Sigilarea dintilor la copii

0

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare. Pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor laterali, exista un relief alcatuit din niste proeminente (cuspizi), delimitate de mici gropite (santuri si fosete).

Stratul de smalt al dintelui nu ofera un invelis perfect. In special fetele ocluzale sint cele mai vulnerabile la cariile dentare. Bacteriile orale si resturile alimentare se pot fixa la acest nivel, determinind aparitia cariilor. Aceste santuri si fosete sint locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum si a calitatii smaltului la acest nivel, se dezvolta cu predilectie cariile. Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit ”sigilare”.
Santurile si fosetele sigilate vor avea, in loc de forma initiala, in V, un profil rotunjit, ca un U deschis, facilitind astfel curatarea si impiedicind retentia resturilor alimentare si atacarea smaltului dentar.

sigilarea dintilor la copii

Sigilarea dintilor – Cand este indicata ?

Sigilarea se face atit la dintii temporari (de lapte), cit, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Metoda se aplica in special pe dinti definitivi (molarii de 6 ani si 12 ani, dar si pe premolari), in intervalul de virsta 6 – 15 ani.

Vor fi sigilati doar dintii care nu prezinta carii dentare, dupa ce vor fi curatati in prealabil prin periaj profesional. Acesta se face cu o periuta rotativa si cu pasta speciala de catre medicul stomatolog. Imediat dupa eruptie, molarii prezinta o morfologie primara cu santuri si fosete adinci, locuri unde se acumuleaza resturi alimentare si microorganisme care initiaza caria dentara.

Procedeele conventionale de curatare sau spalatul pe dinti sint practic ineficiente in indepartarea resturilor de la nivelul dintilor posteriori. Astfel, acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic. Atentie, dintii sigilati trebuie controlati periodic . Daca sigilarea s-a deteriorat, se aplica din nou material de sigilare pentrua mentine integritatea ei.

Categorii de copii care necesita in mod obligatoriu sigilarea santurilor/ fosetelor dintilor

- copii cu carii multiple la nivelul dintilor temporari;
- copii cu nevoi speciale (handicapati psihic/ semifizic, care nu isi pot efectua igiena orala);
- copii care consuma cantitati mari de dulciuri.

Sigilarea santurilor ocluzale este considerata ca fiind metoda cea mai sigura de profilaxie primara, fiind o metoda de imunizare a suprafetelor dentare ale dintilor recent erupti si se realizeaza cu rasini composite transparente sau opace,sau cimenturi ionomere de sticla cu continut ridicat de fluor.
Sigilantii transparenti au avantajul ca permit detectarea cariilor marginale sau a cariilor recurente din stadii timpurii, in timp ce integritatea sigilantilor opaci este mai usor de verificat.
Bacteriile initiaza atacul acid si produc cariile dentare. Sigilarile anuleaza riscul carios pe suprafetele ocluzale, insa pe celelalte suprafete nu, de aceea ramin de importanta majora periajul dentar si utilizarea mijloacelor suplimentare de igiena (ata dentara) si fluorizarea dintilor. Fluorurile au redus semnificativ incidenta cariilor, mai ales prin actiune la nivelul suprafetelor netede.

Sigilarea dintilor – Etape de lucru

1. Curatirea suprafetei dintelui – se face cu periute rotative si pasta profesionala ,urmata sau nu de o curatare cu aparatul de ultrasunete, dupa care spalarea suprafetelor si uscarea cu spray de apa si aer. Nu se foloseste frezajul dintelui!
2. Mordansarea smaltului (gravarea acida) – se utilizeaza acid fosforic in concentratie de 37% sub forma de solutie sau gel de consitenta cat mai fluida, aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete sau a unei bulete de vata bine condensate; acidul fosforic este lasat sa actioneze 30-60s apoi urmeaza spalarea cu apa timp de 10-15s si uscarea cu spray de apa si aer. Suprafetele de smalt vor avea aspect alb, cretos mat.
3. Aplicarea sigilantului: se realizeaza cu ajutorul unor aplicatoare speciale cu varful de unica folosinta, sigilantul trebuind sa acopere toate santurile, fosetele, precum si versantii cuspizilor adiacenti Sigilantul se mentine 10s, pentru a permite saturarea si pentrarea optima a smaltului mordansat. In cazul unui sigilant cu priza fotoindusa, se fotopolimerizeaza timp de 60s.
4. Adaptarea functionala – refacerea morfologiei functionale a suprafetelor sigilate se face prin verificarea ocluziei cu hartie de articulatie si indepartarea contactelor premature cu pietre diamantate.
5. Reevaluarea pacientului – este o etapa necesara, integritatea sigilantului verificandu-se la fiecare 6 luni.
Mentinerea in timp a rezultatului depinde de: acuratetea tehnicii, calitatea produselor utilizate, modul de polimerizare, tipul rapoartelor de ocluzie, igiena orala.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.