Sugerea degetului – obicei vicios

0

Copiii isi sug degetele dintr-o varietate de motive. Pentru copiii mici, sugerea degetului incepe inca din perioada intrauterina si este un reflex natural. Pe masura ce copilul creste, ei invata multe despre corpul lor si despre mediul inconjurator prin supt.
Ei folosesc suptul pentru a afla ce e placut si ce e inconfortabil.  Sugerea unui cub de gheata sau a inelelor de cauciuc poate chiar ajuta in perioada anterioara eruptiei dintilor, insa atunci cand cel mic foloseste jucarii din plastic dur discomfortul creat si asa de eruptia primilor dintisori va capata si o mai mare amploare.

Suptul mai este folosit de catre copii si pentru a se calma, a se relaxa si poate chiar induce somnul, acesta fiind si motivul pentru care parintii isi observa copiii facand acest gest mai ales atunci cand sunt obositi. S-a constatat ca cei mici care sug degetul ajung sa adoarma mai repede si sa se odihneasca pe tot parcurul noptii comparativ cu cei care nu practica acest gest.

Sugerea degetului - consecintele unui obicei vicios

Un factor care determina daca cel mic va avea probleme dentare este intesitatea cu care se practica sugerea degetului. Un copil care doar isi tine degetul in gura sau care doar practica acest obicei pasiv este putin probabil sa aiba probleme mai tarziu. Pe de alta parte, daca parintele observa ca acest obicei se practica mai viguros si se observa modificari ale alinierii dintilor de lapte este imperios necesar sa consulte medicul pentru a evita problemele ce pot aparea.

Este recomandat ca sugerea degetului sa inceteze inaintea eruptiei dintilor permanenti, adica in jurul varstei de 5 anisori. Vestea buna este ca cei mici renunta la acest obicei cu mult inainte de varsta amintita mai sus, insa, daca acest lucru nu se intampla este mai sigur ca parintele sa intervina.

Sugerea degetului – Consecintele

• Protruzia incisivilor superiori (eruptia incisivilor superiori in afara arcadei) • Retro-inclinarea incisivilor inferiori (eruptia incisivilor inferiori in interiorul arcadei)
• Ocluzia deschisa anterioara, de regula este asimetrica si mai accentuata de partea degetului implicat.
• Voce nazonata (afectarea fonatiei)
• Respiratie orala
• Deglutitie infantila (interpozitia limbii intre arcadele dentare in timp ce copilul inghite)
• Aspectul facial modificat (gura intredeschisa, buze palide si uscate)

Pentru ca cel mic sa poata fi dezvatat de acest obicei, trebuie ca parintele sa recurga la metode cum ar fi: lauda, incurajarea pentru renuntare si recompense. Daca acest lucru nu poate fi realizat acasa cel mai intelept lucru de facut este sa se apeleze la medicul specialist.

Dr. Oana Ungureanu

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.