Demineralizarea smaltului dentar

0

Demineralizarea smaltului dentar reprezinta deteriorarea superficiala a stratului exterior al dintelui. Acesta este unul dintre primele stadii ale cariei dentare, cel mai comun semn al afectiunii fiind petele albe, cretoase, de pe suprafata dintilor. Coloratia alba a acestor leziuni nu se pastreaza insa multa vreme, din cauza ca suprafata poroasa si aderenta a acestora acumuleaza cu usurinta bacteriile ce cauzeaza carii dentare si capatand in timp coloratii inestetice, brun-maronii, ce nu pot fi indepartate prin periaj.

Afectiunea este cauzata de expunerea smaltului la acizi, insa leziunile mai pot fi produse de igiena orala defectuoasa, de un periaj prea agresiv, de o alimentatie dezechilibrata sau de anumite schimbari ce se produc la nivelul organismului.

 

Asadar, cele mai comune surse comune de acizi sunt:

demineralizarea smaltului dentar

 
- consumul frecvent de bauturi racoritoare (acidul fosforic este unul dintre ingredientele de baza din sucuri, bauturi pentru sportivi, apa cu diverse arome, fiind prezent chiar si in sucurile fara zahar)
- expunerea frecventa a dintilor la acizii din fructe, mai ales citrice si in special lamai
- acizii produsi de stomac in anumite afectiuni precum anorexia, bulimia, refluxul digestiv etc. Celulele din stomac produc acizi pentru digestia alimentelor.
- o alimentatie bogata in carbohidrati (paine, paste etc.)
- anumite droguri – fie din cauza drogurilor in sine, fie din cauza nutritiei defectuoase, a uscaciunii gurii provocate de consumul de droguri sau a igienei dentare proaste, toate specifice consumatorilor de droguri.
- igiena dentara defectuoasa in timpul tratamentelor ortodontice are ca rezultat pete albe pe suprafata dintilor, respectiv demineralizarea smaltului
- infectii/inflamatii – pot cauza leziuni demineralizate in special pe incisivii permanenti, in conditiile in care aceiasi incisivi de lapte au fost afectati. Dintele de lapte se afla foarte aproape de coroana in dezvoltare a celui permanent, asa incat daca radacina primului este afectata, inflamatia poate demineraliza coroana aflata in dezvoltare a dintelui permanent. Totusi, in acest caz trebuie precizat ca petele albe nu au consistenta cretoasa si moale a demineralizarilor tipice.

Medicul stomatolog va poate recomanda fluorizari periodice, precum si geluri speciale de remineralizare, in functie de situatia dvs. specifica, insa consultatiile stomatologice periodice sunt esentiale si pentru prevenirea sau detectarea in timp util a acestei afectiuni, alaturi de o igiena dentara riguroasa.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.