Inhalosedarea: tratamente dentare fara durere si stres

0

Una dintre cele mai mari piedici aflate in calea unei bune sanatati dentare este teama de dentist, in unele cazuri adevarata fobie. In cazul copiilor care au trait o experienta traumatizanta la dentist, tratamentele stomatologice sunt cu adevarat complicat, daca nu chiar imposibil, de realizat, iar consecintele asupra sanatatii dentare sunt dezastruoase.


In cele mai multe astfel de cazuri, inhalosedarea este singura solutie pentru tratamente dentare fara durere si stres. Doar astfel copiii pot sa accepte tratamentele stomatologice si sa-si invinga teama de dentist.

Protoxidul de azot, sau gazul ilariant, cum mai este cunoscut, este frecvent utilizat in cazul anxietatii de intensitate usoara-medie. Administrat alaturi de oxigen printr-o masca de mici dimensiuni care se aplica peste nas, calmeaza eficient anxietatea, ridica pragul de durere, iar senzatia de relaxare pe care o induce face sedinta sa para mai scurta. La finalul acesteia, prin masca se administreaza doar oxigen, iar efectele protoxidului de azot vor disparea, astfel incat se pot relua imediat activitatile obisnuite.

Inhalosedarea permite medicului sa ofere o varietate de tratamente dentare in siguranta si confortabil pacientilor care se confrunta cu anxietate la dentist.

inhalosedarea tratamente dentare fara durere si stres

Alte avantaje ale inhalosedarii:
• Metoda rapida si eficienta.
• Elimina stresul, inducandu-i pacientului o stare de relaxare si confort.
• Pacientul devine cooperant.
• Tratamentele sunt realizate intr-un timp mai scurt.
• Nivelul sedarii este controlat in permanenta de medicul dentist.
• Efectul dureaza strict pe perioada administrarii gazului.

Exista riscuri?

Inhalosedarea este o tehnica extrem de sigura, fara riscuri pentru sanatatea pacientului. Exista si posibilitatea ca, din anumite motive, copiii sa nu poata fi complet sedati – spre exemplu, daca sunt raciti (pentru ca nu pot respira pe nas), iar inhalosedarea nu are efect. In cazuri foarte rare, copiilor li se poate face greata, de aceea ar fi bine sa nu manance nimic cu minim o ora inainte de programare. Uneori, copiii refuza sa poarte masca, insa suntem obisnuiti cu aceste cazuri si ne luam timpul necesar – in anumite situatii, in prima sedinta doar le vom explica ce urmeaza sa facem si le vom arata masca, pentru a se obisnui cu senzatia. Foarte rar, copiii se pot simti usor ametiti, insa senzatia va disparea imediat ce nu mai inhaleaza gaz.

inhalosedarea tratamente dentare fara durere si stres

Ce va simti copilul?
- o senzatie placute de relaxare
- se va simti usor, somnolent, dar nu adormit
- va simti furnicaturi usoare in maini si picioare si o senzatie de caldura
- va fi treaz si constient; va putea sa vorbeasca si sa va spuna ce simte.

Cat de repede are efect?
Cateva minute sunt suficiente pentru a se instala efectele benefice ale inhalosedarii. La fel, la finalul sedintei, tot in cateva minute se vor elimina efectele, iar copilul va reveni la starea sa obisnuita. Inhalosedarea este o forma sigura si recomandata de sedare pentru copii, pentru tratamente dentare fara durere si stres.

Inhalosedarea este o procedura sigura, insa trebuie sa retineti ca exista anumite reguli de care trebuie sa tinem cu totii cont in asa fel incat sedinta sa fie reusita:
- inainte de vizita, explicati-i copilului ca trebuie sa respire pe nas, cu gura deschisa, si exersati impreuna de cateva ori cateva zile inainte de programare;
- nu veniti decat cu copilul care trebuie sa faca inhalosedare, altfel nu veti reusi sa va concentrati atentia doar asupra lui;
- retineti ca ultima masa inainte de inhalosedare trebuie sa fie foarte usoara si sa aiba loc cu minim o ora inainte de tratament, pentru a evita senzatia de greata pe care o poate provoca uneori protoxidul de azot.
Dupa inhalosedare, urmati intocmai recomandarile medicului in ceea ce priveste rutina de ingrijire orala si supravegherea copilului. In general, e bine sa nu faca sport si sa se odihneasca cat mai mult; tot medicul este cel care va va spune daca poate merge la scoala sau e mai bine sa-l tineti sub observatie acasa.

Contraindicatiile inhalosedarii: boli pulmonare cronice obstructive, bronsita cronica, emfizem, anemie megaloblastica, astm cronic, sarcina, hepatita B sau C, tuberculoza, boli autoimune, boli respiratorii, infectii ale urechii, raceli, alergii, nas infundat.
Informati medicul dentist daca sunteti in cursul unui tratament, pentru a verifica compatibilitatea acestuia cu aceasta metoda de sedare.

La Teddy Care se efectueaza tratamente dentare sub inhalosedare in fiecare MARTI – 09:00 – 14:00, MIERCURI – 14:00 – 19:00 si JOI intre 09:00 – 14:00. Pentru informatii si programari, sunati la 0762 63 77 43!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.