Cum actioneaza aparatul dentar?

0

Foarte multe persoane se intreaba cum functioneaza si actioneaza un aparat dentar, atunci cand iau in considerare varianta tratarii anomaliilor dento-maxilare (dintii strambi, distanti sau inghesuiti, maxilare incorect proportionate) si obtinerea zambetului mult dorit apeland la un medic ortodont. Cu ajutorul aparatului dentar fix  se pot indrepta dintii malpozitionati si se poate corecta muscatura deficitara (ocluzia gresita).

Aparatul dentar ortodontic aplica asupra dintilor anumite forte, suficiente pentru a alinia corespunzator dintii si pentru a corecta amomaliile care sunt un obstacol in calea unui zambet frumos. Acesta este un dispozitiv ortodontic format din bracket-uri, inele, arcuri şi alte componente în funcţie de complexitatea tratamentului(ligaturi de sarma, module elastice, catenete, resorturi, butoni, etc.). E un ansamblu de elemente care se fixează pe dinţi cu un adeziv special care elibereaza fluor.

Dintii se deplaseaza ca si raspuns la fortele care se aplica asupra lor de elementele aparatului ortodontic. Arcurile si elasticele sunt elementele care mobilizeaza dintii, iar prin intermediul bracket-urilor detinem controlul tridimensional asupra miscarii acestora.
Este foarte important ca modificarea pozitiei dintilor sa fie facuta in timp, pentru ca dintii sunt fixati in os. In timpul modificarii pozitiei dintelui apar fenomene de apozitie-resorbtie osoasa (osul “dispare” in partea in care se indreapta dintii, dar in acelasi timp se formeaza os in partea lasata libera prin deplasare). Din acest motiv, un tratament ortodontic corect cu aparat dentar este unul de durata – intre 6 si 24 de luni, in functie de prezenta sau nu a extractiilor dentare, de complexitatea cazului si de cat de mare este anomalia care se doreste remediata. In general, un dinte se misca cu aproximativ 1 mm pe luna.

aparate dentare fixe

In momentul actual aparatele dentare fixe au bracket-uri metalice, bracket-uri din safir sau alte materiale care le fac aproape invizibile si usor de purtat.

Aparatului dentar ajuta la aplicarea fortelor care duc la 5 miscari principale ale dintilor:

1.   Prima dintre acestea este miscarea de rotatie, una dintre cele mai dificile tipuri de miscari ale dintelui, cand forta este aplicata pe punctul de mijloc al radacinii dintelui.

2.  Miscarea de translatie, care este numita si miscarea totalitatii dintelui, deplasandu-se si radacina si coroana.

3.   O combinatie a miscarii de translatie si a miscarii se rotatie a dintelui este una dintre cele mai simple si des intalnite miscari ale dintilor.

4.   Intruzia sau miscarea dintilor spre os.

5.   Extruzia este deplasarea dintilor afara din os.

Este important ca pacientul sa fie constiincios, sa nu intrerupa tratamentul si sa lase aparatul dentar sa actioneze atata timp cat este nevoie, altfel dintii vor revenii in pozitia initiala.
Cu rabdare orice persoana va obtine o dantura sanatoasa si zambetul perfect mult dorit!

Programeasa-ti acum o consultatie de specialitate pentru un plan de tratament complet la nulerele 0348 421 222 sau 0762 637 743!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.