Ortodontia pentru copii, adolescenti si adulti

0

Problemele de ortodontie se pot rezolva mult mai usor in perioada copilariei si adolescentei, in perioada de crestere, de aceea este important sa aduceti copilul la un consult ordodontic cat mai devreme.
Cele mai recente studii arata ca aproape 70% dintre copii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani au nevoie de tratament ortodontic, precum si ca dintii strambi, distantati, inghesuiti reprezinta una dintre principalele probleme de sanatate si estetica dentara.

Acestea duc, cel mai adesea, la afectiuni gastrice cauzate de o masticatie defectuoasa, la aparitia cariilor si la imperfectiuni ale pronuntiei.

Ortodintie pentru copii, adolescenti si adulti- intrebari frecventeAstfel, purtarea unui aparat dentar este mai mult decat o necesitate estetica, este o necesitate medicala.

Astazi, tratamentul ortodontic constituie o optiune viabila pentru orice persoana atata timp cat parodontiul (osul si gingia) este sanatos. Din fericire dintii se pot misca ortodontic toata viata. Astfel, dintii aflati in pozitie incorecta precum si muscatura incorecta se pot corecta la orice varsta!

Ortodontia – Ce este  ea ?

Ortodontia este ramura din medicina dentara care se ocupa de diagnosticul, prevenirea si tratamentul anomaliilor dento-maxilare – dintii malpozitionati sau /si inghesuiti, maxilare deformate. Aparatele fixe si mobile au rolul de a corecta aceste anomalii prin modificarea dintilor si a maxilarelor.
Prin tratament ortodontic se pot obtine modificari exceptionale ale zambetului, o sanatate orala mult imbunatatita si o calitate crescuta a vietii pentru multi pacienti de varste diferite.

De ce trebuie sa alegeti un medic specialist ortodont pentru tratamentul ortodontic?

Asa cum exista specialisti in medicina generala (ex: cardiolog, dermatolog, etc), si in medicina dentara exista specialitatea de ortodontie. Medicul specialist ortodont urmeaza un program de pregatire de 3 ani dupa terminarea facultatii. Procentul de medici ortodonti raportat la medicii dentisti este de 3% in Romania. Prin urmare doar medicul specialist ortodont este calificat in a efectua tratamente de indreptare a dintilor.

De ce apar dintii strambi?

De obicei sunt consecinta mostenirii genetice. Totusi, obiceiurile vicioase (ex: sugerea degetului sau a suzetei, alaptatul prelungit ) precum si pierdera prematura a dintlor de lapte pot determina malocluzii (dinti strambi/muscatura deficitara).

De ce trebuie sa avem dinti drepti si o ocluzie (muscatura) buna?

Dintii strambi se pot rupe usor si se pot caria usor datorita faptului ca nu se pot igieniza corect. Gingiile au de asemenea de suferit, malocluzia micsoreaza eficienta masticatorie si afecteaza astfel digestia, deci sanatatea generala. Malocluzia poate cauza dificulatati in exprimare. Fara tratament problemele se agraveaza. In timp pot determina suferinte ale articulatiei temporo-mandibulara precum si parodontopatii (parodontoza). In final, cu totii ne dorim un zambet placut!

Cand ar trebui cautate semnele malocluziei (muscaturii deficitare) la copii?

Este foarte important sa examinati eruptia dintilor copiilor dumneavoastra. Cu toate ca fiecare copil are o rata de crestere diferita, exista o medie a varstei de eruptie pentru fiecare grup de dinti temporari (de lapte) si permanenti.

O serie de semne pot indica nevoia unui control ortodontic imediat:
1. Pierderea precoce (inainte de vreme) a unui dinte temporar (de lapte)
2. Dificultati in masticatie
3. Dintii inghesuiti, strambi , blocati (care nu apar pe arcade dupa varsta de eruptie)
4. zgomote in articulatia temporomandibulara (in zona urechii)
5. muscarea frecventa a obrazului sau muscarea cu dintii inferiori a cerului gurii
6. dinti care nu se intalnesc (ramane spatiu intre ei)
7. maxilare care nu sunt proportionale cu restul fetei
8. sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continua dupa varsta de 3-4 ani
9. dinti superiori care ies afara sau sunt spatiati
10. dintii superiori din fata care cresc in spatele celor inferiori
11. dinti superiori care acopera mai mult de 30%-40% pe cei inferiori in muscatura
12. barbie prea in spate sau prea in fata
13. dintii de sus din fata nu intra in contact cu cei de jos in muscatura
14. linia din centrul dintilor de sus nu corespunde cu cea de jos in muscatura
15. spatii excesive intre dinti care persista si dupa aparitia caninilor permanenti.

Cand este momentul ideal pentru o consultatie ortodontica?

In afara semnelor prezentate mai sus (care reprezinta probleme sigure), fiecare copil trebuie consultat preventiv de ortodont in jurul varstei de 7-8 ani, iar adolescentii si adultii pot face o consultatie oricand.

Medicul ortodont este pregatit sa observe probleme ascunse de crestere a maxilarelor si dintilor in eruptie, inca de la momentul in care dintii de lapte sunt inca prezenti. Un tratament ortodontic efectuat mai devreme previne masuri mult mai drastice care trebuie luate mai tarziu.

Adultii pot fi tratati la orice varsta atat timp cat parodontiul (osul si gingia) este sanatos.

Ce trebuie sa aflu la o consultatie ortodontica?

Motivul pentru care e nevoie de tratament, momentul optim pentru inceperea tratamentului ortodontic, ce tip de tratament se va folosi, durata tratamentului (cu aproximatie), costul tratamentului, ce se va intampla daca nu se va urma un tratament ortodontic.

Tratamentul ortodontic incepe cu o consultatie primara, in cadrul careia se amprenteaza dintii si tesuturile din jurul acestora, se realizeaza dosarul cu radiografii si poze, masuratori specifice si ulterior planul de tratament.

In cazul in care sunt indicate, au loc extractii dentare sau alte tratamente necesare. Urmeaza aplicarea aparatului ortodontic, controalele si activarile lunare. Tratamentul dureaza, in mod uzual, intre 6 si 24 de luni, in functie de varsta pacientului si de severitatea problemelor ortodontice. Rezultatele deosebite depind, de asemenea, de o colaborare buna intre pacient si medic.
In cazul pacientilor purtatori de aparat dentar, sedinta de profilaxie (igienizare si fluorizare) se recomanda a fi efectuata la fiecare trei luni.

Dupa perioada propriu-zisa de tratament, urmeaza etapa de contentie, in care se aplica aparate ortodontice speciale, care au ca scop mentinerea rezutatului obtinut.

Care sunt beneficiile tratamentului precoce (la timp) ?

1. Ghideaza cresterea maxilarelor realizand astfel un mediu propice pentru eruptia dintilor permanenti ;
2. Ghidarea dintilor permanenti in pozitia corecta;
3. Regleaza dimensiunea arcadelor dentare;
4. Scade riscul accidentarii dintilor din fata proeminenti;
5. Corecteaza din timp obiceiurile vicioase;
6. Reduce riscul ca dintii permanenti sa ramana blocati sau sa erupa stramb;
7. Se pastreaza sau se obtine spatiu pentru dintii care erup;
8. Permite corectia mult mai usoara daca se intervine din timp.

Ce sunt aparatele mobile?

Sunt placute prevazute cu sarme speciale, care sustin aparatul de dinti; aparatele mobile se scot pentru igienizare. Sunt folosite la varste mai mici (pana la 9-11 ani). Uneori este necesar un tratament cu aparat mobil o perioda de timp urmat de un aparat fix.

Ce sunt aparatele functionale?

Sunt acele aparate care influenteaza cresterea oaselor maxilare. Ca sa actioneze, folosesc activitatea musculaturii obrajilor, buzelor, limbii.

Ce sunt aparatele fixe?

Deplasarea corecta a dintilor se face prin intermediul aparaturii fixe – bracketi prin care trece un arc de sarma. Bracketii pot fi din metal, ceramica sau safir. Aparatele fixe pot fi montate pe exteriorul dintilor sau pe interiorul dintilor (in anumite cazuri). Necesita o igiena foarte buna din partea pacientului si control lunar pentru activare de catre ortodont.

Dr. Ortodont Marius Maris

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.