Igiena oro-dentara la copii

0

La sugari igiena oro-dentara, o puteti face cu o compresa sterila infasurata pe degetul aratator si degetul mare, imbibata cu ser fiziologic sau ceai de musetel, prin miscari de mangaiere atat pe fata externa a dintilor cat si pe cea orala!
Pe masura ce numarul dintilor pe arcada se mareste puteti folosi periute dentare pentru copii, de dimensiuni mici.

eruptia si caderea dintilor de lapte

Un periajul dentar corect efectuat:
- are ca scop indepartarea placii microbiene si a tartrului,
- asigura acea “stare de curatenie” esentiala pentru mentinerea starii de sanatate a dintilor si gingiilor.

Se recomanda sa folositi periutele de dinti de duritate medie, corect intretinute: spalate bine dupa fiecare intrebuintare si schimbate la un interval de 3 luni. In principiu periajul trebuie efectuat dupa fiecare masa. Obligatorie insa este perierea dintilor seara, dupa cina, inainte de culcare, deoarece pe timpul noptii exista cele mai bune conditii pentru producerea de acid raspunzator pentru producerea cariei si pentru inflamatia gingiei. Periajul de dimineata, inainte de masa realizeaza un masaj al gingiei, stimuland tonusul si vascularizatia gingiei.

Tehnica periajului executata corect

Etapa 1: Se asaza periuta la 45 grade fata de suprafata verticala a dintilor apoi se efectueaza miscari verticale (nu orizontale!) dinspre gingie spre dinte (de la rosu la alb).

Etapa 2: Nu trebuie sa apasati excesiv, deoarece placa bacteriana este indepartata in special de varfurile perilor – dar pentru aceasta periuta trebuie sa fie corect intretinuta.

Etapa 3: Se repeta miscarile verticale de cel putin 5 ori pe fiecare suparafata, periindu-se atat fetele externe (dinspre obraz), cat si fetele interne (dinspre limba). Fata cu care se face mestecarea alimentelor, numita fata ocluzala, se periaza prin miscari de du-te-vino si circulare.

Etapa 4: Periajul dureaza aproximativ 3-5 minute. Este benefica si perierea limbii pentru o respiratie proaspata.

Etapa 5: La sfarsit puteti face o clatire energica a gurii cu apa de gura.

igiena orodentara

Igiena oro-dentara se completeaza folosind:

1. Ata dentara /matasea dentara (dental floss), cerata sau nu, pentru curatarea spatiilor dintre dinti, la copii de peste 8 ani;
2. Periutele interdentare – pentru completarea igienei dentare, mai ales pentru copiii si adolescentii care parte aparat ortodontic;
3. Dusurile si irigatia bucala – cu aparate care proiecteaza un jet pulsatil de apa asupra dintilor si gingiei;
4. Dentifricele – sunt paste sau pudre aplicate pe dinti cu ajutorul periutei. Contin diferite substante antimicrobiene, spumante, cu efect de albire, scaderea sensibilitatii, fluorizare, prevenirea si indepartarea tartrului, chiar vitamine si minerale;
5. Apa de gura – in clatiri de 30 secunde favorizeaza o buna igienizare a cavitatii bucale, ajuta fluorizarea dintilor.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.