Copilul tau are “ dinti de rechin ” ?

0

La 10% dintre copii, dintii permanenti erup in spatele celor temporari (dintii de lapte), inainte ca acestia sa fi cazut. Astfel, copilul are doua randuri de dinti, fenomen cunoscut sub denumirea de “ dinti de rechin ”. Aceasta denumire vine de la faptul ca rechinii au mai multe randuri de dinti. Cel de-al doilea rand de dinti este mai frecvent observat in zona incisivilor inferiori, dar poate aparea si in zona incisivilor superiori sau a molarilor temporari (de lapte).

“Dintii de rechin” apar mai frecvent pe parcursul a doua perioade din dezvoltarea copilului. Prima este in jurul varstei de 6 ani, cand erup incisivii inferiori, si cea de-a doua perioada este in jurul varstei de 10-11 ani, cand erup premolarii superiori.

doua randuri de dinti -“dinti de rechin”

Cauzele “dintilor de rechin”

Pe parcursul dezvoltarii normale, mugurele dintelui permanent resoarbe usor radacina dintelui de lapte, atunci cand erupe sub aceasta. Cand radacina dispare aproape complet, dintele de lapte se detaseaza de alveola dentara (cade) si dintele permanent se deplaseaza si erupe in spatiul liber. Daca dintele de lapte nu cade, din lipsa de spatiu pe maxilar, dintele permanent isi face aparitia in spatele acestuia.

In mod normal, dentitia permanenta se dezvolta mai inspre limba fata de cea temporara, astfel orice deviatie a mugurelui dintelui permanent poate duce la pastrarea dintelui temporar.
O alta situatie care cauzeaza pastrarea dintilor de lapte este aglomerarea acestora. Datorita inghesuirii, dintii permanenti, mai ales incisivii care sunt mai lati, nu au loc sa erupa pe arcada si astfel erup in spatele dintilor temporari. Rezultatul este prezentat de doua randuri de dinti in gura copilului.

Tratamentul “dintilor de rechin”

Multi parinti se ingrijoreaza cand vad ca se intampla acest lucru in cazul copiilor lor. Daca atat dintii de lapte, cat si cei definitivi sunt in gura copilului pentru mai mult de trei saptamani, este indicat sa duceti copilul la medicul dentist pedodont.
De asemenea, este important sa monitorizati eruptia dintilor permanenti. Doi dinti nu ar trebui sa ocupe acelasi spatiu in acelasi timp. Medicul dentist va evalua starea dentitiei si va lua o decizie, in conformitate cu situatia.

dintii permanenti

Extractia dintilor de lapte este necesara

Desi nu este o situatie de urgenta, aceasta problema ar trebui tratata cat de curand. Daca dintii temporari nu sunt extrasi, acest lucru poate duce la dezvoltarea diferitelor anomalii dento-maxilare, precum inghesuirea dintilor, o arcada dentara ingusta, muscatura incrucisata in cazul dentitiei permanente rezultate.

Daca dintele temporar devine mobil si cel permanent continua sa erupa, dintele temporar va cadea si situatia se corecteaza de la sine.

Insa, odata ce dintele permanent erupe complet in spatele celui temporar, nu mai exista nimic care sa impinga sau sa resoarba radacina. Acest lucru ii permite dintelui temporar sa ramana in locul sau. De obicei, medicul dentist extrage dintele de lapte, creand spatiu pentru a permite dintelui definitiv sa erupa complet. In cele mai multe dintre cazuri, dintele permanent isi va prelua pozitia in timp de cateva saptamani sau luni. Miscarile obisnuite ale limbii vor impinge dintele permanent aliniat necorespunzator in rand cu ceilalti.

In anumite cazuri, chiar daca dintele primar este extras, nu se creeaza suficient loc pentru ca dintele permanent sa se deplaseze in pozitia normala. In aceste cazuri, dintii adiacenti se pot slefui pentru a-i face loc. Cu toate acestea, tratamentul ortodontic poate fi necesar, in unele situatii mai grave.

Daca va confruntati cu aceasta situatie, va invitam la o consultatie stomatologica gratuita in cadrul clinicii Teddy Care, iar prin completarea formularului de la contact veti beneficia de 5% reducere din valoarea planului de tratament.

Share Button

Leave a Reply

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.