Tratamente dentare pentru copii cu dizabilitati

0

Sanatatea orala este un factor esential al starii de bine la copii in general si mai ales al celor cu dizabilitati fizice si psihice, sindrom Down, Autism etc.. O dantura sanatoasa si o stare de sanatate orala buna, in general, inseamna reducerea sau eliminarea durerilor de dinti, asigura o nutritie adecvata, o comunicare mai buna si cresc respectul de sine.

O buna sanatatea orala confera copiilor si adolescentilor cu dizabilitati capacitatea de a face fata situatiilor cu mai multa incredere si ii scuteste de alte probleme de sanatate. Studiile efectuate au aratat ca bacteriile din placa dentara si bolile gingivale (gingivite, parodontite) trec in sange si cauzeaza afectiuni cardiace, renale, diabet, complicatii reumatismale etc.

Copiii si adolescentii cu dizabilitati, sindrom Down sau Autism prezinta un risc crescut de a face carii dentare, gingivite si alte afectiuni bucale, deoarece au o igiena orala deficitara, obiceiuri alimentare defectuoase ce nu stimuleaza cresterea fluxului salivar si astfel autocuratarea dentara este deficitara, au o dieta bogata in zaharoza sau au diferite afectiuni care favorizeaza instalarea acestora. De exemplu, la copiii cu sindrom Down, datorita diferitelor afectiuni generale, eruptia dentitiei de lapte poate intarzia pana la varsta de 2 ani. Se inregistreaza intarzieri in eruptia dintilor de lapte si a dintilor permanenti la peste 75% din copiii cu sindrom Down. De asemenea, nu se respecta ordinea de eruptie, pot aparea inversari dentare, dintii sunt mici, sunt frecvent inghesuiti sau spatiati ori mai putini (anodontii). Ca urmare a maxilarelor slab dezvoltate, a palatului ogival (adanc) si ingust este frecventa ocluzia inversa, la fel si angrenaje inverse.

Dr. Adriana Echimov, medic dentist in clinica noastra, ne povesteste cum au decurs tratamentele pentru pacientul Alexandru Zarva, in varsta de 14 ani:
“Colaborarea cu Alexandru a reprezentat o provocare pentru mine. Copiii cu sindrom Down sunt deosebiti, iar colaborarea cu personalul medical trebuie sa fie una speciala. Cu Alexandru am reusit sa construim o legatura de prietenie bazata pe incredere, care ne-a dat posibilitatea sa-i oferim cele mai bune tratamente.
Persoanele cu sindrom Down sunt sociabile, optimiste si manifesta un grad ridicat de afectivitate fata de cei cu care intra in contact. Prima sedinta a fost mai dificila deaorece Alexandru nu ne cunostea dar, acordandu-i timpul necesar, a inceput sa se simta in largul lui, permitandu-ne sa ne apropiem cat mai mult de el. Cu timpul, mersul la dentist a devenit o rutina pentru el iar acum vine la Teddy Care cu foarte mare placere. Am reusit sa ii tratam majoritatea problemelor sale evitand pe cat se poate anestezia loco-regionala.

Le recomand apartinatorilor persoanelor cu sindrom Down sa ii aduca pe acestia cat mai devreme la un consult stomatologic. Exista numeroase metode de prevenire a cariei dentare, printre care fluorizarea si sigilarea dintilor. Sunt metode complet neinvazive, fluorizarea fiind chiar adorata de catre copii. Deoarece, atunci cand afectiunile dentare devin grave, in cazul acestor copii, se impune anestezia generala.”

tratamente stomatologice copii cu sindrom Down

Consideram ca accesul copiilor si adolescentilor cu dizabilitati, sindrom Down sau Autism, la tratamente stomatologice de preventie (profilaxie) sau curative este esential si necesita o deosebita atentie din partea medicului stomatolog. In clinica stomatologica Teddy Care, acesti pacienti primesc tratamente dentara complete, care uneori necesita cooperarea intre medici cu specializari diferite, anestezia locala controlata prin computer (sistemul SAT).

Programeaza-ti ACUM copilul sau adolescentul la o consultatie stomatologica GRATUITA! Completeaza formularul de contact si beneficiezi de 5% reducere din valoarea planului de tratament. Inscrie-te acum aici!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.