Tratarea dintilor de lapte si reconstructia acestora

0

Va readucem in centrul atentiei un subiect pe care l-am mai discutat – tratarea dintilor de lapte (temporari) pana la reconstructia fizionomica a acestora – deoarece intalnim cazuri in care parintii nu inteleg raportul dintre tratarea dintilor de lapte si sanatatea dentitiei permanente.

In cadrul acestui articol Dr. Oana Ungureanu, medic dentist la clinica Teddy Care, va prezinta un caz in care parintii au inteles importanta tratarii dintilor de lapte ai micutului lor:

“Acest pacient, in varsta de 5 ani si 6 luni, s-a prezentat la noi in clinica cu multiple carii localizate la nivelul dintilor frontali si la nivelul dintilor laterali cu afectiuni de ordin endodontic (afectarea nervului). Dupa solutionarea urgentelor (cariile care au ajuns la nerv), atat parintii cat si micul pacient si-au exprimat dorinta de a avea un zambet mai frumos si mai sanatos prin tratarea problemelor de ordin estetic de la nivelul incisivilor superiori. Au inteles ca acestia vor fi printre primii care se vor schimba, insa au dorit sa rezolve aceasta problema deoarece cel mic a cooperat si s-a simtit foarte bine in timpul tratametelor stomatologice.

Caria ce afecta ambii incisivi centrali punea probleme atat de ordin estetic cat si functional, dand sensibilitate la rece si la dulce. Indepartarea tesuturilor afectate s-a facut cu multa grija si pauze de relaxare pentru cel mic, insa din dorinta de a avea un zambet perfect, cel mic, pe tot parcursul sedintei si-a exprimat dorinta de a lucra mai repede. Intreaga echipa a fost absolut incantata de curajul de care a dat dovada si de capacitatea lui de a intelege ca este nevoie de timp pentru reusita tratamentului. In momentul in care dintele a fost curatat complet, am optat pentru folosirea unui material compozit pentru restaurarea dintilor, in dentrimentul materialelor specifice dintilor de lapte (cementuri ionomere de sticla), datorita gradului inalt de estetica pe care il ofera. La sfarsitul tratamentului de reconstructie a dintilor temporati atat parintii cat si micutul pacient au fost pe deplin multumiti de efectul obtinut.

tratarea dintilor de lapte la copii

Cazul acestui pacient nu este unul izolat, ci dimpotriva foarte multi pacienti se prezinta la noi in clinica cu acest tip de afectiuni, unele dintre ele poate si mai grave, cum ar fi caria de biberon. Unele dintre aceste situatii sunt rezolvate prin obturatii simple, insa in alte situatii se recurge la tratament de canal si la reconstructia dintelui cu materiale adezive (compozit). Acest lucru este posibil sa fie realizat incepand cu varsta de 3-4 ani, dar numai cu ajutorul unei cooperari foarte bune cu cel mic pentru ca o astfel de tehnica presupune o perioada mai indelugata de stat cu gurita deschisa, materialul necesitand o buna izolare (sa nu ajunga saliva la dintisorul pe care se lucreaza).”

Daca micutul tau are carii la dintii de lapte te invitam la o consultatie stomatologica gratuita si prin completarea formularului de la contact vei beneficia de 5% reducere din valoarea planului de tratament pentru tratarea dintilor de lapte. Inscrie-te acum aici!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.