Prima vizita la ortodont

0

Ortodontia se ocupa cu diagnosticarea, preventia si tratamentul anomaliilor dento-maxilare, fie ca este vorba despre dinti strambi, distantati sau inghesuiti ori maxilare deformate. O prima vizita la ortodont realizata la timp poate preveni complicatiile de ordin ortodontic.

Spre deosebire de medicii dentisti, medicii specialisti ortodonti urmeaza studii suplimentare de specialitate timp de 3 ani dupa terminarea facultatii, de aceea doar ei sunt calificat pentru tratarea acestor anomalii.
Cu ajutorul aparatulului dentar, al retainer-elor sau al altor dispozitive ortodontice se pot rezolva problemele ce tin de alinierea dintilor sau de forma maxilarelor.

vizita la stomatolog,bugetul si preturi

Dintii drepti și o muscatura corecta nu numai ca ne fac zambetul mai frumos, dar ne ajută să avem si sa mentinem o mai bună sănătate orala; in plus, sunt prevenite sau rezolvate astfel si problemele de masticatie, precum si imperfectiunile de pronuntie. Stiati ca prin tratament ortodontic se pot rezolva si probleme ca sforaitul?
Atunci cand medicul dentist observa anumite probleme ale dintilor si maxilarelor, va va recomanda sa stabiliti o programare la medicul ortodont, pentru ca doar acesta va poate ajuta sa tratati probleme ca:
- dinti inghesuiti
- dinti distantati
- malocluzii dentare
- maxilare deformate sau incomplet dezvoltate
- pierderea prea timpurie a dintilor de lapte
- accidente
- obiceiuri dentare vicioase (ca, de exemplu, sugerea degetului mare sau folosirea indelungata a suzetei)

De ce e bine sa mergi la o consultatie ortodontica?

Nu doar copiii merg la ortodont, sunt tot mai multe cazuri de adulti care aleg sa urmeze un tratament ortodontic. Totusi, problemele de acest fel se rezolva mai rapid in copilarie decat la varsta adulta. Se recomanda ca prima vizita la ortodont sa fie facuta in jurul varstei de 7 ani, in asa fel incat sa poata fi observate eventualele probleme in timp util. Aceasta nu inseamna ca tot atunci vi se si aplica aparatul, ci se va stabili intervalul la care sa reveniti pentru a se reevalua evolutia afectiunilor sau vi se va comunica varsta la care este indicat sa incepeti tratamentul.

Cum decurge prima vizita la ortodont?

In primul rand, cabinetul unui medic ortodont arata exact la fel ca al unui medic dentist. Ortodontul sau asistentii acestuia vor incepe prin a face poze dintilor si cavitatii bucale, dar vor avea nevoie si de radiografii. Toate acestea il vor ajuta pe medic sa vada cum sunt pozitionati dintii, precum si daca exista unii care inca nu au erupt. E posibil sa va fie luata si o amprenta a dintilor pentru un model de studiu – nu e nimic complicat, se aplica doar un material ca o plastilina atat pe maxilar, cat si pe mandibula. In cateva minute, modelul este gata si ofera o imagine completa a formei si a marimii dintilor. Acest model il ajuta pe medicul ortodont sa-si dea seama care este cea mai buna metoda prin care va pot fi indreptati dintii.
Apoi, medicul ortodont va va examina in detaliu dintii, cavitatea bucala si maxilarele. Veti fi rugat sa deschideti gura cat mai larg sau dimpotriva, sa muscati, veti fi intrebat daca aveti probleme la mestecatul alimentelor sau la inghitit ori daca va trosnesc maxilarele atunci cand deschideti gura. Toate aceste detalii sunt mentionate in fisa dvs., in asa fel incat dupa consultatie medicul ortodont ii poate comunica dentistului dvs. ce probleme sunt si cum pot fi rezolvate.
Dupa finalizarea consultatiei, va vor fi explicate toate optiunile de tratament si vi se va recomanda cea care ar functiona cel mai bine in cazul dvs. Trebuie sa stiti ca e posibil sa nu aveti nevoie de aparat, pot exista alte solutii care sa functioneze mai bine sau mai repede, dar pot fi si cazuri in care problemele sunt atat de mici incat costurile si riscurile asociate cu un tratament ortodontic depasesc beneficiile acestuia.
Mai exista si alte situatii, spre exemplu, cea in care tratamentul ortodontic este indicat, insa pacientul nu are inca varsta potrivita. E cazul pacientilor care nu si-au pierdut inca toti dintii de lapte sau cand molarul de 12 ani nu a erupt ori maxilarele sunt incomplet dezvoltate. In oricare dintre aceste cazuri speciale, va trebui sa reveniti o data la cateva luni – sau la indicatia medicului ortodont – pentru o reevaluare a situatiei. Exista insa o serie de semne care pot indica nevoia unui tratament ortodontic imediat, nu le ignorati.
Este posibil, de asemenea, sa existe probleme de stomatologie generala sau de chirurgie orala care trebuie rezolvate inaintea tratamentului ortodontic (carii, tratamente de canal, extractii, afectiuni gingivale, dimensiuni inegale ale maxilarelor, dinti impactati etc.).
Dar exista si cazul in care consultatia preliminara releva faptul ca sunteti candidatul ideal pentru un aparat dentar, ceea ce inseamna ca dupa consultatie veti primi indicatia pentru tratamentul ortodontic cel mai recomandat in cazul dvs., dar si detalii legate de durata acestuia, evaluarile si sedintele de profilaxie periodice, precum si costurile implicate. Nu uitati, pacientii Teddy Care pot alege aparatul dentar potrivit necesitatilor si bugetului dintr-o gama larga de modele – fixe, mobile, invizibile etc.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.