Pierderea prematura a dintilor de lapte. Mentinatoarele de spatiu

0

Pierderea prematura a dintilor de lapte poate determina multe probleme dentare (dinti definitivi strambi, inghesuiti sau departati etc.), de aceea e deosebit de important sa se ia toate masurile pentru a-i pastra cat mai mult pe arcade. Prezenta lor asigura dezvoltarea normala a oaselor maxilarului pentru momentul in care vor aparea dintii permanenti, in asa fel incat acestia sa ocupe o pozitie corecta. In momentul in care intervine pierderea prematura a dintilor de lapte, spatiile de pe arcadele dentare pot suferi modificari, iar dintii permanenti pot erupe in pozitii necorespunzatoare, provocand la randul lor alte probleme.

vizita la stomatolog,bugetul si preturi

In cazul in care copiii se confrunta cu pierderea prematura a dintilor de lapte, este important sa cunoasteti beneficiile utilizarii unui mentinator de spatiu si modul in care acesta poate contribui la sanatatea dentara a copiilor.

Mentinatorul de spatiu este un dispozitiv personalizat, realizat din acrilat sau metal de catre medicul dentist sau ortodont. Mentinatoarele de spatiu pot fi mobile sau fixe. Rolul lor este de a pastra spatiul deschis pentru a permite dintelui permanent sa erupa si sa umple acel spatiu. Dintii de lapte sunt importanti in dezvoltarea dintilor, oaselor maxilarului si a muschilor si ajuta la ghidarea dintilor permanenti in a-si ocupa pozitia, atunci cand cei temporari cad. In cazul in care spatiul nu este mentinut, dintii se pot deplasa in spatiul deschis si poate fi necesar un tratament ortodontic.

E important sa stiti ca nu orice copil care isi pierde un dinte de lapte mai devreme are nevoie de un mentinator de spatiu, insa numai dupa o consultatie de specialitate se poate determina cu exactitate acest lucru.

Tipuri de mentinatoare de spatiu

Mentinatoare de spatiu mobile – similare aparatelor ortodontice, sunt, de obicei, realizate din acrilat. In unele cazuri, un dinte artificial poate fi folosit pentru a umple un spatiu care trebuie sa ramana deschis pentru un dinte care inca nu a erupt.
Mentinatoare de spatiu fixe – exista patru tipuri diferite: unilateral, coroana cu bucla, distal shoe si arc lingual.

Mentinatoarele de spatiu unilateral si coroana cu bucla sunt pozitionate pe o parte a gurii, pentru a tine spatiul deschis pentru un dinte. Mentinatorul de spatiu unilateral se infasoara in jurul partii exterioare a dintelui si este conectat la o bucla de metal care mentine spatiul intact. Coroana cu bucla este o coroana reala care acopera dintele si e atasata la bucla, pentru a asigura spatiul pentru dintele care erupe.
Distal shoe este un dispozitiv utilizat de obicei pentru primul molar permanent care nu a erupt. Este un mentinator de spatiu mult mai complex, deoarece capatul metalului este de obicei introdus in gingie pentru a mentine spatiul deschis. Medicul dentist va trebui sa monitorizeze progresele inregistrate de molarul permanent care erupe, pentru a se asigura ca poate erupe in mod corespunzator cu acest mentinator de spatiu.
Arcul lingual este de obicei bilateral si poate fi cimentat pe molari si legat printr-o sarma pe partea interioara a dintilor frontali de pe arcada inferioara. De obicei, este utilizat pentru mai multi dinti lipsa.

Acomodarea cu mentinatoarele de spatiu

Indiferent de tipul dispozitivului, copilului ii poate lua cateva zile sa se obisnuiasca cu purtarea lui. Medicul dentist trebuie sa explice parintelui si copilului cum trebuie sa curete mentinatorul de spatiu, pentru a mentine tesutul gingival sanatos si ferit de placa dentara.
Daca mentinatorul de spatiu este fix, evitati alimentele greu de mestecat si dulci, la fel si guma sau bomboanele, care pot slabi aparatul sau se pot lipi de acesta. De asemenea, mentinatorul de spatiu nu ar trebui sa fie presat sau impins cu limba sau degetele, deoarece s-ar putea slabi sau indoi.
Copilul trebuie sa viziteze medicul dentist sau ortodont in mod regulat pentru ca progresele tratamentului cu mentinatorul de spatiu sa poata fi monitorizate si, de asemenea, sa efectueze o igienizare profesionala o data la sase luni.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.