Obiceiuri vicioase ale copilului

0

Obiceiuri vicioase ale copilului la care ar trebui sa fim atenti pentru dezvoltarea normala si armonioasa a aparatului dento-maxilar sunt:
Alimentatia din biberon in pozitia culcat: nu permite dezvoltarea normala a mandibulei (mezializarea fiziologica).

Obiceiuri vicioase

Corectare:
- alimentatia cu lingurita in pozitia sezand,
- alimentatia la san,
- alimentatia din biberon in pozitie sezand.

Bruxismul: frecarea arcadelor dentare intre ele (scrasnit din dinti). Poate fi nocturn sau diurn. Este insotit de un zgomot produs de atingerea si presarea dintilor intre ei. Poate produce fracturi ale smaltului dintilor, afectarea pulpei chiar cu mortificarea ei, dureri dentare.
Corectare:
- tratamentul starii de stres (cauzat de scoala,cearta cu parintii, etc),
- medicamentos/psihologic,
- gutiere de bruxism.

Sugerea degetului:  interpunerea unui deget/grup de degete intre arcadele dentare, cu creearea unei presiuni asupra acestora, in functie de directia de actiune rezultand o forta catre exterior pe fata palatinala a dintilor frontali superiori si presiune catre interior pe fata vestibulara a frontalilor inferiori. Practicarea acestui obicei vicios de catre copilul tau poate duce la ocluzie in acoperis, o problema dentara care se poate remedia doar cu aparat dentar.
obiceiuri vicioase

Corectare:
-diferite solutii cu gust neplacut aplicate pe deget,
-control vizual al copilului.

Sprijinul in barbie: duce la retrudarea mentonului.

Sprijinul pe lateralul mandibulei: se opreste din dezvoltare mandibula si apare o inocluzie inversa pe partea cu presiune.

Dormitul cu mana/mainile sub obraz se opreste din dezvoltare mandibula si maxilarul pe partea respectiva.

Tinutul de obiecte dure intre dinti: opreste din dezvoltare un dinte sau un grup de dinti, precum si antagonistii, apa zone de deformare ale marginii dentare ce a tinut obiectul.
Corectare: controlul vizual al copilului, tinut sub observatie si impiedicat sa reia acest obicei.

Interpunerea limbii in timpul deglutitiei intre dintii frontali: ocluzie deschisa frontala.
Corectare: aparat cu scut lingual.

Interpunerea obrazului intre fetele ocluzale ale dintilor laterali: ocluzie deschisa lateral.
Corectare: aparat pentru obraz.

Respiratia cu gura deschisa: uscarea mucoaselor, carii pe suprafetele vestibulare ale dintilor frontali - ocluzie deschisa, ingustarea maxilara (compresie de maxilar).
Corectare:
- aparate ortodontice,
- indepartarea obstacolelor respiratorii (polipi, deviatii de sept).

Dupa cum vedeti, aceste obiceiuri vicioase pot duce la probleme grave, de aceea te asteptam la o consultatie stomatologica gratuita pentru a gasi o rezolvare la obiceiurile vicioase ale copilului tau, astfel incat acesta sa se dezvolte fara probleme dento-maxilare.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.