De ce consiliere psihologica

0

Cand vorbesc despre “sanatate” ma gandesc nu doar la sanatea fizica ci si la cea psihica si sociala. Intelegand conceptul de “sanatate” din aceasta perspectiva, veti putea privi cu alti ochi nevoia parintilor si a copiilor de a participa la sedinte de consiliere psihologica inainte de a merge intr-un cabinet somatologic.

Incep prin a spune ca atat ca psiholog, cat si ca parinte, stiu care sunt temerile ce-i preocupa pe cei mai multi dintre noi atunci cand vine vorba de sanatatea copilului.

consiliere psihologicaCopiii au o psihologie aparte, diferita de cea a adultilor si tocmai de aceea este nevoie sa-i tratam altfel, in concordanta cu nevoile specifice varstei lor. Copiii se tem de necunoscut, deci este normal ca ei sa ezite, sa se teama, sa mearga la prima intalnire cu medicul stomatolog. Este important ca parinte sa tii cont de acest lucru si sa-l ajuti sa-si gestioneze intr-un mod optim emotiile.

Ce urmarim si cum lucram? Poti sa-l ajuti mult mai usor pe cel mic aducandu-l la sedintele de consiliere psihologica care au ca prim scop : intelegerea trairilor copilului si dezvoltarea abilitatilor emotionale si sociale. Intr-o atmosfera relaxanta, dominata de joc psihologul va intra in lumea magica a copilului prin intermediul povestilor si a eroilor acestora , a personajelor de desene animate, papusilor, figurinelor, jocurilor de rol, concursurilor, modelajului, desenului/picturii, jocului cu nisip si figurine, etc. Folosind aceste modalitati de lucru copiii:

vor afla de la diversi “eroi” din basme cum sa faca fata emotiilor pe care le traiesc in diferite situatii, identificand si numind trairile, emotiile, sentimentele presonajelor;vor identifica si cauta alternative pozitive pentru gandurile si comportamentele nesanatoase care insotesc diferite emotii;
vor da chip emotiilor pe care le traiesc modeland, pictand, dansand, etc.vor inventa si/sau modifica anumite personaje din basme;
vor schimba diferite secvente ale povestilor sau chiar isi vor crea propriul basm/poveste, tocmai pentru a-i ajuta pe copii cum sa gaseasca solutii potrivite in scopul rezolvarii diferitelor conflicte interioare/ exterioare;
vor exersa prin intermediul jocurilor si a muzicii tehnici de respiratie, relaxare si detensionare.

Care sunt avantajele?

Participand la activitatile de consiliere teama copilului (intensitatea si forma de manifestare a emotiei) se va diminua sau chiar va disparea, iar tu ca parinte vei fi scutit de situatii neplacute ca : refuzul categoric al copilului de a merge la stomatolog, lipsa cooperarii copilului cu medicul in timpul tratamentelor,etc. Acestea sunt doar cateva exemple de situatii care i-ar pune in pericol sanatatea fizica – aparitia unor infectii, imbolnavirea diferitelor organe ale organismului, ca exemplu: stomacul – cat si sanatatea psihica si sociala a copilului – incapacitatea de a-si gestiona optim emotiile, imagine de sine scazuta, relationare si comunicare deficitara cu medicul stomatolog dar si cu parintii si cei de varsta lui. As dori sa atrag atentia si asupra unor situatii particulare care se preteaza si ele activitatilor de consiliere psihologica, dar de durata mai indelungata , ca de exemplu : suptul degetului si scrasnitul dintilor – bruxism. Acestea pot sa apara atat la copii cat si la adolescenti si adulti si afecteaza negativ starea de bine a individului.

Trecut – prezent – viitor!

Cu totii am fost copii si am mers la stomatolog. Fiecare dintre noi a trait in mod diferit aceasta experienta, deci putem intelege de ce unii oameni se tem sa mearga la medic si chiar sa manifeste o fobie. Teama, anxietatea, fobia de stomatolog sunt termeni ce definesc in mod diferit intensitatea emotiilor care apar in individ, modul in care acestea apar si se declanseaza, incepand cu momentul in care persoana se gandeste sa mearga/ ca ar avea nevoie de un control medical. Experientele anterioare neplacute ca : extractii dureroase, accidente medicale, anestezii nereusite, aroganta si nerabdarea medicului, sunt doar cateva din situatiile care dau nastre unor trairi emotionale puternice, care-l sperie si-l vor conduce ulterior pe individ, costient/inconstient, spre a amana si evita controalele medicale periodice cat si interventiile medicale, atat de necesare pentru starea lui de sanatate.

Cateva sfaturi practice!

Ca parinte ce doreste ca puiutului sa nu-i fie frica de stomatolog , e necesar sa iei in calcul cateva sfaturi:

in primul rand: du-l pe copilul tau la stomatolog de la o varsta cat mai mica chiar daca nu are o problema. Copilul are nevoie sa se familiarizeze cu stomatologul si implicit cu spatiul (cabinetul) care este cu totul diferit de ceea ce a vazut el pana atunci
si iarasi in primul rand: este foarte important ca la prima intalnire cu medicul stomatolog copilul sa nu simta durere!
fii atent la trairile copilului atunci cand afla si/sau merge la stomatolog. Nu-i minimaliza ( “nu-ti face nimic, nu te doare deloc !”) dar nici nu-i exagera emotiile (“saracutul de tine, esti ingrozit! Nu stiu ce sa-ti fac!”), incearca sa-i spui: ” Inteleg/ observ ca-ti este teama/ esti nelinistit…”. Explica-i pe intelesul lui ceea ce presupune intalnirea cu medicul stomatolog si necesitatea. Atentie: Nu insista!
daca tie , ca adult, iti este teama de stomatolog ai grija sa nu-i vorbesti copilului despre acest lucru. Nu-i povesti nici tu si nici alta persoana din jurul lui despre experientele neplacute pe care le-ai trait la stomatolog.
joaca-te cu el ! “De-a doctorul stomatolog !”
ajuta-l sa fie mandru de zambetul lui!

Psih. Elena Andreea Popescu

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.