Fluoroza dentara

0

Fluorul este indispensabil pentru dinti puternici si sanatosi: administrat in cantitati optime, ajuta la prevenirea si controlul cariilor dentare la copii si adulti. Consumat in exces in timpul dezvoltarii dintilor permanenti, fluorul poate avea insa drept rezultat si modificari ale smaltului dentar, denumite, la modul general, fluoroza dentara. 

.

fluoroza dentara

Ce este fluoroza dentara?

Modificarile produse de fluoroza dentara pot varia de la pete albe abia vizibile (in cazul formelor usoare) pana la pete accentuate si chiar deficit de smalt (in cazul formelor mai severe). Sunt afectati copiii care consuma o cantitate prea mare de fluor, din diverse surse, pe perioade lungi, in timpul dezvoltarii dintilor permanenti sub gingii. Din momentul in care mai multe surse de fluor au devenit disponibile pentru a preveni aparitia cariilor dentare s-au putut observa aparitii mai frecvente ale unor forme predominant usoare de fluoroza dentara. Aceste surse includ: apa potabila cu fluor, fluorul din pasta de dinti (mai ales ca aceasta poate fi ingerata cu usurinta de copiii mici) si suplimentele pe baza de prescriptie medicala (in special in cazul in care sunt prescrise unor copii care deja beau apa imbogatita cu fluor).

Cine este afectat de fluoroza dentara?

Doar copiii cu varsta pana in 8 ani pot fi afectati, deoarece fluoroza dentara nu are incidenta decat in perioada cat dintii permanenti sunt in curs de dezvoltare sub gingii. Odata ce au erupt, dintii nu mai pot fi afectati. Gravitatea afectiunii depinde de doza ingerata, frecventa si perioada in care s-a realizat consumul de fluor.

Cum se manifesta fluoroza dentara?

In formele usoare, pe dinti se pot observa pete albe locale, cretoase, cu margini neregulate, sau linii fine. Aceste modificari sunt abia vizibile si dificil de observat de alte persoane in afara de medicul stomatolog.

In cazurile moderate si severe, dintii prezinta pete mari albe (in formele foarte severe, mai rare, dintii au suprafete aspre, cu „gropi” rezultate in urma coroziunii).

Cele mai frecvent intalnite surse de fluor

• Pasta de dinti cu fluor;
• Apa potabila fluorizata;
• Bauturile si alimentele preparate cu apa ce contine fluor;
• Suplimentele alimentare pe baza de fluor (tablete sau picaturi), disponibile cu prescriptie medicala;
• Alte produse stomatologice profesionale (de exemplu, apa de gura, geluri si spume ce contin fluor).

Parintii ar trebui consiliati cu privire la utilizarea de pasta de dinti cu fluor, in special de catre copiii mai mici de 2 ani, pentru ca riscul de a fi afectati de fluoroza este mare in cazul lor. Atunci cand puneti in balanta riscurile si beneficiile utilizarii unei paste de dinti cu fluor, trebuie sa discutati cu un specialist despre toti factorii care pot influenta aparitia cariilor dentare, inclusiv modul in care se realizeaza igiena orala, regimul alimentar sau antecedentele de aparitie a cariilor la copil, fratii sau parintii sai.

Suplimente alimentare pe baza de fluor – da sau nu?

Din punctul nostru de vedere, asa cum am mentionat deja, trebuie luate in calcul toate aspectele in momentul in care va adresati unui specialist in legatura cu administrarea unor suplimente cu fluor. Pot fi eficiente, insa trebuie sa retineti ca trebuie administrate in doza corecta, prescrisa de un specialist, si nu la intamplare, altfel pot face mai mult rau decat bine. Aplicat local insa, in cabinetul stomatologic, fluorul are rezultate foarte bune in preventia cariilor, asa incat va sfatuim sa discutati cu medicul stomatolog despre fluorizarea dentara profesionala.
Fluoroza dentara poate fi insa prevenita prin masuri simple – invatati-i pe copii sa foloseasca o cantitate mica de pasta de dinti si sa scuipe foarte bine dupa periaj; in plus, incercati sa nu alegeti paste de dinti cu arome care i-ar putea atrage. Medicul stomatolog este cel care va poate ajuta cu informatii in acest sens, de la cum sa alegeti pasta de dinti potrivita pana la consiliere despre administrarea suplimentelor pe baza de fluor.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.