Remineralizarea cariilor incipiente

0

Mai mult de jumatate din copiii si adolescentii romani au carii netratate, caria dentara fiind, de altfel, afectiunea cu cea mai mare incidenta nu numai in Romania, ci la nivel mondial.

 

De ce se intampla asa?

Procesul prin care iau nastere cariile este unul foarte dinamic, primul pas fiind demineralizarea smaltului (descompunerea mineralelor care intra in alcatuirea acestuia, printre care si fluorul).

remineralizarea cariilor incipiente

Demineralizarea smaltului determina aparitia unor pete netede, albe, opace la suprafata acestuia – asa-zisele „pete albe cretoase”. Caria incipienta ramane de multe ori nedetectata din cauza lipsei mijloacelor de evidentiere a leziunilor sau pentru ca este ascunsa de tartru.

Demineralizarea, un proces reversibil

Vestea buna este ca demineralizarea este un proces reversibil, ceea ce inseamna ca, odata schimbate conditiile care au provocat-o si in prezenta fluorului, incepe remineralizarea cariilor incipiente. Acest lucru se intampla deoarece caria dentara nu este doar un proces de demineralizare progresiva, ci unul de distructie si reparare. Fluorul, pe langa remineralizarea cariilor incipiente, joaca un rol foarte important si in preventia cariilor, deoarece face smaltul mai rezistent la aparitia acestora, reducand atacul acid, scazand vascozitatea salivei si reducand formarea placii bacteriene. Aportul optim de fluor se face prin utilizarea pastelor de dinti si a apelor de gura cu fluor recomandate de medicul stomatolog, prin aplicarea de lacuri/geluri cu fluor pe suprafata dintilor (in cabinetul stomatologic) sau prin suplimente pe baza de fluor (doar la recomandarea unui specialist). Atentie insa, expunerea la fluor trebuie atent monitorizata, deoarece in cantitati mari, fluorul poate provoca fluoroza dentara.

Putem preveni demineralizarea?

Ca orice afectiune dentara, si demineralizarea poate fi prevenita – printr-o alimentatie corecta si un mod de viata sanatos si printr-o buna educatie in ceea ce priveste igiena orala (in mod special a produselor care contin fluor). Si nu ignorati consultatia stomatologica periodica, se pot monitoriza astfel atent dintisorii, preintampinandu-se astfel eventualele probleme – pentru ca e mult mai usor si mai putin costisitor sa previi decat sa tratezi!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.