Sterilizarea si dezinfectarea instrumentelor

0

Sterilizarea si dezinfectarea instrumentelor, suprafetelor, si echipamentelor care fac parte din tratamentele dentare sunt una dintre preocuparile majore ale parintilor atunci cand decid sa aleaga un cabinet sau o clinica stomatologica. De aceea, clinica stomatologica Teddy Care trateaza cu maxima seriozitate sanatatea si siguranta pacientilor sai. Foloseste cele mai bune substante dezinfectante, tehnologii avansate de sterilizare si consumabile de unica folosinta pentru a reduce la zero riscul de a contacta afectiuni transmisibile prin sange si saliva.

Clinica noastra respecta procedura de sterilizare a suprafetelor, instrumentelor si echipamentelor stabilita de Directia de Sanatate Publica (DSP).

Sterilizarea si dezinfectia suprafetelor, instrumentelor si echipamentelor in cabinetul stomatologic

Dezinfectarea suprafetelor

Dupa fiecare pacient, fie ca acestuia i s-a efectuat o consultatie sau un tratament dentar laborios, asistentele dezinfecteaza toate suprafetele de contact: fotoliul si unitul dentar, piesele de mana, sprayul de aer-apa, lampile. In acest scop se foloseste un dezinfectant chimic profesional care actioneaza in timp scurt si se usuca rapid. “Acest dezinfectant este certificat la nivelul Uniunii Europene si contine substante active pentru virusul HIV, hepatita B si C, Adenovirus, virusul herpetic, Coronavirus, TBC, Candida albicans, fungicide, sporicide etc.” a adaugat Dr. Adriana Echimov.

Sterilizarea instrumentelor

Sterilizarea instrumentelor folosite in tratamentele stomatologice la copii si adolescenti in clinica Teddy Care are ca scop eliminarea in totalitate a florei microbiene. Astfel, pentru a garanta calitatea procesului de sterilizare, se respecta o serie de proceduri foarte bine definite realizate in urmatoarea ordine:
Presterilizarea si spalarea presupune imersia instrumentelor in doua solutii cu dezinfectant ce actioneaza fiecare cate 30 de minute si distrug majoritatea germenilor de pe acestea, apoi instrumentele sunt spalate manual.
Dupa uscare si verificare, instrumentele se impacheteaza in folii speciale prevazute cu markeri de sterilizare care isi schimba culoarea daca procesul este complet si corect. Aceste folii ofera certitudinea ca instrumentarul nu a fost contaminat accidental dupa sterilizare. Pentru fiecare pacient in parte se foloseste cate un pachet cu instrumentar steril care se desigileaza in fata acestuia.
Sterilizarea propriu zisa se face in Autoclav prin caldura umeda (sterilizarea prin vapori sub presiune), unde temperatura vaporilor de apa creste proportional cu presiunea, respectiv 134 de grade, timp de 45 de minute. Fiecare pachet de instrumente sterile are inscriptionata data si ora la care sterilizarea a fost efectuata.
Camera de sterilizare a instrumentelor poate fi vizitata de pacientii nostri.

Materiale de unica folosinta

Pentru a mari gradul de confort/siguranta la noi in clinica se folosesc o multitudine de materiale de unica folointa precum: bavete si tetiere, pahare, seringi si ace, manusi, masti, aspiratoare bucale, rulouri, comprese, campuri sterile, tavite, varfurile seringilor de materiale, matrice circulare.

Reziduurile medicale si biologice se depoziteaza in recipiente speciale, inchise etans. Aceste recipiente sunt ridicate de firma contractata pentru distrugerea acestora prin incinerare.

Alte dotari la standarde

Conform standardelor de sanatate publica si a celor stabilite de Colegiul Medicilor Dentisti din Romania (CMDR) privind spatiul in care cabinetul stomatologic isi desfasoara activitatea, clinica noastra are toate cabinetele prevazute cu pardoseli din PVC Tarkett care au proprietati antibacteriene si pot fi curatate perfect.

Toate aceste proceduri de dezinfectare si sterilizare ofera oricarui parinte certitudinea ca adolescentul sau copilul sau nu o sa contacteze germenii patogeni in urma unei vizite la dentist.

Va asteptam la o consultatie gratuita!
TeddyCare – clinica stomatologica pentru copii si adolescenti
str. Semeurei, nr. 58, et. 2, Pitesti
0348 421 222

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.