Tratamente dentare pentru copii cu autism

0

Asa cum am subliniat si in articolul precedent, copiii cu dizabilitati, sindrom Down, autism etc. reprezinta un grup care, in cele mai multe cazuri, nu se bucura de tratamentele stomatologice de care are nevoie, deoarece trebuie abordati diferit, cu rabdare si intelegere. Insa pentru a face tratamentul stomatologic posibil si placut pentru acesti pacienti, clinica trebuie sa dispuna de aparatura medicala corespunzatoare si de medici cu experienta in tratarea copiilor cu probleme speciale.

La noi in clinica, copiii cu probleme speciale sunt tratati cu rabdare si implicare, asa cum reiese si din spusele medicului dentist dr. Oana Ungureanu:
 “Tratamentul copiilor cu dizabilitati presupune o munca mult mai mare decat tratarea efectiva a problemelor dentare. Presupune in primul rand intelegerea problemei cu care se confrunta pacientul, dar si persoanele din mediul inconjurator lui.
In cazul pacientei mele in varsta de 13 ani, Dimian Andreea, care are autism, am mizat pe desensibilizare si pe recompensa. Pentru fiecare lucru pe care reuseam sa-l ducem la bun sfarsit, mica noastra pacienta era recompensata prin mici atentii, cum ar fi ascultatul unei melodii ce ii placea. Astfel, prin munca de echipa depusa in aceeasi masura de noi, parinti si medicul psiholog sub tratamentul caruia sa afla, am reusit sa rezolvam problemele grave cu care s-a prezentat Andreea la tratament, dar si tratamentele de profilaxie. Acum, dupa cateva luni de tratament, ne mandrim nu numai cu realizarile din punct de vedere stomatologic dar si cu faptul ca pacienta si-a imbunatatit igiena bucala si nu mai are niciun fel de teama de orice tip de tratament ce urmeaza a-i fi efectuat. Astfel, calitatea vietii Andreei a fost mult imbunatatita fata de momentul prezentarii ei in clinica noastra.
Ne mandrim cu Andreea in aceeasi masura cu care ne mandrim si cu restul pacientilor nostri, si mai mici, si mai mari!”

Fiecare copil cu dezabilitati are simptome si afectiuni bucale specifice, pe care medicii dentisti stiu sa le evalueze, trateze sau previna. Importante sunt starea danturii in momentul in care ajunge la cabinet si deschiderea parintilor sau tutorilor.

In cazul acestor pacienti, foarte importante sunt tratamentele de preventie (profilaxie) a cariei dentare si gingivitei, precum igienizarea profesionala si detartrajul, fluorizarea dintilor, sigilarea dintilor si premolarilor. Este mai avantajos sa preveniti aceste afectiuni decat sa convingeti copilul sa treaca prin tot procesul de tratare a lor, lasand la o parte ca implica mai putina durere si costuri reduse semnificativ. De asemenea, cum copiii si adolescentii cu probleme speciale au dificultati in efectuarea unui periaj dentar corect, e necesar ca un adult sa le efectueze periajul dentar si sa-i invete prin jocuri specifice sa respecte o rutina de igiena orala. Daca se poate coopera cu copilul, insistati sa il invatati sa foloseasca o periuta dentara electrica si apa de gura. Este posibil sa ajunga chiar sa ii faca placere!

Prima vizita a copilului cu autism in cabinetul stomatologic

Pentru a va obisnui copilul afectat de autism cu mediul stomatologic, cu personalul acestuia, cu scaunul si instrumentele folosite in tratamentele dentare, incepeti cu vizite scurte la cabinet.
Aceste vizite trebuie sa fie cat mai pozitive si atragatoare din punct de vedere educational pentru copil. In cadrul primei vizite, medicii nostri le prezinta copiilor „bucataria lor”, le prezinta instrumentele pe intelesul lor si discuta cu ei despre igiena dentara. Colaborarea medic – pacient – parinte este tratata cu rabdare din dorinta de a oferi tratamente dentare la standarde inalte tuturor copiilor care au nevoie de ele.

Pentru a va putea convinge copilul cu autism sa mearga la stomatolog, va recomandam sa  alternati jocul „de-a dentistul” cu povestioare privind importanta dintisorilor in viata lui si a sanatatii acestora pentru o viata mai buna. Puteti aplica si tactica recompenselor daca merge la medic si este cooperant. Aici va ajutam si noi, deoarece de fiecare data cand copilul a fost ascultator ii oferim un mic cadou.

Programeaza-ti ACUM copilul sau adolescentul la o consultatie stomatologica GRATUITA! Completeaza formularul de contact si beneficiezi de 5% reducere din valoarea planului de tratament. Inscrie-te acum aici!

Share Button

Leave a Reply

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.