Fluorizarea in cabinetul stomatologic

1

Fluorizarea consta in aportul exogen de fluor la nivelul dintilor in scop profilactic. Fluorizarea are rol in prevenirea, stoparea leziunilor carioase intervenind si in remineralizarea leziunilor incipiente. Fluorul se absoarbe la suprafata smaltului, transformand cristalele de hidroxiapatita in fluorapatita, structura mai rezistentă la atacul acid din gura.

Administrat exogen fluorul poate contribui la maturatia posteruptiva a smaltului, la remineralizarea lui in urma atacurilor acide. Actiunea sa locala se rasfrange si asupra placii bacteriene, blocand degradarea hidratilor de carbon prin inhibarea enzimelor glicolizei. Prin scaderea vascozitatii salivei reduce si formarea placii bacteriene.

Un alt mechanism local al actiunii carioprofilactice a fluorului este efectul sau antimicrobian.

Utilizarea controlata a fluorului a aratat ca este singurul microelement cunoscut actualmente ca avand rol important in prevenirea cariei dentare.

Indicatiile fluorizarii:
- fluorizarea este indicata atat adultilor cat si copiilor; la copii sub 4 ani se indica utilizarea lacurilor cu fluor iar la cei peste 4 ani a gelurilor;
- la persoanele cu risc crescut de carie;
- la cei cu distrofii dentare;
- la purtătorii de aparate dentare;
- in anumite boli care determina scaderea fluxului salivar.

Fluorizarea in cabinetul stomatologic

Fluorizarea realizata in cabinetul stomatologic este o fluorizare topica (locala). Fluorizarea este un tratament neinvaziv, nedureros. Aceasta consta in aplicarea fluorului sub forma de lacuri sau geluri prin intermediul unor gutiere sau direct pe suprafata dintilor.

Fluorizarea se efectueaza numai dupa ce suprafetele dentare au fost igienizate corespunzator prin detartraj si periaj profesional. Preparatele utilizate pentru fluorizare in cabinetul stomatologic contin o concentratie mult mai mare de fluor decat cea din pastele de dinti sau apele de gura.

Fluorizarea profesionala dureaza doar cateva minute. Dupa tratament nu trebuie sa clatiti sau sa consumati alimente și lichide cel puțin 30 de minute pentru a permite dintelui sa absoarba fluorul ajutand astfel la repararea leziunilor carioase microscopice. In functie de starea sanatatii orale va este recomandat sa reveniti pentru fluorizare o data la 3, 6 sau 12 luni.

fluorizarea in cabinetul stomatologic pentru copiiPentru mentinerea starii de sanatate orala pe langa fluorizare este imperios necesar sa se efectueze o igiena dentara stricta printr-un periaj dentar efectuat corect de cel putin 2 ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura și bineinteles vizita regulata la medicul dentist.

ATENȚIE!! Produsele care contin fluor nu se lasa la indemana copiilor. Celor care nu au invatat inca sa scuipe nu li se recomanda pastele de dinti sau apele de gura care contin fluor. Supradoza poate avea un efect toxic.

Intoxicatia acuta se manifesta prin greata, crampe abdominale, colaps circulator in urma ingerarii unei cantitați foarte mari de fluor. Intoxicatia cronica se manifesta prin aparitia fluorozei dentare ca urmare a ingerarii sistematice a unei doze necorespunzatoare de fluor.

Dr. Echimov Adriana
Medic Dentist la Teddy Care

Share Button

Un comentariu “Fluorizarea in cabinetul stomatologic

  1. Pingback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.