Dantura la copii intr-o radiografie panoramica

0

Intr-o radiografie panoramica a dentitiei copilului, la varsta de 4-6 ani, se vad foarte bine pe arcade dintii de lapte si sub acestia mugurii dintilor permaneti, cariile dintilor de lapte si molarii de 6 ani.

In clinica stomatologica Teddy Care, in functie de recomandarile medicului dentist al carui pacient este copilul, se poate realiza o radiografie panoramica (ortopantomograma) sau o radiografie pe dinte (retroalveolara). O radiografie dentara este esentiala in diagnosticul stomatologic corect si va evidentia elemente ce nu pot fi observate la examnul clinic, cum ar fi: morfologia radiculara, structurile inconjuratoare, carii dentare, gradul de demineralizare al coroanelor dintilor permanenti, anomalii dentare (forma, dimensiune, numar, pozitie), alterari ale structurilor dure parodontale si semne ale traumatismelor dintilor si structurilor de suport.Asa arata dantura la copii intr-o radiografie panoramica :

dantura la copii

Acum vom aborda cateva aspecte ce pot fi observate pe radiografia panoramica de mai sus ce apartine unui pacient in varsta de 4 ani tratat de Dr. Oana Ungureanu.

Caria la dintii de lapte

Asa cum puteti observa copilul are pe arcade doua tipuri de dinti: dintii de lapte si mugurii dintilor permanenti care vor incepe sa erupa incepand cu varsta de 6 ani. Ingrijirea dintilor de lapte este foarte importanta, de sanatatea acestora depinde sanatatea dintilor permanenti, dinti care vor trebui sa ii fie de folos copilului in viata de adolescent si adult.
Caria la dintii de lapte are un tipar neobisnuit deoarece acestia sunt mai sensibili si mai putin rezistenti, evolueaza rapid atat in suprafata cat si in profunzime, are o gravitate mare si consecinte numeroase. Caria dintilor de lapte ajunsa la nivelul camerei pulpare poate produce necroza nervului (moartea acestuia) si netratata la timp produce infectii localizate intre radacinile dintelui temporar, chiar deasupra mugurelui dintelui definitiv. Aceste infectii netratate pot produce defecte in structura smaltului dintilor definitivi, caria producandu-se rapid inca de la momentul eruptiei acestora, probleme de eruptie si dezvoltare. Insa infectiile au consecinte si asupra intregului organism: se pot raspandi in sange, pot produce afectiuni ale rinichilor, afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale cailor respiratorii si afectiuni digestive cu implicatii in cresterea si dezvoltarea generala a copilului.

Molarul de 6 ani

Pe radiografie mai puteti observa ca mugurii molarilor de 6 ani sunt foarte bine definiti si nu sunt pozitionati sub un dinte de lapte. Cu ochiul liber pot fi usor confundati sau trecuti cu vederea deoarece eruptia nu este dureroasa. Molarii de 6 ani sunt vulnerabili la carii deoarece erup in spatele dintilor de lapte si convietuieste cu acestia, care de cele mai multe ori sunt cariati. O igiena temeinica, sigilarea si fluorizarea in cabinetul stomatologic, in primii doi ani dupa eruptie, ii va salva si va asigura echilibrul dezvoltarii dentitiei permanente.

In concluzie, tratarea si restaurarea dintilor de lapte afectati de carii, mentine sanatatea orala a copilului, previne infectiile, extractia precoce (mentinandu-se lungimea arcadei), imbunatateste viata fizica si psihica a copilului.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.