Salvarea dintilor cu ajutorul tratamentelor de canal

1

Endodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu prevenirea si tratarea bolilor din interiorul dintelui.
Daca un dinte a fost afectat de carie sau traumatizat foarte mult el dezvolta boli ale pulpei (nervului). Atunci cand bacteriile si toxinele produse de acestea patrund in zona de la varful radacinii unui dinte ele formeaza o infectie.

salvarea dintilor
În scopul de a trata sau preveni aceasta infectie, medicul dentist, curata tot pachetul vasculo-nervos( nervul) din interiorul camerei pulpare şi canalului radicular. Odata ce dintele este suficient de curat şi steril posibil, interiorul canalului radicular este sigilat astfel incat  bacteriile  sunt împiedicate sa patrunda in dinte din nou, în cele mai multe cazuri,dar exista si un procent mic de tratamente de canal care nu au succes,mai ales cele care sunt efectuate la un termen indelungat dupa aparitia infectiei. Cu toate acestea ,multi dinti sunt salvati de la extractie cu ajutorul tratamentelor de canal ceea ce concluzioneaza faptul ca tratamentele de canal  sunt o optiune valoroasa.

Etapele unui tratament de canal

Radiografia

In timpul unui tratament de canal,medicul stomatolog o sa aiba nevoie de cateva radiografii ale dintelui pentru a putea determina pozitia dintelui,afectiunile apicale ale dintelui  si verificarea obturatiei de canal.Este recomandat ca medicul sa aiba o imagine pre-operativa pentru a putea aproxima lungimea radacinii si a particularitatilor de forma si curburi ale radacinilor, dar si una postoperativa prin care verifica obturatia de canal.

Accesul

In prima parte medicul o sa indeparteze toate tesuturile cariate si slabite de afectiunile carioase.Se urmareste o deschidere convenabila a camerei pulpare pentru a putea permite accesul la canalele radiculare unde se gaseste o mare parte a pachetului vasculo-nervos( nervul dintelui). Canalele radiculare impreuna cu camera pulpara constituie spatiul in care sta adapostit “nervul” dintelui.

Instrumentarea

Canalele radiculare sunt identificate si curatate cu instrumente de canal speciale.Unele instrumente sunt pentru utilizare manuala iar altele sunt instrumente rotative care au o utilizare mecanica.Ambele au functia de indepartare a tesuturilor infectate din canal si de netezire a canalelor pe toata lungimea lor.Canalele sunt clatite constant cu substante speciale pentru a ajuta la eliminarea resturilor din canal si mai ales ajuta la sterilizarea lor.In unele cazuri,dar nu in toate,vor fi folosite anumite medicamente pe canal care vor fi sigilate cu un material temporar de obturatie pentru a permite medicamentelor sa actioneze acolo unde exista o infectie si sa o elimine.

Obturatia

Odata ce canalele sunt curate, instrumentate corect si infectia a disparut complet ele pot fi obturate.Materialul folosit la obturarea canelor  este un materiale cauciucat numit gutaperca si este introdus in fiecare canal in parte prin condensare (compactare) impreuna cu un material de sigilare(sealer).

Restaurarea finala

Inchiderea coronara cu o obturatie coronara din compozit este aproape la fel de importanta ca tratamentul de canal in sine,daca obturatie nu prezinta o inchidere corecta iar bacteriile pot patrunde prin ea,ele pot migra pana la obturatia de canal si poate reinfecta zona canalului cat si varful acestuia ajungandu-se la un esec al tratamentului de canal.Dintii cu distructii majore de tesut natural pot avea nevoie de reconstructii cu ajutorul unor pivoti din fibra de sticla pe unul dintre canale pentru a „ancora” obturatia definitiva de radacini.
Cu toate ca se va inchide accesul facut cu ajutorul unei obturatii,dintele care a suferit un tratament de canal este mai slab ca rezistenta fata de un dinte natural si este predispus la fracturi.O fractura serioasa poate insemna  extractia dintelui care a fost tratat cu mare grija si tratamentul a prezentat un succes.O buna metoda de evitare a acestor accidente este acoperirea dintelui cu o coroana.

Riscuri si complicatii

In ciuda eforturilor noastre de salvare a dintilor cu ajutorul tratamentelor de canal ele au si o un procent mic de nereusita,mai ales daca tratamentul de canal este facut la un timp indelungat dupa aparitia infectiei (abcesului).Rata de insucces creste daca trebuie retratat un dinte care a prezentat deja un insucces sau daca au aparut traume la nivelul radacinilor in timpul prepararii anterioare.
In timpul tratamentului de canal sunt folosite instrumente delicate care cateodata se pot rupe in canal.Asta nu inseamna neaparat ca tratamentul este compromis,in proportie foarte mare aceste instrumente pot fi indepartate din canal dar in unele cazuri ele pot fi lasate acolo daca ele pot fi depasite cu obturatia de canal.In cele mai multe cazuri acest lucru nu este o problema,daca totusi acest  tratament  esueaza atunci se poate lua in considerare alternativa unei solutii chirurgicala, extractie sau rezectie apicala(indepartarea varfului radacinii infectate chirurgical prin exterior).
Din cauza naturii infectiei ,poate aparea un disconfort sau edem(umflarea) in zona dintelui tratat dar toate acestea pot fi controlate cu antibiotice si anti-inflamatorii .

Ce se intampa daca nu fac un tratament de canal?

Daca un dinte are o infectie endodontica acesta poate provoca dureri severe , insa asta nu ese o regula.Unele poti fi atraumatice, insa lipsa durerii nu le face cu nimic mai periculoase.Infectia localizata la apexul(varful) radacinii  se poate raspandii in tesutul osos inconjurator si tesuturile moi si pot provoca infectii mai grave.Bacteriile intra de asemenea in fluxul de sange si poate infecta alte parti ale corpului.Proteze de sold ,articulatia genunchilor  si valvele cardiace.Pacientii cu alte probleme de sanatate ar putea fi,de asemenea,predispusi la complicatii.

Tratamentul de canal este prea costisitor.Ce tratamente alternative mai exista?

Din pacate,de obicei,singura alternativa este extractia dintelui infectat.Adesea,dintii care necesita tratamente de canal,sunt dint slabiti de pierderile de substanta naturala dura din cauza cariilor si nu pot fi pur si simplu,usor de extras.Multi necesita indepartarea chirurgicala.Initial eliminarea dintelui poate salva costurile,dar pe termen lung inlocuirea dintelui este mult mai costisitoare decat tratamentul de canal si restaurarea lui cu o reconstructie coronara. Neinlocuirea dintelui extras poate atrage dupa sine foarte multe probleme ocluzale care la randul lor afecteaza alti dinti, intrandu-se intr-un cerc vicios.

Concluzii

Tratamentele de canal au un rol important in salvarea si pastrarea dintelui pe arcada dentara. Evitarea lor se poate face totusi prin consultul periodic la stomatolog si prin igiena adecvata.

Dr.Aron Andrei

Share Button

Un comentariu “Salvarea dintilor cu ajutorul tratamentelor de canal

  1. Pingback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.