Creativitatea si importanta ei

1

Creativitatea sau imaginatia creatoare reprezinta forma cea mai inalta si specifica pe care o poate atinge imaginatia umana in general. Latura creativa presupune legarea a ceea ce se produce de o semnificatie, de o anumita functie utilitara pentru om si societate.
Aceasta inseamna stabilirea unei relatii intre produsele creativitatii si necesitatile umane, incepand cu trebuinetele de baza – biologice si materiale – si terminand cu cele spirituale – de cunoastere, estetice.


creativitatea

Creativitatea si importanta ei

Despre importanta creativitatii putem spune ca toate progresele stiintei, tehnicii si artei sunt rezultate ale spiritelor creatoare. In ce priveste factorii creativitatii, se poate vorbi, mai intai, de aptitudini pentru creatie, insa e nevoie de interventia mediului, a experientei pentru ca ele sa dea nastere la ceea ce numim talent.
Exista si cateva caracteristici ale persoanelor creative:
• Persoanele creative tind să fie independente, nonconformiste în gândire și acțiune, sunt relativ neinfluențate de altii;
• Persoanele creative au capacitatea de a observa ceea ce este neobișnuit și diferit, de a vedea potențiale nerealizate în situații date, de a observa asemănări și analogii în experiențe diferite;
• O persoana creativa are personalitate intuitivă observă relațiile, implicațiile, are o sensibilitate sporită la detalii si pattern-uri;
• Persoanele creative sunt curioase, entuziaste, optimste;
• Persoana creativa prezintă originalitate în gândire și idei, vede lucrurile în modalități noi. Originalitatea se exprimă și prin aptitudinea de a lăsa la o parte sistemele ferm structurate și stabilite, de a dizolva sintezele existente și de a utiliza elementele și concepțiile în afara contextelor inițiale, pentru a crea noi combinații, noi sisteme de relații.

Pentru a intelege cat de importanta este imaginatia pentru om, ar trebui sa ne inchipuim pentru o clipa ce s-ar intampla in lipsa ei: omul ar fi sclavul propriilor sale senzatii si perceptii, ar fii o fiinta doar reproducatoare si evocatoare; ar avea imagini, dar nu ar stii ce sa faca cu ele, nu le-ar putea descompune, dezmembra, reunifica, depasi; ar fi legat de trecut si prezent, nefiind in stare se prevada sau sa depaseasca o actiune viitoare, n-ar putea visa, nu s-ar putea lasa “prada” imaginilor si gandurilor venite pe neasteptate, n-ar putea retrai in minte evenimente trecute, nu le-ar putea debarasa de aspectele lor neplacute, n-ar fii in stare sa-si propuna idealuri. Imaginatia este un mod de a fi al omului in lume, prin intermediul ei omul construieste lumea si se realizeaza pe sine.

Exista si un studiu…Dupa ce au monitorizat aproape 1.400 de persoane, din 1990 pana in 2008, oamenii de stiinta de la Universitatea Perdue din Indiana au descoperit ca firile deschise in general, persoanele vesele si flexibile, deschise la noi idei, au sanse sa traiasca mai mult decat majoritatea. Ei au observat ca creativitatea, mai degraba decat inteligenta sau deschiderea, este cea care reduce riscul mortalitatii, se mentioneaza in Journal of Aging and Health, citat de MedicalDaily.Se pare ca a devenit importanta creativitatea ,nu ?.Conform cercetarii, firile creative reusesc sa managerieze mai bine stresul, acesta fiind factor in multe boli, de la cele cardiovasculare la cele ale sistemului imunitar si chiar in dementa.

Pentru o dezvoltare armonioasa ne-am gandit sa organizam ateliere si seminarii pentru creativitatea copilului si a familiei sustinute de un psiholor si sa conturam CLUB Teddy Care. Cat de curand vom reveni cu informatii despre primul atelier de creatie dedicat copiilor, precum si cu un program de dezvoltare personala pentru acestia.
Va asteptam cu mare drag in cadrul clubului unde veti gasi situatii noi si solicitari de a schimba unghiul de abordare a unei chestiuni, de a gasi alte rezolvari a unei probleme decat cele cunoscute, de a elabora proiecte noi, de a emite ipoteze si idei nonconformiste cat mai diferite de cele pe care le folosesc in mod curent cei mici, iar toate acestea contribuie intr-o masura considerabila la dezvoltarea creativitatii lor.

Nu uita! Creativitatea este cea care face diferenţa dintre un lider şi cei care îl urmează!
Tu cat esti de creativ, dar copilul tau?

Psiholog Delia Mihaela Răducă

Share Button

Un comentariu “Creativitatea si importanta ei

  1. Pingback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.