Cuvinte magice pentru copii

3

In acest articol vreau sa arat importanta acelor cuvinte magice , si cum percep cei din jurul nostru mesajele pe care le emitem si in acelasi timp sa invatam sa producem un impact pozitiv asupra copiilor, sa ii incurajam corect, sa ii securizam si mai ales sa ii stimulam sa invete comportamente adecvate.

Cuvinte magice – Exemple

1.    Celebrul si contestatul  “NU”
Noi percepem mesajele in termeni pozitivi, creierul nostru elimina negatiile in mod natural astfel ca tot ce incercam sa comunicam folosind o negatie va fi primit de catre interlocutor ca o afirmatie, deci:

“Nu mai tipa” se transforma in mintea noastra in : “Tipa!”
“Nu mai plange” in “Plangi!”

Pentru a avea rezultate bune si mesajul nostru sa fie corect inteles este necesar sa transformam enunturile negative in enunturi pozitive, astfel ca mesajele precum “Nu mai tipa”sau ” Nu mai plange” vor fi inlocuite cu mesaje ca” Linisteste-te!” “Calmeaza-te” “Opreste-te din plans”. Si mai sunt multe cuvinte magice !

2.    Da, dar…..
Aceasta celebra expresie pune in opozitie doua puncte de vedere, devalorizand pe unul dintre ele.
In continuare voi da un exemplu concludent si sper sa fie vizibila intelegerea mesajului ( cuvintele magice ) si care cale trebuie urmata.

“Ai fost foarte curajos azi la stomatolor, dar data viitoare va trebui sa stai si mai cuminte.”
“Ai fost foarte curajos azi la stomatolog si sunt sigura ca data viitoare vei stai si mai cuminte.”

In primul exemplu copilul va simiti ca a fost in zadar curajului lui pentru ca el a fost umbrit de “dar” care il devalorizeaza si pune accentul pe data viitoare, pe cand in cel de-al doilea exemplu “dar” a fost inlocuit cu “si”care face trecerea mai usoara si copilul primeste lauda fara a fi umbrita de efortul care trebuie depus in continuare.
In alte circumstante “dar” contrazice cuvintele pe care le-am spus inaintea sa:
“Inteleg ca ti-e frica de doctori, dar cred ca exagerezi!” Pai intelegi sau nu intelegi?!!!
Pentru a emite un mesaj corect fara potential conflictogen sau depreciativ este necesar sa inlocuim “dar” cu “si”, acesta din urma sugereaza ca doua idei pot coexista in aceeasi fraza.

“Te-ai spalat bine pe dinti, dar foarte greu”
“Te-ai spalat foarte bine pe dinti si a durat mult”

Cuvinte magice pentru copii

3.    Daca…
Daca vei sta cuminte la stomatolog, te las sa te joci cu prietenii tai”
Cand vei sta cuminte la stomatolog, te las sa te joci cu prietenii tai”

Daca vei lua examenul mergi in tabara pe care ti-o doresti”
Cand vei lua examenul mergi in tabara pe care ti-o doresti”

Mesajele introduse prin “daca” sunt conditii, acestea presupun ca vei obtine un avantaj cu o anumita conditie.
Mesajele introduse prin “cand” transmit interlocutorului increderea pe care o avem in el, nu ne indoim de capacitatea sa de a face unele lucruri, doar ca nu stim in cat timp, aici intervine o nuanta temporala care ii da posibilitatea sa faca totul in maniera sa, alegandu-si singur timpul in care doreste recompensa. Intr-un fel ii oferim posibilitatea de a-si pune singur conditii si nu de a-i fi impuse!

“Stiu ca te-a durut foarte tare dintisorul si ma intreb daca te vei mai spala pe dinti?!”
“Stiu ca te-a durut foarte tare dintisorul si ma intreb cand te vei  spala pe dinti?!”

Daca te mai intorci la stomatolog primesti jocul cel nou.”
Cand te intorci la stomatolog primesti jocul cel nou.”

In aceasta situatie folosirea lui “cand” ne ajuta sa eliminam un presupus refuz, singura problema ce trebuie rezolvata este cand se va intampla. Investim partenerul de dialog cu asteptari pozitive.
Este fantastic atunci cand putem observa efectele in plan psihologic doar inlocuind un cuvant.

4.    Voi incerca…
Voi incerca sa scot acest premolar!”
Voi realiza imediat aceasta extractie!”

D-voastra pentru care stomatolog optati? Cel din primul exemplu care incearca, adica nu e sigur ca va reusi si teama se amplifica sau cel din exemplul al doilea care este sigur de competentele sale si creeaza o relatie de siguranta?
Voi incerca  sugereaza posibilitatea unui eventual esec, eu nu ti-am promis reusita, pe cand voi realiza sau voi face exclude esecul, securizeaza interlocutorul si ne da posibilitatea sa ne autodepasim.
Persoanele care opteaza pentru “voi incerca” sunt acele persoane care evita sa isi asume responsabilitatile. Eu nu o sa suport consecintele pentru ca nu am promis ca fac ceva, am spus ca voi incerca. Este pozitia unui copil in rol de adult care nu este sigur de resursele sale.

5.  Nu pot…
Nu pot  reprezinta cadoul frumos ambalat si acceptat de societate in care dupa ce dam funda jos il gasim pe Nu vreau.

Nu pot sa scap de teama de stomatolog!”
Inca nu sunt curajos sa merg la stomatolog, dar ma pregatesc sa devin!”

Se poate pune si problema daca vrem sa facem ceva si este bine de analizat care este pozitia noastra vis-a-vis de o anumita situatie
Nu pot sa te ajut, sunt obosita, am treaba si maine ma trezesc devreme!”
Oare se poate intampla sa nu vrem sa ajutam, dar ne temem de repercursiunea pozitiei noastre?
Este dificil sa ne sustinem parerea si dorintele cu sinceritate dar putem observa ca in timp sinceritatea este singura care a fost apreciata. In acelasi timp increderea in noi creste pentru ca am avut curajul sa ne asumam propria identitate. Chiar daca “nu pot’ apare ca un compromis care a facut posibil salvarea dintr-o anumita situatie acest lucru face imposibila evoluarea noastra ca oameni. Putem evolua doar daca ne asumam propriile ganduri, dorinte si identitati.

6.    Trebuie sa…
Trebuie sa mergi la doctor!”
Iti proun sa mergi la doctor!”

Trebuie sa faci doar ce iti spun eu, fara sa mai comentezi!”
Te invit sa te gandesti la o solutie pentru a iesi din acest impas!”

Spre deosebire de “trebuie sa” “te invit sa” sau “iti propun sa” sugereaza cooperarea, adica celalalt nu este un robot fara discernamant care realizeaza sarcini emise de o autoritate, ci este o fiinta umana care gandeste si este liberul sau albitru.
Daca ne dorim cooperarea cu cei din jur este necesar sa ne debarasam de acest “trebuie” si sa le oferim celor de langa noi posibilitatea de a alege singuri intre mai multe variante.

Trebuie sa  termini de scris articolul pana la sfarsitul lunii!
Poti sa  ceri colegilor tai o carte sau sa cauti la biblioteca cat mai multe informatii despre articol, iar la sfarsitul lunii vom discuta impreuna rezultatul.

Acestea sunt doar cateva exemple de cum sa avem succes in comunicarea cu cei mici, dar nu numai, sunt de asemenea folositoare oricand dorim sa transmitem si sa avem garantia ca mesajul este receptat corespunzator.

Delia Mihaela Popa
Psiholog

Share Button

3 Comentarii “Cuvinte magice pentru copii

 1. Doru_smoc_mdp  |  

  de tinut minte si de “tras” invatatura pt acei parinti care considera cu sunt sefii copiilor

 2. Piamater2006  |  

   Este usor sa scrii un articol dintr-o carte sau o revista de profil,  totul este sa va si insusiti ceea ce scrieti aici!  Nu de alta, dar cand citesti ceea ce scrie aici te pregatesti sa gasesti personal care si aplica aceste metode, in realitate, relatia dentist-copil abunda in conditionari, in “daca”, in pedepse si recompense, in umilirea copilului care este acuzat direct ca “minte” sau catalogat din start “mincinos”. Nu am vazut nici urma de simpatie, de intelegere a “fricii”!
   ”Te invit sa gasesti o solutie pentru a iesi din impas” suna cu adevarat mult mai bine decat “da-te jos de pe scaun ca nu te mai tratez”…chiar daca copilul ajuns deja in criza si urla ca “vrea sa fie tratat” incercand sa-si stapaneasca frica asa cum poate el fara ajutorul “personalului rabdator”, iar copilul ramane cu impresia ca nu va mai fi tratat niciodata! Da, e simplu sa duci un copil in impas si sa il abandonezi acolo! 

   
   

  • Delia Popa  |  

   Inteleg nemultumirea d-voastra si va invit la clinica cand aveti timp sa discutam si sa incercam sa gasim impreuna o solutie la problema intampinata, sunt convinsa ca orice s-a intamplat se poate remedia.
   Multumesc pentru comentariu, doar asa reusim sa imbunatatim serviciile oferite de noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.