Probleme dentare frecvente la copii. Caria de biberon

0

Caria dentara, suptul degetului sau al buzelor si pierderea prematura a dintilor sunt doar cateva probleme dentare frecvente din timpul copilariei. E important sa stiti ca dintii de lapte trebuie pastrati cat mai mult posibil pe arcade, chiar daca vor fi inlocuiti de dintii permanenti – pierderea lor prematura provoaca, printre altele, tulburari de ocluzie si anomalii dentare.

probleme dentare frecvente la copii: caria de biberon

Una dintre cele mai comune, dar si foarte agresive probleme dentare ale copiilor este caria de biberon (supranumita si “caria copilariei“). Acest tip de carie este consecinta alimentatiei – apare atunci cand dintii sunt in contact frecvent si prelungit cu zaharurile din carbohidratii lichizi (sucuri de fructe, lapte matern, lapte formula, suc de fructe diluat cu apa, apa indulcita sau orice alta bautura dulce). Aceste lichide se descompun in gura in zaharuri simple, asa incat, daca li se permite sa ramana pentru mai mult timp in cavitatea bucala, devin o sursa de hrana pentru bacterii, cauzand carii dentare. Cariile de biberon pot distruge dintii de lapte in proportie de 90%.

Daca sunt lasati netratati, dintii cariati pot provoca dureri si pot ingreuna masticatia si alimentatia. In plus, dintii de lapte functioneaza ca niste “mentinatoare de spatiu” pentru dintii permanenti, drept urmare, daca sunt deteriorati, nu-i vor mai putea ghida in poziția lor corecta, rezultatul fiind dinti permanenti aglomerati sau strambi. Dintii de lapte foarte cariati ar putea provoca abcese, cu posibilitatea ca infectia sa se raspandeasca in mai multe zone.

Cum se poate preveni aparitia cariilor de biberon?

  • Nu oferiti copiilor, cu scopul de a-i calma, biberoane pline cu lichide dulci sau lapte pe tot parcursul zilei; cea mai sanatoasa alternativa este apa plata.
  • Nu inmuiati niciodata suzeta copilului in zahar, miere sau orice lichid dulce.
  • Nu-i obisnuiti sa adoarma cu un biberon cu lapte, suc de fructe sau ceai indulcit, acestea sporind riscul de aparitie a cariilor. Le puteti da, in schimb, apa plata.
  • Nu adaugati zahar in hrana copilului.
  • Obisnuiti copilul sa bea dintr-o cana inainte de a implini un an, trecerea de la biberon la cana reduce expunerea dintilor la zaharuri. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca, in cazul in care cana contine tot lichide indulcite, copilul va fi supus in continuare riscului de a face carii. Optati pentru apa plata.
  • Pentru o igiena dentara corecta, puteti sterge gingiile copilului cu un tifon umed dupa fiecare hranire. Acest lucru ajuta atat la eliminarea placii dentare, cat si la eliminarea excesului de zahar depus pe dinti si gingii. Folositi periute de dinti si o pasta adecvata varstei inca de la aparitia primului dintisor.
  • Intrebati medicul dentist despre nevoile de fluor ale copilului. In cazul in care apa potabila nu contine fluor, poate fi necesar sa ii administrati suplimente cu fluor sau tratamente pe baza de fluor, insa doar medicul stomatolog este cel care va poate face o astfel de recomandare.
  • Mergeti cu copilul la un control stomatologic inca de cand i-au aparut primii dintisori, doar asa pot fi diagnosticate si tratate eventualele probleme inca din faza incipienta. In plus, veti afla direct de la un specialist cum sa efectuati o igiena dentara corespunzatoare si care este alimentatia corecta sau ce obiceiuri nesanatoase trebuie sa evitati, iar medicul dentist va deveni o prezenta obisnuita in viata copilului.
  • Fiti atenti la primele semne de carii : petele albe, cretoase de pe dinti indica o demineralizare – singura etapa in care caria este reversibila si se poate incerca remineralizarea smaltului prin fluorizare.

Vrem sa facem parte din viata copilului tau inca de la primele zambete, de aceea la Teddy Care iti oferim consultatia gratuit!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.