De ce sa fie tratati dintii de lapte?

0

Intrebarea care este frecvent adresata medicilor nostri dentisti de catre numerosi parinti este: De ce sa fie tratati sau salvati dintii de lapte, daca oricum vor cadea la un moment dat, fiind inlocuiti de catre dintii definitivi? Raspunsul la aceasta intrebare este ca dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti si necesita o ingrijire corespunzatoare. Neglijarea acestora poate provoca probleme serioase dintilor permanenti ai caror muguri (vezi radiografie) sunt prezenti pe arcade.


Cat de importanti sunt dintii de lapte ai copiilor? Acestia sunt esentiali in dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copiilor.

Masticatia corecta

Copiii au nevoie de dinti pentru a mesteca hrana. Deci, daca dintii lui sunt lasati sa se degradeze, copilul va avea de suferit nu numai din cauza durerii si aparitiei abceselor dentare, ci si, de asemenea, din cauza incapacitatii de a manca, care, la randul sau, ar putea duce la tulburari de alimentatie pe tot parcursul vietii sau la o nutritie precara.

Zambetul si increderea

Copiii au nevoie de dinti pentru a zambi, iar la varste fragede numeroasele zambete dintr-o zi exprima bucurie pura si legarea de prieteni. Dintii cariati, cioturile innegrite si respiratia urat mirositoare pot duce la tachinari din partea altor copii la scoala si la joaca, fapt care ar putea afecta dezvoltarea sociala a copilului. Copilul se controleaza sa nu mai zambeasca si treptat isi pierse increderea in sine.
Dintii de lapte sunt importanti pentru a mentine bunastarea psihologica a copilului. Dintii de lapte sanatosi sunt un impuls extraordinar pentru un copil sa-si dobandeasca increderea si stima de sine.

pacientii nostri zambesc cu incredere

Cresterea normala a oaselor maxilarului

Dintii de lapte controleaza dezvoltarea muschilor si oaselor maxilarului, astfel incat acestea sa fie dezvoltate corespunzator pentru a “gazdui” dintii permanenti, confera fetei aspectul si forma armonioasa.

Mentin spatiile pentru dintii permanenti

Dintii de lapte sunt esentiali pentru a pastra spatiile deschise, astfel incat dintii definitivi sa poata ocupa o pozitie corecta, atunci cand sunt suficient de dezvoltati incat sa erupa. Daca unii dinti de lapte sunt pierduti sau scosi inainte de vreme, eruperea dintilor permanenti ar putea avea loc in pozitii necorespunzatoare. Prin urmare, dintii permanenti vor fi strambi, inghesuiti, vor aparea dificultati la masticatie, asimetrii faciale si probleme in zona articulatiei temporo-mandibulare. Dintii strambi sunt mai predispusi la carii si boli gingivale.
Daca totusi, copilul pierde un dinte de lapte inainte de vreme discutati cu medicul stomatolog despre montarea unui mentinator de spatiu.

Vorbirea

Dintii de lapte ajuta la dezvoltarea vorbirii. Limba produce anumite sunete, cu ajutorul dintilor de lapte. Fara dinti sanatosi, bine aliniati, copilul se poate confrunta cu probleme la formarea cuvintelor si in a vorbi clar.

Neglijarea tratarii dintilor de lapte presupun vizite frecvente la dentist si acest lucru se intampla intr-o etapa in care singurele optiuni de tratament disponibile sunt fie extractia dintilor foarte afectati de carii, fie tratamentul de canal, care poate duce la episoade traumatizante pentru copil, inducandu-i-se astfel teama de dentist pentru tot restul vietii.

Prin urmare, este important ca dintii de lapte sa fie ingrijiti si tratati, pentru a se evita deteriorarea dintilor permanenti, atunci cand acestia erup in cavitatea bucala. Efectuati o vizita la dentist imediat ce primii dinti de lapte erup, insufland copilului obiceiul de a merge la dentist o data la 6 luni, inca din copilarie. Acest lucru va ajuta la evitarea problemelor dentare, asigurandu-i un zambet sanatos pe tot parcursul vietii, va reduce costurile financiare, timpul pierdut si lipsa de la locul de munca din cauza numeroaselor proceduri de tratament cu care v-ati confrunta in viitor.

Va invitam sa consultati noua lista de preturi a clinicii noastre si sa va programati copilul la o consultatie stomatologica gratuita.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.