Mame stresate, copii cu mai multe carii

0

Ca stresul este “contagios“ si se poate transmite de la mama la copii – se stie deja. Ceea ce poate nu stiti inca este faptul ca mamele care sufera de stres cronic au si copii cu mai multe carii.


Conform unui studiu recent, cariile dentare sunt mai des intalnite la copiii ai caror mame sufera de stres cronic. Afectiunea mai este asociata cu sanse mai mici de a-si alapta bebelusii, dar si cu o prezenta mai redusa a copiilor la stomatolog.

mamele stresate au copii cu mai multe carii

Din aceste motive, realizatorii studiului atrag atentia ca, pentru a imbunatati sanatatea dentara a copiilor si pentru a reduce incidenta cariei dentare in randul acestora, primele schimbari ar trebui sa se vada in cresterea calitatii vietii mamelor.
Nu a fost demonstrata, totusi, o relatie cauza-efect intre stresul maternal si ingrijirea dentara inadecvata a copiilor.
Studiul a fost realizat in perioada 1988 – 1994, pe 716 mame din Statele Unite si pe copiii acestora, cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani. Rezultatele au relevat o incidenta mai mare a cariei dentare la acei copii ai caror mame aveau markerii biologici ai stresului de doua ori mai crescuti decat nivelul normal. Acesti markeri includ: nivelul trigliceridelor si al colesterolului, glicemia, tensiunea arteriala si circumferinta taliei.
Dupa ce au luat in calcul si comportamentul de ingrijire a copiilor – incluzand elemente ca alaptarea, micul dejun in fiecare zi si vizitele la dentist -, se pare ca, la copiii care nu fusesera alaptati, cariile erau mai frecvente.
Studiul a mai aratat ca mamele care aveau cel putin unul dintre acesti markeri la un nivel mai ridicat decat cel normal isi alaptau copiii in procent mai mic decat celelalte, dar si veniturile aveau un rol important in aceasta situatie. Sunt lucruri importante de stiut in elaborarea si derularea unor programe de sanatate publica cu adevarat eficiente.
Se stie deja ca saracia este asociata cu expunerea cronica la conditii mai grele de trai, afectand persoanele in cauza atat social, cat si la nivel comportamental, iar acest studiu nu face decat sa sublinieze importanta de a lua in calcul influenta situatiei socio-economice si a stresului maternal asupra sanatatii dentare a copiilor.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.