Extractia dintilor in tratamentul cu aparat dentar

0

Sunt necesare sau nu extractiile dentare ca parte a tratamentului cu aparat dentar fix pentru a obtine un zambet sanatos si frumos? A extrage sau nu dinti sanatosi pentru a face loc alinierii celorlalti pe maxilare a fost dintotdeauna un aspect controversat in ortodontie. Gradul de deformare al dintilor si varsta pacientului pot reprezenta factori importanti in luarea deciziei daca este necesara extractia sau nu.

Extractiile in ortodontie includ extractii in serie, cand sunt prezenti si dintii de lapte pe maxilare, si extractia terapeutica, pentru a face loc dintilor sa se alinieze corect si sa formeze o muscatura functionala.

Necesitatea extractiilor pentru tratamentul cu aparat dentar

Anumite situatii necesita extractia dintilor, ca parte a tratamentului cu aparat dentar fix. Mai jos vom discuta aceste cazuri. Insa, in general, daca copii sunt adusi in perioada de crestere la un consult ortodontic aceste extractii pot fi evitate uneori prin purtarea unui aparat dentar mobil ce are ca scop expansiunea maxilarelor (cresterea maxilarelor) si castigarea de spatiu pentru dinti.
Discrepanta intre marimea perimetrului arcadei si dimensiunea dintilor
Marimea perimetrului arcadei si dimensiunea dintilor (latimea acestora) ar trebui sa fie in armonie una cu cealalta. Marimea dintilor raportata la marimea perimetrului arcadei poate duce la ingramadirea dintilor sau inclinarea lor in afara daca maxilarele sunt mai mici. In multe cazuri, inghesuirea dintilor nu poate fi tratata marind perimetrul arcadei, asa ca sunt necesare extractii dentare.
Corectarea raportului dintre arcade
Raporturile anormale dintre arcade pot necesita extractia unor dinti, pentru a obtine un raport normal intre acestea. Extractia dintilor in astfel de cazuri stabileste un raport normal intre dinti.
Marimea si forma anormala a dintilor
Daca dintii au o dimensiune sau forma anormala, este necesara extractia, pentru a ajunge la o ocluzie normala. Dintii anormali pot avea o dimensiune mult mai mare, pot fi hipoplastici, cu radacini sau coroana curbate sau pot avea un aspect neobisnuit.
Raportul incorect intre maxilare
Este posibil ca raporturile incorecte intre scheletele maxilarelor sa nu poata fi tratate numai cu aparate ortdodontice. Este posibil sa fie nevoie de interventii chirurgicale si extractii in aceste cazuri.

Mai jos va prezentam un caz tratat in clinica Teddy Care prin realizarea de extractii si purtarea unui aparat dentar pentru a alinia dintii armonios si functional:

aglomerarea dintilor si aliniere incorecta
Aglomerare si aliniere incorecta inainte de tratamentul cu aparat dentar

dupa extractii si tratament cu aparat dentar

Dintii dupa 1 an si 8 luni de tratament cu aparat dentar si 3 extractii

Alegerea dintilor care urmeaza sa fie extrasi
Alegerea dintilor care urmeaza a fi extrasi  pentru continuarea tratamentul cu aparat dentar se bazeaza pe mai multi factori:
1. Discrepanta intre marimea perimetrului arcadei si dimensiunea dintilor
2. Starea si pozitia dintilor
3. Intreaga dentitie
4. Varsta pacientului

Premolarii sunt extrasi de obicei, in tratamentul cu aparat dentar

Pentru corectarea aglomerarii moderate pana la severa a dintilor, sunt extrasi primii premolari, iar pentru aglomerarea sau inclinarea usoara, sunt extrasi cei de-ai doilea premolari. In cazul unei muscaturi deschise, este de preferat extractia celui de-al doilea premolar si nu a primului premolar, deoarece astfel este incurajata adancirea muscaturii.
Cand spatiul de care este nevoie este mai mic de 5 mm dar mai mare de 2.5 mm, sunt extrasi cei de-ai doilea premolari, iar cand spatiul necesar este mai mare de 5 mm, sunt extrasi primii premolari.
Dintii trebuie sa fie simetrici. Aceiasi dinti sunt, de obicei, extrasi si de jos si de sus. Daca sunt extrasi 2 dinti de pe aceeasi parte, linia mediana se poate modifica. Astfel, dintii sunt de regula extrasi fie cate 2, fie cate 4.

Extractiile la copii

Extractiile in cazul copiilor nu sunt recomandate. Extractiile in tratamentul cu aparat dentar sunt, de regula, efectuate la pacientii adulti. Copiii se afla inca in faza de crestere, asa ca se pot cauta alternative la extractii. Spatiul necesar poate fi obtinut prin extinderea valului palatin sau prin metoda cresterii ghidate. In cazul malocluziei de gradul III, daca maxilarul inferior este iesit in fata celui superior, extractia poate fi necesara.

Cine efectueaza extractia?

Dintele este extras, in majoritatea cazurilor, de un medic destist sau specialist in chirurgie orala. Extractia este efectuata cu anestezie locala.Dupa extractia molarilor de minte poate exista o durere sau un discomfort cateva zile dupa extractie. In cazul extractiei premolarilor, de regula nu exista durere sau discomfort dupa.

Medicul ortodont poate pune aparatul dentar la  cel putin o zi dupa extractiile dentare.

Dupa cat timp se inchide spatiul liber?

Spatiile libere i se pot parea ciudate pacientului. Trebuie sa isi schimbe modul de a mesteca, trebuie sa mestece incet si sa ia inghitituri mici. Nu trebuie sa se acumuleze mancare in acele spatii libere
Odata cu trecerea timpului, spatiul liber se va micsora. Pe masura ce se micsoreaza, muscatura si felul in care se intalnesc dintii, de asemenea, se modifica.

Timpul necesar inchiderii acestor spatii variaza de la o persoana la alta si de la un caz la altul. In medie, dureaza intre 4 luni si 1 an pana se inchide un spatiu liber. Spatiile libere de pe maxilarul superior se inchid mai repede decat cele de pe maxilarul inferior. Dintii se deplaseaza cu aproximativ 1 milimetru pe luna.
Pentru inchiderea spatiilor, pot fi folosite si alte metode. Pe unele dintre bracket-uri exista niste carlige, pe care sunt atasate elasticele intraorale. De obicei, acest lucru se intampla spre finalizarea tratamentului, numindu-se etapa de finisare.

Cazul prezentat in articol este tratat in clinica noastra de Dr. Marius Maris, Medic specialist in Ortodontie si O.D.F., Doctor in stiinte medicale si Lector la Universitatea de Stomatologie din Bucuresti.

Programeaza-ti ACUM copilul sau adolescentul la o CONSULTATIE ORTODONTICA! Completeaza formularul de contact si beneficiezi de 5% reducere din valoarea planului de tratament si a aparatului dentar. Inscrie-te acum aici!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.