Profilaxie dentara si tratamente pe varste

2

De la 1-3 luni
Uneori, in momentul nasterii, in cavitatea bucala pot exista 1-2 dinti pe locul arcadelor dentare (dinti natali), sau pot aparea in prima luna de viata (dintii neonatali).
Mai pot fi intalniti sub numele de : dinti congenitali, dinti predeciduali, dinti supranumerari.

Sunt formatiuni dentare de dimensiuni mici , slab mineralizate (nu au avut timp sa ajunga la maturare) care in perioada scurta de timp incep sa se miste si chiar exista pericolul sa fie inghititi sau aspirati de catre copil, sau pot produce dureri si ulceratii la nivelul mamelonului in perioada alaptarii.

Dintii natali si neonatali au frecventa redusa. Nu se cunoaste o cauza sigura a aparitiei acestor dinti atat de devreme pe arcada. Se recomanda expectativa in luarea unei decizii terapeutice! In anumite cazuri se decide extractia preventiva sub controlul strict al unui specialist pt ca nou nascutul nu are complet format sistemul anticoagulant, dar de obicei se exfoliaza repede (cad singuri de pe arcada)!

Igienizarea cavitatii bucale a sugarului se face prin stergere, cu o compresa infasurata pe degetul aratator, imbibata in ser fiziologic sau ceai de musetel neindulcit.

Profilaxia

De la 4-12 luni

Este perioada eruptiei grupului de dinti frontal, atat la arcada inferioara, cat si la arcada superioara. Eruptia dintilor temporari se produce de obicei fara probleme, totusi, la unii copii se insoteste de manifestari locale si generale specifice: cresterea fluxului de salivairitabilitate, neliniste, agitatieinapetenta (lipsa poftei de mancare) ingerarea de lichide in cantitate crescutaroseata periorala ( coloratie rosie in jurul gurii). Cand se asociaza si semne nespecifice ca: diaree, febra, eruptie tegumentara, convulsii,acestea pot fi expresie a unor afectiuni generale ce evolueaza in acelasi timp cu eruptia dentara si este indicata consultarea unui medic pediatru. La nivelul cavitatii bucale se pot observa, inaintea eruptiei unui dinte, a unei tumefactii si usoara coloratie in rosu, locala, ce se remite in cateva zile sau odata cu eruptia dintelui din gingie catre exterior. In cazurile in care iritatia data de eruptia dintilor produce modificari de comportament ale copilului si nopti nedormite ale parintilor se intervine.

Calmarea iritatiei se face prin:
- aplicarea de topice, adica solutii sau geluri locale (aplicate pe gingie)
- antiinflamatoare, antiseptice, analgezice si masaj gingival : frecarea gingiilor cu tifon inmuiat in apa rece cu presiune usoara, jucarii speciale din plastic moale, netede, inele de cauciuc.
- utilizarea alimentelor pentru ” teething”( eruptia dentara) : pesmeti ( fara zahar si indulcitori), paine prajita.

Daca tratamentul local este ineficient, se poate recurge si la cel general cu analgezice (paracetamol fara zahar) si hipnotice cu foarte mare prudenta, in cazul in care copilul a provocat mai multe nopti nedormite si nervozitate din partea parintilor, de tipul elixirelor pediatrice Sedadrops, Romergan (atentie la valabilitate, maxim 1 luna de la deschiderea flaconului).

Se incepe o etapa de profilaxie a cariei prin igienizarea facuta de parinti acasa prin stergere cu compresa infasurata pe degetul aratator si imbibata in ser fiziologic sau ceai de musetel neindulcit dupa fiecare masa si obligatoriu inainte de culcare.

Recomandam o igiena orala crescuta si impiedicarea copilului sa introduca in gura manutele,obiecte murdare sau contondente.In acest scop puteti folosi cotiere speciale.

12-18 luni, 24-30 luni

Este perioada eruptiei molarilor unu si respectiv doi temporari, perioada in care la nivelul cavitatii bucale vom avea aceleasi manifestari ca la orice eruptie dentara, dar si suprafete suplimentare de retentie pentru alimente si deci posibilitati crescute de aparitie a cariei. Manifestarile locale si generale specifice, pot lipsi sau sunt mai reduse decat la aparitia dintilor frontali:
- cresterea fluxului salivar- iritabilitate, neliniste, agitatie
- inapetenta (lipsa poftei de mancare)
- ingerarea de lichide in cantitate crescuta
- roseata periorala

Cand se asociaza si semne nespecifice: diaree, febra, eruptie tegumentara, convulsii, acestea pot fi expresie a unor afectiuni generale ce evolueaza in acelasi timp cu eruptia dentara si este indicata consultarea unui medic pediatru. In unele cazuri, cu cateva saptamani inainte de eruptia dintilor poate apare pe creasta alveolara, frecvent in zona distala, o deformare de culoare albastru violacee, dura la palpare si se numeste hematom de eruptie, sau de culoare albastruie transparenta, fluctuenta si se numeste chist de eruptie, ambele avand continut lichidian. De regula sunt nedureroase, dar pot deveni si sensibile prin iritare. Atitudinea este de espectativa, rar se intervine, sub o mica anestezie locala, facandu-se o mica incizie chirurgicala a mucoasei cu drenajul continutului lichidian, dintele continuandu-si mai tarziu eruptia fara problemeiar fenomenele locale iritative inceteaza.

Calmarea iritatiei se face prin:
-aplicarea de topice (antiinflamatoare, antiseptice ,analgezice ) si masaj gingival: frecarea gingiilor cu tifon inmuiat in apa rece (presiune usoara), jucarii speciale din plastic moale, netede, inele de cauciuc.
- utilizarea alimentelor pentru “teething” (eruptia dentara) : pesmeti (fara zahar si indulcitori), paine prajita.

Daca tratamentul local este ineficient, se poate recurge si la cel general cu analgetice ( paracetamol fara zahar) si hipnotice cu foarte mare prudenta, in cazul in care copilul a provocat mai multe nopti ne dormite si nervozitate din partea parintilor), de tipul elixirelor pediatrice (sedadrop). Pe masura ce numarul ditilor se mareste se poate folosi periuta dentara pentru copii de dimensiuni mici. In momentul in care copilul devine cooperant se incep controlele in cabinetul stomatologic!

La aceasta varsta in cabinet se folosesc lacuri fluorurate, cu mirosuri imbietoare de fructe, care vor face placere micutilor, pentru a incepe o etapa de profilaxie a cariilor! Se continua igienizarea la domiciliu dupa fiecare masa si obligatoriu inainte de culcare!

Sub 3 ani

Ei au dezvoltate doar cateva mecanisme cognitive efective fundamentale de copiere. De aceea, pacientii in varsta de sub 3 ani sunt considerati, in mediul stomatologic, precooperanti. Trasaturile dominante ale acestei varste sunt: plansul si incercarile disperate de a scapa de tratament cu orice pret. Sunt complet dependenti de adulti, au o perioada maxima de atentie de 1-5 minute, concentrare pe un singur obiectiv traind in prezent, cuvantul favorit fiind NU.

Tratamentul se va desfasura frecvent folosind tehnici restrictive de constrangere, ceea ce traumatizeaza atat echipa medicala, cat si parintii si nu in ultimul rand copilul. De aceea tratamentul medicamentos (sedare) al acestor copii apare ca o alternativa demna de luat in considerare pentru tratamentul stomatologic, mai ales la copii cu o afectare dentara importanta. Se vor evita intrebarile care ar putea avea raspuns NU, sedintele de tratament vor fi scurte. Concentrarea noastra este numai asupra copilului evitand miscarile bruste. Este necesara prezenta obligatorie a unui parinte.

La 3 ani

Sunt exuberanti, independenti, curiosi, dornici sa imite comportamentul adultilor, plini de imaginaţie. Au o perioada maxima de atentie 4-8 minute, sunt dornici sa faca placere şi cuvantul favorit este DE CE. Se castiga atentia copilului prin stimularea curiozitatii, se descrie procedura cerand si copilului ajutorul si se folosesc expresii pozitive (ar fi bine sa faci asa in loc de nu face asa).

La 4 ani

Este dominant, nerabdator, insistent, poate intelege rationamente simple, este capabil sa accepte schimbarea si se bucura de varietate; se utilizeaza ajutorul copilului, se dau explicatii simple , plomba nu se lipeste daca dintele este ud, se evita pauzele si se pastreaza controlul.

La 5 ani

Are incredere in el insusi, poate sa inteleaga si sa respecte reguli, doreste sa se poarte ca un adult, accepta autoritatea, este mai putin combativ si poate fi usor ranit in orgoliul sau; se apeleaza la vanitatea copilului, dintele tau murdar trebuie curatat si apoi va primi o plombita alba, se arata interes pentru hainele si jucariile lui, este laudat tot timpul.

De ce trebuie restaurat un dinte temporar afectat de carie

Prin tratamentul cariei unui dinte temporar se poate face eradicarea bolii si astfel se realizeaza sanatatea orala.

- Se previne si trateaza infectia.
- Se previne extractia precoce, mentinandu-se astfel lungimea arcadei.
- Se face o restaurare functionala.
- Se imbunatateste viata.
- Aduce beneficii psihologice.

Caria dentara este un proces distructiv al structurilor dure dentare, de natura pluricauzala. Are la baza interactiunea placa bacteriana, substrat nutritiv, calitatea structurilor dentare si momentul actiunii factorilor. Este o boala infectioasa ce are drept rezultat demineralizarea structurilor dentare.

La nastere cavitatea bucala a copilului este sterila, apoi odata cu aparitia primilor dinti se cantoneaza si microorganismele patogene. Caria la sugari, denumita si caria de biberon, caria de suzeta, caria copilului mic, caria de alaptare defectuasa, caria precoce a copilariei. Este o forma de carie cu tipar neobisnuit, cu evolutie rapida si debut precoce, avand gravitate mare, cu consecinte numeroase.

Tratamentul este dificil din cauza varstei mici a copilului. Poate fi insa prevenita prin control periodic, igienizarea facuta cu rigurozitate, profilaxia cariior prin aplicatii de geluri, lacuri fluorurate si materiale de sigilare fluorurate odata cu aparitia dintilor de lapte.

Folosirea biberonului cu lichide zaharate in alimenatii prelungite nocturne, alaptarea la san mai mult de 1 an, prelungita, nocturna si impreuna cu lipsa de igiena, fac sa se acumuleze pe suprafetele dentare hidracarbonate, monozaharide, substantele nutritive pt microorganismele cariagene. Suzeta indulcita, consumul de sucuri indulcite, alimente si medicamente pe baza de zahar, sunt si ele factori de risc.

Periajul dentar se face cu periute de dimensiuni mici, cu peri naturali sau de plastic moale!

Dupa varsta de 3 ani se poate folosi pasta de dinti fara fluor sau cu maxim 500ppmF/ml (cand a invatat sa scuipe) ce se aplica pe periuta la dimensiunea unei boabe de mazare mica, iar miscarile de periere sunt de du-te vino pe suprafetele ocluzale si fetele vestibulare ale dintilor frontali ale ambelor arcade.

De la 6 – 7ani

Este perioada eruptiei molarilor primi permanenti, intai cei mandibulari si apoi cei maxilari, este perioada dentitiei mixte, cand pe arcada se intalnesc atat dinti de lapte, cat si dinti definitivi!

Igienizarea devine din ce in ce mai importanta pentru prevenirea cariilor! Deja trecem catre o perioada in care si metoda de periaj se diversifica! Se poate incepe folosirea apelor de gura diluate (un capac solutie de apa de gura in 1/2pahar cu apa).

Dupa 6 ani se poate folosi o pasta de cu 1000ppmF/ml, iar periajul se face dupa fiecare masa, obligatoriu inainte de culcare! La o temperatura a corpului medie de 37 grade, lipsa de aer cu inchiderea gurii si alimentele ramase pe structurile dentare se creeaza un mediu de incubator pentru germenii prezenti in cavitatea bucala, care incep un proces de demineralizare prin producerea de acizi.

Profilaxia cariei este indicata prin fluorizare in cabinetul stomatologic cu lacuri sau geluri fluorurate, concentrate, ce se aplica lucal pe dinti, de 2 ori pe an si sigilarea dentara cu materiale compozit sau ciment ionomer de sticla ce contin fluor, dar si igiena alimentatiei prin eliminarea din administrarea copilului a hidrocarbonatelor si glucidelor sau consumul lor in cantitati mici si doar la mesele principale, consum crescut de fructe, alimente naturale neindulcite artificial, chiar folosirea gumei de mestecat pentru 10 minute dupa o masa luata in oras sunt elemente ce ajuta la protectia impotriva cariei.

In cazul aparitiei cariilor se face tratamentul curativ al lor prin: indepartarea procesului carios cu pastrarea pe o perioada cat mai lunga a pulpei vitale si obturatii definitive din compozit, ciment ionomer de sticla, cape prefabricate sau tratamentul endodontic (unde este cazul) in cazul unor afectiuni pulpare, cu realizarea apexogenezei (cresterea in lungime a radacinii si inchiderea apexului,in mod normal) sau apexificari (inchiderea apexului dintelui prin tratament medicamentos, de catre un tesut osos, cement, dentina sau tesut conjunctiv), restaurarea protetica atunci cand distructia coronara este marita (distructie mai mare de 3 pereti).

Control periodic din sase in sase luni asigura o mentenenta a lucrarilor stomatologice realizate, dar si o sanatade a a intregului sistem dentar!

7- 9 ani

Erup dintii din zonele frontale! Este indicat sa apara in folosinta si periutele interdentare de dimensiuni mici si ata dentara! In cabinet se vor primi instructiuni de cum vor fi folosite pentru a intregi igienizarea corecta a cavitatii orale a copilului. Odata cu aparitia unui dinte pe arcada poate fi insotit si de o gingivita de eruptie, care este pasagera si prin aplicarea de solutii sau geluri antiseptice locale dar si prin igiena locala se pot vindeca intr-un timp scurt scurte. Este perioada dentitiei mixte, cand pe arcada se intalnesc atat dinti de lapte, cat si dinti definitivi!

Igienizarea devine din ce in ce mai importanta pentru prevenirea cariilor! Deja trecem catre o perioada in care si metoda de periaj se diversifica!Periajul dureaza aproximativ 3-5 minute.

Tehnica periajului corect este:

Etapa 1: Se asaza periuta la 45 grade fata de suprafata verticala a dintilor apoi se efectueaza miscari verticale (nu orizontale!) dinspre gingie spre marginea terminala a dintelui

Etapa 2: Nu trebuie sa apasati excesiv, deoarece placa bacteriana este indepartata in special de varfurile perilor – dar pentru aceasta periuta trebuie sa fie corect intretinuta.

Etapa 3: Se repeta miscarile verticale de cel putin 5 ori pe fiecare suparafata, periindu-se atat fetele externe (dinspre obraz), cat si fetele interne (dinspre limba). Fata cu care se face mestecarea alimentelor, numita fata ocluzala, se periaza prin miscari de du-te-vino si circulare.

Etapa 4: Este benefica si perierea limbii pentru o respiratie proaspata.

Etapa 5: La sfarsit se face o clatire energica a gurii cu ape de gura diluate (un capac solutie de apa de gura in 1/2 pahar cu apa).

Se poate folosi o pasta de cu 1000ppmF/ml, iar periajul se face dupa fiecare masa, obligatoriu inainte de culcare! La o temperatura a corpului medie de 37grade, lipsa de aer cu inchiderea gurii si alimentele ramase pe structurile dentare se creeaza un mediu de incubator pentru germenii prezenti in cavitatea bucala, care incep un proces de demineralizare prin producerea de acizi.

Profilaxia cariei este indicata prin fluorizare in cabinetul stomatologic cu lacuri sau geluri fluorurate, concentrate, ce se aplica lucal pe dinti, de 2 ori pe an si sigilarea dentara cu materiale compozit sau ciment ionomer de sticla ce contin fluor, dar si igiena alimentatiei prin eliminarea din administrarea copilului a hidrocarbonatelor si glucidelor sau consumult lor in cantitati mici si doar la mesele principale, consum crescut de fructe, alimente naturale neindulcite artificial, chiar folosirea gumei de mestecat pentru 10 minute dupa o masa luata in oras sunt elemente ce ajuta la protectia impotriva cariei.

In cazul aparitiei cariilor se face tratamentul curativ al lor: indepartarea procesului carios cu pastrarea pe o perioada cat mai lunga a pulpei vitale si obturatii definitive din compozit, ciment ionomer de sticla, cape prefabricate sau tratamentul endodontic (unde este cazul) in cazul unor afectiuni pulpare, cu realizarea apexogenezei (cresterea in lungime a radacinii si inchiderea apexului, in mod normal)  sau apexificari (inchiderea apexului dintelui prin tratament medicamentos, de catre un tesut osos, cement, dentina sau tesut conjunctiv). Restaurarea protetica atunci cand distructia coronara este marita (distructie mai mare de 3 pereti).

Control periodic din sase in sase luni asigura o mentenenta a lucrarilor stomatologice realizate, dar si o sanatatea intregului sistem dentar!

9 -12-13 ani

Copii mari scolari (intre 8-12 ani) sunt mai putin dependenti de parinti, se bucura daca este laudat pentru buna purtare, poate intelege notiuni abstracte si incepe sa faca judecati logice; se poate spala singur pe dinti, dar uneori nu este suficient de motivat sa o faca, trebuie cucerit, trebuie convins sa devina colaboratorul nostru, nu trebuie pacalit pentru ca nu va uita usor si isi pierde increderea in toata echipa doctor-asistenta-parinte. La aceasta varsta pot fi folosite cu succes tehnicile care fac apel la rationamentul copilului, precum si tehnici de magulire ale copilului.

Adolescentul: este tot mai independent fata de parinti, mai increzator in anturajul sau decat in familie sau scoala; comentarea problemelor de sanatate orala si de igiena trebuie facuta cu multa delicatete, trebuie sprijiniti si incurajati pentru a-si pastra bunele depinderi de igiena orala, trebuie stimulate dorinta de a place, inclusiv prin aspectul frumos al dintilor.

Este perioada de aparitie a premolarilor si molarilor secunzi, necesitand profilaxia cariei prin fluorizare in cabinetul stomatologic cu lacuri sau geluri fluorurate concentrate, ce se aplica local pe dinti, de 2 ori pe an si sigilarea dentara cu materiale compozit sau ciment ionomer de sticla ce contin fluor, dar si igiena alimentatiei prin eliminarea din administrarea copilului a hidrocarbonatelor si glucidelor sau consumult lor in cantitati mici si doar la mesele principale, consum crescut de fructe, alimente naturale neindulcite artificial, chiar folosirea gumei de mestecat pentru 10 minute dupa o masa luata in oras sunt elemente ce ajuta la protectia impotriva cariei.

In lipsa unui tratament corespunzator: igiena, dieta corespunzatoare, tratament preventiv si curativ, vor aparea carii noi pe dintii temporari si permanenti, cu vizite frecvente de urgenta la cabinetul stomatologic, cu lipsa de la scoala, cu scaderea capacitatii de a invata sau de a desfasura optim activitile zilnice, cu afectarea generala a vietii.

Vizita la medicul dentist si controalele periodice fac sa schimbe aceste situatii. Odata cu aparitia unui dinte pe arcada poate fi insotit si de o gingivita de eruptie, care este pasagera si prin aplicarea de solutii sau geluri antiseptice locale dar si prin igiena locala se pot vindeca in perioade scurte.

In aceast interval de varsta periajul este asemanator cu cel din perioada 7-9 ani si se respecta cu aceeasi strictete.

Periutele electrice.

Atat periajul electric, cat si cel manual, daca sunt corect executate, realizeaza in aceeasi masura indepartarea placii microbiene. Periajul electric are avantaje fata de cel manual obisnuit, fiind indicat in urmatoarele situatii:
- copii micipersoane care poarta aparate ortodontice,
- persoane handicapate fizic,
- persoane cu abilitate manuala redusa
- persoane lenese!
- bolnavi necooperanti,
- cu handicap psihic,
- cu artrite si artroze poliarticulare,
- boala Parkinsonsituatii in care efectuarea periajului trebuie facuta de o alta persoana ingrijitoare

Share Button

2 Comentarii “Profilaxie dentara si tratamente pe varste

  1. Pingback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.