Ocluzia dentara si anomaliile dento-maxilare

0

Ocluzia dentara reprezinta modul in care dintii inferiori, de pe maxilarul inferior, vin in contact cu cei superiori, de pe maxilarul superior. Ocluzie dentara statica reprezinta totalitatea contactelor dintre dintii aflati in repaus, iar ocluzie dentara dinamica reprezinta totalitatea punctelor de interactiune dentare atunci cand mandibula (maxilarul inferior) este in miscare, cand vorbim sau masticam.


Ocluzia dentara corecta sau mai simplu spus muscatura corecta este atunci cand exista un numar cat mai mare de contacte intre dinti; masticatia, vorbirea si aspectul fizionomic sunt satisfacatoare; nu lipsesc dinti si nu sunt semne de afectare a articulatiei temporo-mandibulare. Acestea sunt principalele criterii pentru o ocluzie dentara corecta si functionala, care asigura mentinerea sanatatii orale a copilului si viitorului adult, precum si un aspect estetic al fetei.
Cand aceste criterii nu sunt indeplinite inseamna ca muscatura este defectuoasa, denumita malocluzie, si prezinta anomalii dento-maxilare care necesita tratament ortodontic si purtarea unui aparat dentar. Mai jos va exemplificam cateva dintre acestea:

Ocluzia dentara inversa

Maxilarul inferior (mandibula) este mai in fata decat maxilarul superior astfel dintii superiori calca in spatele celor inferiori.

ocluzia inversa

Ocluzia incrucisata (crossbite)

Pe o parte, dintii de pe maxilarul superior sunt situati la interior fata de cei inferiori de pe maxilarul inferior, ceea ce poate cauza dezvoltarea asimetrica a maxilarelor si implicit a fetei.

ocluzia adanca

Ocluzia dentara adanca

In momentul “muscaturii” dintii frontali (din fata) superiori acopera vertical mai mult de jumatate din inaltimea dintilor frontali inferiori care apar mai inalti si pot avea contact cu gingia celor de sus sau chiar cu bolta palatina (cerul gurii).
ocluzia deschisa

Ocluzia deschisa

Dintii frontali superiori si cei inferiori nu se ating in momentul „muscaturii”, ramane un spatiu de cativa milimetri pana la un centimetru sau mai mult, iar dintii superiori si inferiori din spate sunt suprasolicitati. Acest tip de muscatura poate fi determinat de obiceiuri vicioase cum ar fi sugerea degetului mare sau interpunerea limbii dupa varsta de 3 ani.
protruzia

Protruzia

Dintii din fata de pe maxilarul superior sunt pozitionati inainte fata de dintii fontali inferiori astfel incat nu exista contact intre acestia. Aceasta situatie apare cel mai frecvent la copiii care respira pe gura sau la cei care si-au supt degetul mare.
La aceasta anomalie ortodontica, in multe cazuri, buza inferiara sta in spatele dintilor din fata, ceea ce accentueaza dizarmonia faciala. Uneori dintii de jos pot creste mai mari si pot afecta gingia dintilor frontali superiori.

Inghesuiri dentare

Acestea apar atunci cand dintii nu au suficient loc sa erupa, dintii sunt prea mari sau oasele maxilare sunt prea mici. Inghesuirile dentare determina contacte ocluzale incorecte cu efecte asupra tesuturilor de sustinere ale dintilor, locuri de retentei a placii bacteriene care genereaza carii dentare si un aspect inestetic ce afecteaza psiho-social individul.
inghesuiri dentare

Dinti inclusi

La unii copii, dintii definitivi au un ax de formare gresita in maxilar si erup in afara arcadei, sau nu erup si raman in os.
dinti inclusi

Spatierea

Spatiile dintre dinti sunt cauzate de lipsa unor dinti sau reprezinta o dizarmonie intre marimea maxilarului si a dintilor. Constitui o problema medicala si una estetica.

Linia mediana

Ocluzia dentara in zona laterala nu este corecta si linia mediana a dintilor superiori nu coincide cu cea a dintilor inferiori.
linia mediana deviata

Anodontia

Absenta unuia sau mai multor dinti din dentitia de lapte sau cea permanenta pentru care nu au existat niciodata muguri dentari. Anomalia este frecventa la molarii de minte, premolarii secunzi inferiori si superiori, incisivii laterali superiori.
Anodontia

Netratate aceste anomalii dento-maxilare provoca dificultati de vorbire, afectiuni gastrice cauzate de o masticatie defectuoasa, abrazia (uzura) prematura a dintilor si smaltului protector, afectiuni carioase, fracturarea dintilor, Bruxism, favorizeaza aparitia bolilor parodontale ce duc la pierderea dintilor la maturitate. Pe langa toate aceste, malocluziile si anomaliile dento-maxilare afecteaza viata de zi cu zi cauzand discomfort prin dureri la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, musculaturii fetei, dureri de cap si un aspect inestetic ce afecteaza copilul sau adolescentul psihic si social.

Acest articol este documentat cu cazuri tratate sau in curs de tratare in clinica noastra de Dr. Marius Maris, Medic specialist Ortodontie si O.D.F., Doctor in stiinte medicale si Lector la Universitatea de Stomatologie din Bucuresti.

Programeaza-ti ACUM copilul sau adolescentul la o CONSULTATIE ORTODONTICA! Completeaza formularul de contact si beneficiezi de 5% reducere din valoarea planului de tratament si a aparatului dentar. Inscrie-te acum aici!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.