Ce sunt coloratiile negre ?

0

Sunt intalnite cel mai adesea la baza dintelui, in zona cervicala aproape de gingie. Ca si aspect pot aparea sub forma de puncte sau pete negre sau se pot prezenta chiar sub forma unui lizereu de culoare neagra. Acestea pot aparea atat pe fata vestibulara, pe fata orala, proximala cat si in santurile de pe suprafata ocluzala a dintilor.

Pot afecta atat dintii de lapte cat si pe cei permanenti.De obicei debuteaza in copilarile atingand maximul la pubertate, uneori putand fiind observate chiar la adultii tineri.

Coloratiile negre – etiologie

Coloratiile negre sunt rezultatul actiunii bacteriilor cromogene anaerobe. Aceste coloratii reprezinta de fapt niste depozite feroase formate in urma unei interactiuni chimice, produsa la suprafata dintelui, dintre hidrogenul sulfurat si fierul continut in saliva. Hidrogenul sulfurat se formeaza in urma actiunii bacteriilor anaerobe, actinomicete, care sunt producatoare de hidrogen. Proportia de hidrogen eliberat putand sa varieze de la un individ la altul. In conditiile unui regim alimentar normal fierul se gaseste in compozitia salivei sau este eliberat de celulele rosii din sange (hematii) in cazul unor sangerari gingivale (gingivoragii).

In urma numeroaselor studii realizate s-a ajuns la concluzia ca aceste bacterii anaerobe pot coloniza cavitatea bucala a copiilor chiar inainte de eruptia dintilor. Cantitatea acestor bacterii poate sa creasca la varsta pubertatii fiind influentata de hormonii sexulai. Se pare ca aceste bacterii se pot transmite chiar de la parinte la copil.

Tendinta de calcifiere a acestor coloratii se datoreaza calciului si fosforului, elemente ce contribuie la scaderea demineralizarii smaltului precum si la cresterea capacitatii tampon a salivei. Saliva are capacitatea de a neutraliza acizii produsi de bacterii. Aceasta caracteristica poarta denumirea de capacitate tampon a salivei.
Saliva joaca un rol foarte important in protectia tesuturilor dure dentare. O dieta bogata in calciu, fosfor anorganic precum si in proteine creste capacitatea tampon a salivei, iar consumul ridicat de carbohidrati ducere la scaderea ei si concomitent la o diminuare a calcificarii coloratiilor.

coloratiile negre

Petele negre sunt o forma de placa dentara caracterizata prin flora sa bacteriana cu tendinta de calcifiere. Acest tip de placa contine o sare insolubila de fier cu un continut ridicat de calciu si fosfor anorganic.

Coloratiile negre nu afecteaza vitalitatea dintilor dar cu siguranta sunt foarte inestetice. Medicul pedodont joaca un rol important in diagnosticarea si sfatuirea parintiilor despre aceasta patologie.

Tratament

Coloratiile negre se indeparteaza foarte usor cu ajutorul aparatului de detartraj cu ultrasunete urmat de un periaj cu o pasta abraziva. Acest tratament se efectueaza o data la 6 luni. Dupa aceasta metoda de igenizare recomandam si aplicarea unui lac cu fluor pentru a favoriza remineralizarea smaltului dentar.

Daca nu sunt luate anumite masuri de profilaxie aceste coloratii au tendinta sa reapara. Principala cauza de reaparitia a acestora o reprezinta igiena bucala deficitara. Atat parintii cat si copilul trebuie informati asupra importantei realizarii unui periaj dentar corect.

In concluzie coloratiile negre sau black-stains reprezinta o patologie benigna. Nu afecteaza vitalitatea dintilor, demonstrandu-se chiar ca au un efect protector, prin scaderea aparitiei cariilor. Totusi din cauza calcificariilor pot duce la aparitiia sau la agravarea bolii parodontale.

Un lucru este cert,ca aceste coloratii negre sunt foarte inestetice putand afecta viata sociala a copiilor si adolescentiilor.

Dr. dentist Adriana Echimov
Teddy Care – Cabinet stomatologic pentru copii si adolescenti
str. Semeurei, nr. 58, et. 2, Pitesti
0348 421 222
www.teddycare.ro

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.