Sanatatea orala in timpul sarcinii

0

Sarcina este un moment inedit in viata unei femei, insa totodata si solicitant prin numeroasele modificari ce se petrec in organism. Nici cavitatea orala nu face exceptie din ansamblul acestor schimbari fiziologice, sanatatea orala fiind importanta in timpul sarcinii.

Ce probleme stomatologice apar in sarcina? sanatatea orala

Inca din primul trimestru de sarcina, multe femei observa modificari in cavitatea orala si anume inflamarea gingiei (ce se traduce prin marirea de volum a acesteia si o culoare mai rosie decat de obicei) si sangerarea spontana sau la periaj. Aceste simptome semnaleaza prezenta gingivitei de sarcina, care se poate instala inca din luna a 2-a tinzand sa se estompeze spre luna a 8-a. Aceasta forma de inflamatie gingivala este favorizata de schimbarile hormonale (nivelul crescut de estrogeni) insa factorul determinant il constituie placa bacteriana (sistemul imun al viitoarei mamici reactionand diferit la bacteriile incriminate in    producerea gingivitei). Pentru a reduce cat mai mult efectele gingivitei de sarcina trebuie ca viitoarea mamica sa acorde o importanta sporita igienei orale astfel: sa se spele pe dinti de doua ori pe zi cate 2 minute/periaj, sa foloseasca ata interdentara si sa se clateasca cu apa de gura cu substate antimicrobiene, sa fie monitorizata  de un medic dentist care va evalua periodic sanatatea gingiilor si va realiza o igienizare profesionala (detartraj si periaj profesional), preferabil in trimestrul 2. Daca stadiul afectiunii gingivale impune manopere de chirurgie parodontala acestea vor fi amanate pana dupa momentul nasterii.
Studii recente au relevat ca bacteriile implicate in producerea inflamatiei gingivale si a parodontitelor (forme mai grave de imbolnavire) pot ajunge pe calea circulatiei sangvine la fat, provocand nastere prematura sau greutate mica la nastere. Avand in vedere aceste posibile complicatii, este necesar ca viitoarele mamici sa se asigure ca pe parcursul sarcinii cavitatea orala este curata si sanatoasa. Asadar, nu evitati controalele stomatologice periodice.
Daca intentionati sa deveniti mamica este bine sa mergeti la un control de rutina in cabinetul stomatologic si sa tratati toate problemele dentare importante (carii, obturatii sparte sau infectii nedetectate)  inainte de a ramane insarcinata.

Unele femei insarcinate prezinta simptome mai accentuate ale disgravidiei de sarcina ce constau in greturi matinale accentuate, vomitatul frecvent generand erodarea smaltului de pe fata interna a dintilor frontali superiori si de asemenea sensibilitate crescuta. In aceste cazuri trebuie sa se intervina asupra dintilor afectati in cabinetul de medicina dentara, prin aplicarea agentilor desensibilizanti. Este foarte important ca viitoarele mamici sa nu renunte la periajul dintilor atunci cand acesta le produc senzatia de voma, ci sa utilizeze doar o periuta umeda sau o pasta de dinti care nu irita si nu face spuma.

Cum ar trebui sa am grija de dintii mei in timpul sarcinii?

In primul rand viitoarea mamica trebuie sa aiba o dieta echilibrata, bogata in alimente ce contin proteine, calciu,vitaminele A,C si D.
In al doilea rand  este necesar efectuarea periajului dentar de 2 ori pe zi insotit si de curatarea spatiilor interdentare cu ata dentara, cel putin o data pe zi. Pentru a distruge bacteriile ce cauzeaza inflamarea gingiei se indica clatirea gurii cu apa de gura cu substante antimicrobiene, preferabil fara alcool.
Nu in ultimul rand, controalele periodice la medicul dentist asociate cu o igienizare profesionala au un aport benefic la mentinere sanatatii orale a gravidei. Vizitele la medicul dentist sunt recomandate din trimestrul 2 de sarcina pana la jumatatea celui de-al 3-lea trimestru (primul trimestru se evita deoarece in aceasta perioada are loc dezvoltarea organelor si sistemelor fetale, iar in cea de-a doua jumatate a trimestrului 3 orice manopera stomatologica poate induce aparitia travaliului, uterul fiind sensibil la orice influenta externa).

Este adevarat ca femeile insarcinate pierd cate un dinte cu fiecare copil pe care il nasc ?

Nu, acesta este doar un mit. Oamenii considerau ca in dezvoltarea sa, fatul absoarbe calciul din dintii mamei, ceea ce este complet eronat. Periajul corect al dintilor insotit si de curatarea spatiilor interdentare (cu ata dentara) vor minimiza sansa aparitiei cariilor sau pierderii dintilor.

Ce ar trebui sa fac in cazul urgentelor dentare daca apar in timpul sarcinii?

In acest caz este necesar sa mergeti la medicul dentist pentru a calma durerea, a preveni infectia si a diminua stresul ce afecteaza atat viitoarea mamica cat si fatul. In cazul in care este nevoie sa se efectueze anestezie, substantele folosite uzual in acest scop sunt considerate sigure pentru mama si fat. Interventiile complexe sunt amanate pana dupa momentul nasterii.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.