Dintii de lapte - De ce sa ii tratam ?

0

La majoritatea copiilor primii dintisori de lapte apar in jurul varstei de 6-7 luni prin eruptia incisivilor centrali inferiori. Unii copii prezinta o eruptie intarziata a primilor dintisori cauzand motive de ingrijorare parintilor. Exista stituatii cand dintisorii pot erupe chiar si in jurul varstei de 1 an si continua pana aproape de 3 ani, incheiindu-se cu molarul 2 temporar.

Importanta este nu numai eruptia dintilor ci si exfolierea acestora (momentul cand cad): primii dinti care se schimba sunt incisivii inferiori, in jurul varstei de 6 ani, insa molarii (maselele) incep sa cada in jurul varstei de 12 ani.

Daca celui mic ii apar carii la nivelul dintilor de lapte, acestea nu vor stagna, din contra se vor intinde atat in suprafata cat si in profunzime. Daca dintele se afla in apropierea perioadei lui de exfoliere se poate recurge la netratarea lui. Daca dintele mai are o perioada lunga pana la exfoliere trebuie efectuat un tratament, in caz contrar ne putem astepta la dureri dentare, moartea nervului, infectii dentare ( la varful radacinii- manifestate prin abces).
dintii de lapte

O carie mica la un dinte de lapte poate fi tratata prin simpla indepartare a acesteia si obturare (plombare) cu diverse materiale, in functie de profunzime. In situatia in care caria este profunda sau chiar a afectat nervul dintelui, trebuie efectuat un tratament endodontic si obturarea cavitatii in sine. In unele cazuri se pot intalni dinti care au fost atacati de carie si au stat o perioada mai lunga netratati si au ajuns sa fie retezati la nivelul gingiei. In astfel de situatii este recomandat ca dintele sa fie tratat endodontic si reconstruita portiunea coronara prin intermediul unor materiale sau chiar a unor coroane de invelis. Toate aceste situatii nu ne indica decat faptul ca dintii trebuiesc tratati cat mai devreme, inca de la primele puncte de carie, moment in care se trateaza usor si nu atat de costisitor – atat pentru parinte cat si pentru cel mic.

Trebuie sa retinem ca dintii de lapte (temporari) au si ei un scop. Acestia ofera copilului posibiliatea de a se alimenta pentru o dezvoltare cat mai armonioasa si foarte important, pastraza spatiul pentru eruptia dintilor definitivi.

De ce oare nu putem extrage dintii de lapte ?

Este intrebarea cel mai des folosita de parinti. Daca un molar (masea) este extras prea devreme dintii care erup in spatele lui (primul dinte definitiv- molarul de 6 ani ce erupe in spatelele celor temporari) migreaza si nu pastreaza spatiul pentru dintii ce vor aparea in locul celor temporari si anume premolarii 1 si 2 care pot eupe stramb sau pot ramane inclusi nemaiavand spatiu sa erupa. Pentru a putea fi evitate astfel de situatii, in cazul extractiei unui dinte de lapte se poate recurge la un mentinator de spatiu reprezentat de un dispozitiv ce se angreneaza pe dintii limitanti celui extras, in caz contrar apar probleme ce pot fi rezolvate doar de medicul specialist in ortodontie.

Tratamentul dintilor de lapte ar trebui realizat cat mai devreme in primul rand pentru confortul celui mic, dar si pentru a se putea bucura de o alimentatie cat mai sanatoasa si variata fara durere.

Dr. Oana Ungureanu
Medic Dentist la Teddy Care

Share Button

Leave a Reply

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.