Respiratia orala

0

Normala in anumite situatii care implica efort fizic, respiratia orala (pe gura) poate crea numeroase probleme atunci cand devine un obicei. Iar aceste probleme sunt deosebit de serioase in cazul copiilor, deoarece afecteaza pe termen lung cavitatea orala, dezvoltarea fetei si numeroase functii ale organismului.


Simptomele respiratiei pe gura nu pot trece neobservate de catre parinti:

respiratia orala

- dificultate in apropierea buzelor
- imposibilitatea de a respira pe nas
- somn agitat
- sforait, episoade de apnee nocturna
- oboseala si lipsa de concentrare
- deficit de atentie
- hiperactivitate

Care sunt cauzele respiratiei orale?
Cele mai comune cauze sunt afectiunile aparatului respirator (rinite alergice, polipi, hipetrofia amigdalelor, faringite etc.), dar si anumite obiceiuri vicioase ale copiilor:
- suptul degetului
- muscarea sau suptul buzei inferioare
- deglutitia atipica
- probleme morfologice (limba marita)

Efectele respiratiei orale asupra dezvoltarii fetei si dintilor
In cazul copiilor aflati in crestere, respiratia orala netratata poate determina anomalii ale fetei sau ale dezvoltarii dintilor. Aceasta se intampla pentru ca, intre 3 si 12 ani, maxilarele se dezvolta intr-un ritm rapid, iar respiratia orala pentru perioade lungi determina o serie de schimbari la nivelul cavitatii orale si al fetei, cum ar fi:
- modificarea cerului gurii: patrunderea aerului pe cale orala inalta si ingusteaza cerul gurii, determinand dintii sa erupa in pozitii anormale din cauza spatiului redus (inghesuiri dentare).
- modificarea pozitiei limbii: gura fiind deschisa aproape tot timpul, limba stagneaza intre dinti, ceea ce afecteaza inghitirea si contactele intre dinti (muscatura).
- modificarea aspectului fetei: copiii care respira predominant pe gura au fata ingusta, alungita, cu obraji nedefiniti, mandibula mica, barbia ingusta, zambet gingival, dinti inghesuiti.

Efectele respiratiei orale la nivelul intregului organism
Nu doar cavitatea orala si fata au de suferit in urma respiratiei orale prelungite, ci si digestia, pentru ca tendinta este de a inghiti cat mai repede sau chiar pe nemestecate mancarea, pentru a putea respira. Copilul este palid, lipsit de putere, anemic, in numeroase cazuri afectat de reflux acid sau se confrunta cu problemele create de un stomac deranjat.
Respiratia pe gura afecteaza si numeroase alte functii ale corpului, efectele fiind:
- respiratie neplacut mirositoare si risc crescut de carii dentare
- gingivita si parodontoza
- dureri de cap
- somn intrerupt si oboseala cronica
In pus, respiratia pe gura afecteaza aliniamentul dintilor, precum si muscatura. Buzele lasate si pozitia limbii pot cauza si ele probleme in cazul unui tratament ortodontic – acesta va fi mai lung, iar sansele revenirii dintilor la pozitia initiala dupa indepartarea aparatului sunt foarte mari.
Respiratia orala afecteaza chiar si pozitia corpului, postura: ca sa permita cailor respiratorii sa se deschida, sternul se adanceste intre coaste, umerii se apleaca in fata, provocand si anomalii ale coloanei vertebrale.

Respiratia orala poate fi tratata?
La o prima vedere, trebuie doar sa inchizi gura si lucrurile se rezolva. Din pacate, nu e asa usor, pentru ca toti muschii fetei si ai gurii au fost programati sa ajute respiratia, insa in acest caz o fac intr-un mod complet gresit. Trebuie identificata in primul rand cauza, iar investigatiile trebuie sa include un consult ORL, precum si unul stomatologic, pentru a corecta atat obiceiul vicios, cat si problemele dentare. Evolutia copilului trebuie insa monitorizata permanent, pentru ca exista posibilitatea de a reveni la obiceiul vicios. In acest sens, colaborarea stransa a parintelui cu medicul specialist este extrem de importanta.
Ca in orice alt domeniu medical, si in acest caz preventia este esentiala. Copilul trebuie supravegheat atent pentru a putea interveni inca de la primele simptome, atunci cand obiceiul este cel mai usor de corectat.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.