Sunt implanturile dentare o solutie potrivita pentru copii?

0

Accidentele sunt frecvente in copilarie, iar leziunile variaza, de obicei, de la zgarieturi pana la oase rupte. Cert e ca foarte multi dintre noi nu ajungem la maturitate fara „semne de buna purtare” – o cicatrice sau un dinte spart. Ce se poate face insa atunci cand un copil cade si isi pierde un dinte? Sunt implanturile dentare o solutie in astfel de situatii?

vizita la stomatolog,bugetul si preturi

Pierderea accidentala a unui dinte permanent in urma unui traumatism este considerata o urgenta stomatologica. Cand un dinte de lapte este pierdut in urma unui accident, replantarea sa nu are, in general, succes. Spatiul ramas este, de obicei, lasat deschis pana la eruptia dintelui permanent.
In schimb, atunci cand in accident este implicat un dinte permanent, daca se actioneaza suficient de rapid, exista o sansa ca acesta sa poata fi salvat si pastrat pentru multi ani. Trebuie sa stiti insa ca nu intotdeauna se intampla asa, in special daca nu se intevine rapid. Un dinte smuls nu are oxigen sau flux de sange si va muri repede, iar printr-o interventie rapida se poate mentine ligamentul parodontal, astfel incat dintele sa nu fie respins. Viteza cu care dintele este replantat si gradul sau de hidratare sunt esentiale pentru reusita replantarii dintelui rupt.
Medicii stomatologi recomanda pastrarea dintelui pierdut intr-un dispozitiv special numit SOS BOX – acesta contine o solutie cu care dintele va fi “hranit” pe parcursul a 24 de ore, timp suficient pentru a ajunge la cabinetul stomatologic.

Copilul meu a pierdut un dinte prea devreme. Ce e de facut?

In cazul in care replantarea dintelui rupt esueaza, multi parinti se intreaba daca acesta n-ar putea fi inlocuit printr-un implant dentar. Din pacate, in cazul copiilor, implanturile dentare nu sunt o solutie. Implanturile dentare pot fi inserate numai dupa ce oasele maxilarului si-au finalizat cresterea, altfel vor impiedica dezvoltarea maxilarului si pozitionarea corecta a dintilor. Cea mai mica varsta recomandata pentru implanturi dentare este de 15 ani in cazul fetelor si 17 ani in cazul baietilor, atunci cand cresterea este finalizata.

Alternative pentru implanturile dentare

Copiii, si mai ales adolescentii, isi doresc inlocuirea dintelui lipsa cat mai curand posibil. Optiuni exista, insa sunt destul de limitate:
Punte Kemeny – un dispozitiv detasabil, de forma unui fluture, care se ancoreaza de dintii invecinati si umple spatiul lasat de dintele lipsa cu un dinte artificial;
Bonding dentar – exista cazuri, desi rare, in care un dinte artificial poate fi lipit de un dinte natural;
Aparat dentar – uneori, spatiul lasat de dintele lipsa poate fi inchis cu ajutorul unui aparat dentar, sau un dinte artificial poate fi plasat pe o sarma ortodontica pana ce muscatura este restabilita.

Concluzii

Accidente se intampla. Din fericire, de cele mai multe ori pierderea dintilor este de scurta durata pentru un copil, deoarece dintii definitivi ii vor inlocui rapid pe cei de lapte. Pentru multi, aspectul nu este o problema, iar spatiile pot ramane asa pana vor fi umplute in mod natural. Exista insa si optiuni pentru mentinerea spatiului si a aspectului estetic dupa pierderea dintilor. Indiferent de situatie, ar trebui sa discutati solutiile cu medicul dentist si sa alegeti ceea ce corespunde nevoilor copilului dvs. In timp ce unii dinti pot fi inlocuiti cu cei definitivi in cateva luni, exista cazuri in care pot trece chiar si ani pana cand spatiile sa fie umplute natural. Retineti insa ca, in cazul in care un dinte permanent a fost pierdut, va trebui cel mai probabil ca, dupa ce cresterea s-a incheiat, sa fie inlocuit. In acel moment insa puteti lua in calcul implanturile dentare, o solutie eficienta pentru o viata plina de zambete! Specialistii clinicii stomatologice Teddy Care va pot indruma spre solutia potrivita in cazul dvs., programati-va acum la o consultatie gratuita!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.