Mesajele corpului din spatele durerii

0

..sau altfel spus probleme stomatologice din punct de vedere psihologic!

Este copilul tau fericit? Cum iti dai seama de acest lucru? Din perspectiva mea trebuie sa exista o comunicare satisfacatoare care sa iti permita sa ii intelegi universul (dorinte, preocupari, bucurii, temeri, suferinte etc) si el sa stie cu adevarat ce se petrece in jurul sau.

Mesajele pe care corpul vrea sa le transmita din spatele durerii

In ultima vreme am observat diversi parinti care nu numai ca nu isi cunosc copiii si nu stiu ce le place, ce ii pasioneaza, care sunt preocuparile lor, dar nici nu constientizeaza ce implicatii poate avea aceasta ignoranta asupra celui mic.

Acum vine cititorul critic si spune: “ignorantii, nu se intereseaza de copilul lor” sau “asa am crescut cu totii, ce tata m-a cunoscut pe mine? Nu… si nu am mai murit”…
Si unul si celalat are dreptul la parerea sa pe care o respect, dar preocuparea mea este ce il face pe parintele ignorant sa reactioneze asa? Cu totii cred ca ne-am saturat de vorbe intelepte, critici si tot felul de sfaturi pe care le gasim pe  foruri de discutii.

In acest articol vreau sa va fac constienti de efectul actiunilor fata de copii si o sa dezbat o tema de interes despre afectiunile gurii, relatia dintre problemele stomatologice si experienta cotidiana.

 

Aftele / gingivitele / glosita / inflamatiile bucale / pulpitele

Prin intermediul gurii mancam, ne exprimam si este un simbol al esteticii-toata lumea isi doreste buze senzuale si dinti frumosi. Face legatura intre lumea exterioara si cea interioara, prin ea primim hrana atat alimentara, cat si spirituala, evenimentele vietii pot fi alimente psihologice. In acelasi timp are rol dublu, deoarece face legatura si intre interior si exterior, prin intermediul gurii exprimam idei, emotii, credinte, nemultumiri si chiar vomam ce este in interior si nu mai poate fi tolerat de catre organism, intr-un sens general vomam acele experiente pe care nu mai  putem sa le suportam, totul este atat de dificil incat trebuie scos din launtrul nostru (vomat).

Dintii simbolizeaza capacitatea noastra de a musca si de a mesteca ceea ce ne propunem sa inghitim, largind sfera de intelegere ajungem la capacitatea de a musca din viata, zbucimul pe care individul uman il traieste, nevoia de supravietuire si agresivitatea pe care cu totii o avem in noi si pe care unii o recunoastem si acceptam, iar altii o refulam, fiindu-ne frica de propria persoana.
Neexplorata agresivitatea din noi fie se poate exprima in societate, batand, ranind, ucigand fizic sau emotional…sau poate arde mocnit in noi provocand anumite afectiuni.

Durerile gurii simbolizeaza toate dificultatile noastre de a lua din lume ceva pentru noi (de a musca) si apoi pentru a accepta aceste decizii si a le integra (ingerarea). Pentru toate acestea este nevoie de un filtru prin care se separa ceea ce se potriveste pentru noi cu ceea ce am ales initial (mestecatul) ajuta sa digeram mai usor.
Aftele, gingivitele, glositele (inflamatii ale limbii), inflamatiile bucale si chiar ranile pe care ni le facem in obraji sau pe limba sunt semne ca ceea ce ne propunem sau spunem nu ne satisface.

Atunci cand inflamatia este de origine microbiana sau cauzata de micoze se adauga ideea unei responsabilitati exterioare.
Toate aceste dureri sunt semne ca ceea ce ni se intampla nu este in conformitate cu ceea ce dorim noi. Nu putem accepta noile gusturi, adica noile evenimente din viata noastra, noile experiente, idei, opinii. De asemenea mai poate fi vorba de o saturare…mi-a ajuns totul! Nu mai suport! Nu mai vreau alte experiente! Nevoia de a ne opri pentru o vreme si de ce nu, de a face un bilant al vietii noastre.
Felul in care inaintam in viata (muscam) nu este satisfacator si suntem nemultumiti (ne doare), in acest moment este nevoie de o schimbare de perspective si trebuie sa ne gandim la alta modalitate de evolutie, cu mai multa blandete.

Problemele dintilor / cariile / durerile dentare

Dintii reprezinta structura de atac a gurii, ceea ce este dur, solid si permite muscatura, atacul, mestecatul sau sfasiatul. Reprezinta modul in care muscam viata, atunci cand dor (muscam cu durere)  ceva in jurul nostru ne provoaca durere, tristete.

Problemele dintilor, durerile dentare, cariile ne vorbesc de dificultatea noastra de fond de a ataca viata din plin. Trebuie sa fim prudenti, sa mergem usor ca ne face rau, cu alte cuvinte sa ne facem planuri care sa nu depaseasca capacitatea noastra de a le realiza si sa avem asteptari realiste vis-a-vis de propriile noastre limite. Datorita originii lor infectioase, cariile vin sa adauge ideea ca dificultatea nostra de a musca viata este mai degraba datorata unei cauze exterioare, unei alte persone.
Avand in vedere toate aceste precizari sper ca fiecare dintre noi sa incerce sa isi analizeze cat mai bine durerea si ce ar putea-o cauza.

Pentru parintii care citesc acest articol…copiii dumneavoastra sunt cele mai creative si spontane fiinte de pe Pamant. In primul rand ei trebuie ascultati si atunci o sa puteti patrunde in lumea lor, unde si grijile fiecaruia sunt mari, unde si supararea lor este esentiala pentru conturarea unei personalitati unificate, sper sa va fie de folos acest mic ghid al depsitarii unor probleme psihologice extrase din afectiunile dentare si sa il aplicati cu mare succes in viata personala. Astfel ca daca intelegem mesajul pe care cei mici vor sa il transmita putem evita o mare parte din durere.

In incheiere doresc sa precizez ca nu mi-am propus un articol de adevar absolut, ci o alta perspectiva de a intelege acest vast tablou al bolii, pe viitor promit sa revin cu alte articole care v-ar putea fi utile si de ce nu, poate va ganditi si la alte afectiuni asupra carora doriti o cauza si o explicatie mai profunda.

Pe data viitoare si mult succes!

Delia Mihaela Popa
Psiholog

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.