Importanta radiografiei in pedodontie

0

Radiografia in pedodontie este un element esential al diagnosticului stomatologic. La copii radiografia va evidentia elemente ce nu pot fi observate la examnul clinic, cum ar fi: morfologia radiculara, structurile inconjuratoare, carii dentare, zona periapicala, gradul de demineralizare al coroanelor dintilor permanenti, anomalii dentare (forma, dimensiune, numar, pozitie), alterari ale structurilor dure parodontale si semne ale traumatismelor dintilor si structurilor de suport.

pedodontieIn ultimii ani a crescut interesul si ingrijorarea publicului fata de examinarea radiologica. Desi bine intentionate, informatiile furnizate de mass-media sunt frecvent eronate, incomplete si duc la confuzie. Rapoarte alarmante privind radiatiile ionizante sunt exagerate si duc la neintelegere din partea pacientilor. In final, medicul dentist va avea fie pacienti care au multe intrebari in legatura cu aceasta examinare, fie pacienti care nu vor sa o accepte.

Desi multe intrebari ale pacientilor sunt indreptatite, uneori medicului ii este dificil sa acorde un timp indelungat pacientului pentru a-i da explicatiile necesare, situatie care poate deteriora relatia medic-pacient. Pacientul trebuie sa inteleaga limitarea impusa de lipsa unei radiografii si faptul ca avantajele aduse de informatiile culese prin examenul radiologic, depasesc cu mult riscul dat de expunerea la o doza minima de radiatii ionizante.

Pentru a evita aceasta situatie si pentru a demonstra necesitatea examenului radiologic, vom prezenta raspunsurile la posibilele intrebari adresate de catre pacient.

Pedodontie – Este neaparat necesara radiografia ?

radiografia dentara la copii
Da. Radiografia este esentiala pentru diagnosticul si tratamentul unor afectiuni ce pot ameninta sanatatea orala si generala a pacientului. Multe afectiuni ale dintelui si tesuturilor inconjuratoare nu pot fi vazute decat pe radiografie, cum sunt fracturile dintilor si oaselor. Daca lasam sa treaca suficient timp pentru ca afectarea sa devina vizibila clinic, tratamentul ar fi mai complicat, mai scump si cu sanse mai mici de reusita.

Cat de des e nevoie sa faca copii radiografii dentare?

Doar medicul dentist poate stabili, dar in general datorita frecventei mai mari a cariilor si traumatismelor fata de adulti si radiografiile vor fi mai des necesare. Folosirea tehnicilor moderne asigura o examinare sigura din punct de vedere al radiatiilor.

Ce efecte nocive pot avea radiatiile X asupra corpului?

Utilizarea tehnicilor moderne scade riscul radiografiilor dentare pana aproape de zero.

Ce cantitate de radiatii primeste pielea fetei in timpul unei radiografii dentare?

Cantitatea de radiatii primita de piele este in jur de 165-500 mRad pentru o radiografie bitewing, in functie de kilovoltajul folosit, iar timpul de expunere este intre 0,1-0,5 sec., fiind practic imposibil sa fie afectata pielea.

De ce medicul si asistenta parasesc camera cand se face expunerea?

Pacientul este expus iradierii rar si in doze mici, pe cand personalul medical daca nu ar parasi camera ar fi expusi de nenumarate ori pe zi, zilnic.

Ce este aparatul care se invarte in jurul capului si la ce radiatii il expune pe pacient?

Este un aparat ce realizeaza o radiografie panoramica, ce surprinde atat arcada superioara, cat si cea inferioara, si pe care sunt vizibile multe zone neobservabile pe o serie completa de radiografii mici. Dupa unii cercetatori cantitatea de radiatii ar fi egala cu cantitatea a patru radiografii bitewing, iar cantitatea primita de maduva osoasa este cu 20% mai mica decat cea primita in cazul unei serii complete de radiografii intraorale.

Este mai bine sa faci o radiografie panoramica decat o serie intreaga de radiografii mici?

Radiografia panoramica nu este sufiecient de detaliata pentru a evidentia modificari minime ale dintelui si parodontiului; de aceea fie se indica in asociere cu unele intraorale, fie se indica o serie completa de radiografii intraorale.

In concluzie, este esential ca parintii sa fie convinsi de necesitatea efectuarii examenului radiologic, atat pentru ca medicul sa puna un diagnostic corect si a alege conduita terapeutica optima, cat si pentru a urmari evolutia in urma tratamentului.

Dr. Anamaria Popa

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.