Copiii la dentist: prima vizita

0

Atat parintii, cat si stomatologul joaca un rol important in prima interactiune a copilului cu cabinetul dentar. Iata cateva recomandari din partea specialistului pedodont Calenic Anca de la Teddy Care:

 

copiii la dentist prima vizita

“Ce trebuie cel mic sa inteleaga in acest moment este ca totul este o joaca. Parintele nu trebuie decat sa-i ofere o perspectiva optimista asupra a ceea ce se va intampla la dentist, iar medicul stomatolog sa fie foarte prietenos. Varsta potrivita pentru prima vizita la dentist este atunci cand copilului ii apare primul dinte, iar prima interventie se poate realiza deja in jurul varstei de 2 ani.

Rolul parintelui:
1. Inainte de prima vizita la dentist, parintele ar trebui sa aiba o discutie cu copilul pentru a-l pregati, in cadrul careia sa-i raspunda la orice intrebare, oricat de simpla.
2. In discutie nu trebuie sa existe cuvinte ca “durere“ sau “frica“.
3. Orice problema anterioara la dentist sau temere a parintelui nu trebuie impartasita, copilul trebuie sa inteleaga ca medicul ii este prieten si ca il va ajuta sa aiba dintisorii stralucitori.
4. Cel mai important este ca parintele sa-i explice copilului cat de important este sa aiba dintii curati si sanatosi, fara sa-i promita insa recompense pentru a merge la stomatolog.

Rolul stomatologului:
1. Inainte de prima vizita, parintele poate avea o discutie cu medicul stomatolog, pentru a se informa despre ce ar trebui sa ii zica sau nu copilului. Spre exemplu, ar putea sa-i spuna ca merge sa-si faca un nou prieten, medicul stomatolog, care o sa-i numere dintii si o sa-i curete cu o periuta magica. Nu se incurajaza expresii de genul “daca o sa fii cuminte, nu o sa te doara” sau “nu-ti face griji, nu o sa-ti faca nimeni rau daca esti cuminte”, acestea pot sa-l nelinisteasca pe copil.
2. Pe cat posibil, programarea ar trebui sa fie in timpul diminetii, cand copilul este odihnit. Medicul trebuie sa fie calm si prietenos, pentru a-l linisti pe copil si a-l introduce intr-o atmosfera de poveste.
3. La prima vizita ar fi bine ca parintele sa fie prezent, majoritatea copiilor se simt mai confortabil si protejati astfel. Daca insa unul dintre parintii este anxios, ar fi mai bine sa ramana in sala de asteptare. Dupa ce copilul se obisnuieste cu mediul, e de preferat ca la urmatoarele sedinte sa ramana singur cu doctorul, pentru o mai buna colaborare – exista cazuri in care prezenta parintelui poate genera si neliniste. In timpul sedintei, parintele trebuie sa ramana doar observator, va participa la conversatie numai cand va fi intrebat.
4. Copilul trebuie introdus treptat in cabinet, unde ii sunt prezentate toate instrumentele stomatologice si rolul lor. Inainte de orice, el trebuie sa inteleaga tot ce i se va face in sedinta respectiva si nimic mai mult, pentru ca altfel isi va pierde increderea. Se foloseste tehnica “Show, tell and do”: copilului i se arata un instrument, i se povesteste care este rolul acestuia si apoi se trece la tratamentul propriu-zis.
5. Prima sedinta ar trebui sa includa o consultatie si eventual un periaj - dar numai in cazul in care copilul o permite, nu trebuie fortat daca nu isi doreste o anumita manopera. Totul trebuie tratat cu multa rabdare, iar sedintele vor fi mai dese sau mai rare, in functie de personalitatea copilului.
6. In timpul periajului, medicul trebuie sa-i spuna copilului cat de important este sa se spele pe dinti si sa-l invete de cate ori pe zi trebuie sa se spele pe dinti, tehnica de periaj si alimentatia corecte. La final, copilul va fi intrebat daca a inteles si va primi note sau recompense pentru informatiile retinute. Medicul ii mai poate arata, folosind un revelator de placa, si zonele unde nu se spala corect pe dinti.
7. Copilul trebuie laudat constant si implicat in tot ce face medicul, ca un asistent – spre exemplu, i se poate da voie sa se joace la scaun, sa puna apa in pahar etc.
8. Cu putina imaginatie, medicul stomatolog poate crea un nume si o poveste pentru fiecare instrument, pentru a-i capta atentia copilului.
9. E bine ca pentru instrumentele care fac zgomot, cum ar fi turbina, sa se foloseasca denumiri care sa nu-l faca pe copil sa le asocieze cu durerea. De exemplu, turbina poate fi un creion magic cu care medicul deseneaza pe dinti – eventual, i se poate arata copilului inainte ce desen i se va face sau il poate alege chiar el.
10. Trebuie ca si parintele sa inteleaga importanta anumitor informatii, cum ar fi ca ca vizitele la stomatolog o data la 4 luni – sau la indicatia medicului stomatolog – sunt esentiale sau ca periajul trebuie asistat pana la varsta de 7 ani, iar cantitatea de fluor din produsele de igiena dentara trebuie sa fie adecvata pentru varsta copilului.
11. Daca pacientul este necooperant, exista anumite metode de sedare care-l pot ajuta sa se relaxeze – inhalosedarea este una dintre acestea.
Nu uitati ca si parintii, dar si stomatologul isi doresc acelasi lucru: un copil sanatos, fara afectiuni gingivale sau dentare. Si orice copil se obisnuieste cu medicul stomatolog, atata timp cat exista comunicare si rabdare!“
Medic specialist pedodont Anca Calenic

Pentru orice fel de informatii legate de prima vizita la dentist sau de sanatatea dentara a copilului dvs., specialistii Teddy Care va asteapta la o consultatie gratuita!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.