Dintii de lapte au nerv ?

1

Dintii de lapte au nerv? ”Deseori auzim in cabinet intrebarea: “ .
La aceasta intrebare raspunsul nu poate fi decat unul: “Bineinteles ca si dintii de lapte au nerv!”. Dintii de lapte, la fel ca si dintii permanenti, sunt tesuturi vii, ei continand mai multe straturi de tesuturi dure: smalt, dentina, cement, precum si pulpa dentara, aceasta din urma fiind un tesut moale, care prezinta nervi si vase de sange.

dintii de lapteStructura anatomica a unui dinte de lapte este asemanatoare cu cea a unui dinte permanent, prezentand o coroana, radacina si pulpa dentara. Dintii de lapte sunt mai putin rezistenti decat dintii permanenti putand fi atacati mult mai rapid de carii.
In cazul dintilor de lapte, caria dentara evolueaza foarte rapid, putand ajunge intr-un timp foarte scurt la nerv. Daca sunt lasate netratate, cariile pot provoca durere, precum si infectia gingiilor si a oaselor maxilare, ceea ce duce la necesitatea extractiei dintelui respectiv. Aceste infectii se pot raspandi atat la dintii de lapte invecinati, cat si la dintii permanenti aflati in stadiul de mugure.

Daca un dinte de lapte este extras prea devreme, atunci dintii vecini pot migra si ocupa spatiul ramas liber. Dintii permanenti care urmeaza sa erupa nu vor mai avea spatiu suficient si pot aparea inghesuiri dentare sau nu vor mai erupe deloc, fiind blocati de cei care au inchis spatiul. Aceste probleme se pot rezolva ulterior doar prin aparat ortodontic.
In cazul infectiilor foarte grave, cu abcese repetate, se recurge la extractia dintelui cauzal. In aceasta situatie, se aplica un mentinator de spatiu pentru a preveni migrarea dintilor adiacenti. Totusi, extractia dintilor de lapte poate fi uneori extrem de dificila, mai ales daca se face la o varsta mica, atunci cand inca nu s-a instalat resorbtia radacinilor. Radacina dintilor de lapte este destul de lunga si bine infipta in oasele maxilare.Pentru a putea face o extractie, medicul va trebui sa anestezieze dintele local, iar apoi sa aplice niste miscari si forte pentru a-l putea scoate. Toate aceste manopere si zgomote pot fi destul de suparatoare pentru cei mici, chiar daca acestia nu simt durere.

Dintii de lapte si tratamentul

Tratamentul dintilor de lapte este diferit de cel al dintilor definitivi, fiind influentat de varsta copilului, de localizarea cariei, precum si de gradul de infectie. Chiar si in cazul cariilor profunde, care au ajuns la nerv, nu se extrag dintii de lapte. Si dintii de lapte pot fi tratati endodontic, precum cei permanenti, folosindu-se bineinteles materiale speciale pentru acestia, materiale care se resorb odata cu radacina dintelui.

Cariile profunde, pe langa faptul ca produc inflamatia pulpara urmata de episoade dureroase acute, pot duce si la necroza pulpara (moartea nervului) cu infectarea atat a radacinilor dintilor de lapte, cat si a maxilarelor.

Tratamentul cariei complicate (caria profunda care a ajuns la nerv) consta in extirparea continutului pulpar (nerv), manopera care se numeste pulpectomie. Dupa extirpare, canalele vor fi umplute cu o pasta pe baza de hidroxid de calciu, care are proprietatea de a se resorbi odata cu radacina dintelui si de a mentine canalele cat mai sterile.
Atat dintele de lapte cat si cel permanent au o structura nervoasa proprie. Uneori parintii se tem ca daca va fi indepartat nervul de la dintele de lapte atunci si cel permanent va avea de suferit.Nu este asa, fiecare dinte de lapte are un nerv propriu, care nu are legatura cu cel al dintelui permanent ce urmeaza sa erupa.

In concluzie, si dintii de lapte trebuie tratati, chiar daca prezinta carii profunde, pentru a evita complicatiile ce pot aparea ulterior.

Dr. Adriana Echimov
Medic Dentist la Teddy Care

Share Button

Un comentariu “Dintii de lapte au nerv ?

  1. Pingback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.