Recomandari pentru o buna sanatate dentara in timpul sarcinii

0

Sarcina este o perioada minunata in viata unei femei, dar poate aduce cu sine si multa anxietate. Este normal, vorbim despre preocuparea unei viitoare mame de a face ceea ce este bine pentru sanatatea copilului sau. In fruntea listei ar trebui sa se afle insa si grija pentru propria sanatate, inclusiv pentru a ne mentine o buna sanatate dentara, deoarece s-au descoperit legaturi directe intre aceasta si starea noastra generala de sanatate.

Transformarile hormonale din timpul sarcinii se rasfrang si asupra vaselor de sange, ceea ce poate conduce la inflamatii si sangerari gingivale. Tot in aceasta perioada, apetitul este crescut si, laolalta cu preferinta pentru dulciuri, poate creste riscul de carii, iar greturile matinale pot cauza eroziuni dentare.

vizita la stomatolog,bugetul si preturi

Care este cel mai bun mod pentru a avea o buna sanatatea dentara in perioada sarcinii?

Mentinerea sanatatii dentare in timpul sarcinii nu implica nimic special, dimpotriva, include tot aceiasi pasi care ar trebui respectati in mod normal. Pentru a preveni aparitia cariilor dentare si a bolilor parodontale e important sa va spalati pe dinti de minim doua ori pe zi, sa folositi ata dentara cel putin o data pe zi si o apa de gura cu efect antibacterian. Gingivita de sarcina (un stadiu incipient al bolii parodontale) va poate cauza probleme mai ales in cursul lunilor a saptea si a opta de sarcina, atunci cand hormonii sunt „furiosi”. Aproape jumatate dintre femei se confrunta cu aceasta afectiune, ce creste in severitate gradual, pana in luna a opta de sarcina. Gingivita de sarcina poate provoca inflamatii, hemoragii, roseata sau sensibilitate la nivelul gingiilor. Daca aveti o igiena orala precara si suferiti de boli parodontale dinainte de a ramane insarcinata, asteptati-va la o progresie rapida a bolii incepand cu al doilea trimestru al sarcinii. La unele femei, gingiile umflate din cauza gingivitei de sarcina pot reactiona puternic la iritanti si pot forma granuloame mari – asa-numitele tumori de sarcina, care nu sunt canceroase si nici dureroase. Aceste tumori pot necesita insa indepartarea de catre un medic dentist, in cazul in care persista. Cercetarile au sugerat ca femeile gravide care sufera de boala parodontala severa pot fi supuse unui risc mai mare de nastere prematura si greutate mica a fatului la nastere.

Un mit frecvent intalnit: calciul pentru dintii copilului provine de la dintii mamei!

Fals! Copilul primeste atat calciu, cat si celelalte elemente nutritive din aportul alimentar al mamei. Daca prin dieta zilnica nu se asigura necesarul de calciu, acesta va fi preluat automat din depozitele de minerale (oase sau dinti).

Greturile matinale afecteaza dintii

Varsaturile cauzate de greturile matinale pot provoca eroziunea smaltului, dar, cum nu se intind pe o perioada foarte mare, acest lucru este putin probabil. Daca acest aspect va ingrijoreaza, clatiti-va gura cu apa dupa ce vomitati si acordati o atentie sporita igienei orale.

Care este cel mai bun moment pentru efectuarea tratamentelor stomatologice?

Preferabil ar fi sa va rezolvati toate problemele dentare inainte sa ramaneti insarcinata, va asigurati astfel ca nu veti avea surprize neplacute in timpul sarcinii. Altfel, daca trebuie sa va tratati in sarcina, momentul ideal este trimestrul al doilea, deoarece fatul este mult mai vulnerabil in primul si al treilea trimestru, cand se produce dezvoltarea sa majora, respectiv creste riscul de nastere prematura.

Imi pot albi dintii in timp ce sunt insarcinata?

Daca sunteti insarcinata, se recomanda sa evitati agentii de albire, inclusiv pastele de dinti cu efect de albire. Specialistii va recomanda sa amanati albirea dintilor pana dupa momentul nasterii!

Concluzii

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face in aceasta perioada este sa va mentineti sanatatea orala si generala printr-un regim alimentar sanatos, vizite regulate la medicul care va supravegheaza sarcina, precum si la medicul dentist. O mama sanatoasa se va bucura atat de o sarcina mai usoara, cat si de un timp mai scurt de recuperare dupa nastere!
Specialistii Teddy Care va pot ajuta cu recomandari pentru mentinerea unei bune igiene orale in timpul sarcinii, va asteptam la o consultatie gratuita, programati-va acum!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.