Ce este caria dentara ?

0

Caria dentara este un proces distructiv al structurilor dure dentare, de natura pluricauzala.

Are la baza interactiunea placa bacteriana, substrat nutritiv, calitatea structurilor dentare si momentul actiunii factorilor.

caria dentara
Caria dentara este o boala infectioasa ce are drept rezultat demineralizarea structurilor dentare.
La nastere cavitatea bucala a copilului este sterila , apoi odata cu aparitia primilor dinti se cantoneaza si microorganismele patogene.

De ce trebuie restaurat un dinte temporar afectat de carie?

- Prin tratamentul cariei unui dinte temporar se poate face eradicarea bolii si astfel se realizeaza sanatatea orala;

- Se previne si trateaza infectia;

- Se previne extractia precoce,mentinandu-se astfel lungimea arcadei;

- Se face o restaurare functionala;

- Se imbunatateste viata;

- Aduce beneficii psihologice.

Caria la sugari , denumita si caria de biberon, caria de suzeta, caria copilului mic, caria de alaptare defectuasa, caria precoce a copilariei. Este o forma de carie cu tipar neobisnuit, evolutie rapida, debut precoce, gravitate mare, cu consecinte numeroase.
Tratamentul este dificil din cauza varstei mici a copilului. Poate fi prevenita prin control periodic, odata cu aparitia dintilor de lapte.
Folosirea biberonului cu lichide zaharate in alimenatii prelungite nocturne, alaptarea la san mai mult de 1 an, prelungita, nocturna si impreuna cu lipsa de igiena, fac sa se acumuleze pe suprafetele dentare hidracarbonate, monozaharide, substantele nutritive pt microorganismele cariagene.
Suzeta indulcita, consumul de sucuri indulcite, alimente si medicamente pe baza de zahar, sunt si ele factori de risc.
Intreruperea continuitatii arcadei prin prezenta de cavitati carioase face ca masticatia sa fie alterata, atat din cauza durerilor, cat si din cauza imposibilitatii de realizare a triturarii alimentelor, ducand la o scadere in greutate, inaltime corporala redusa, perimetru cranian redus, implicit intarziere in dezvoltarea generala.
Din cauza durerii copii nu mai sunt atenti, ajung sa lipseasca de la scoala, probleme emotionale si comportamentale.
Articularea cuvintelor, ce se face cu ajutorul dintilor se poate face acum alterat= tulburari fonetice.
Prezenta leziunilor carioase, coloratii galben-brun-negricioase pot altera fizionomia.
Pot apare eruptii premature ale dintilor permanenti.
Lipsa unor dinti de pe arcada din cauza distructiei coronare poate duce la interpozitia limbii sau a buzei, pot apare malpozitii dentare, malocluzii prin migrarea dintilor antagonisti si vecini.
In lipsa unui tratament corespunzator : igiena, dieta corespunzatoare, tratament preventiv si curativ, vor apar carii noi pe dintii temporari si permanenti, cu vizite frecvente de urgenta la cabinetul stomatologic, cu lipsa de la gradinita sau scoala, cu scaderea capacitatii de a invata sau desfasura optim activitile zilnice, cu afectarea generala a vietii.
Vizita la medicul dentist si controalele periodice fac sa schimbe aceste situatii.
Prevenirea aparitiei lesinurilor carioase se face prin :

Igiena alimentatiei

- indepartarea din alimentatie a hidrocarbonatelor si glucidelor sau consumult lor in cantitati mici si doar la mesele principale.
- alimentarea la san sa nu fie prelungita, sa nu depaseasca varsta de 1 an
- alimentia cu biberonul doar in timpul meselor principale,fara produse indulcite
- consum crescut de fructe,alimente naturale neindulcite artificial

Igiena locala

-pana la aparitia dentitiei temporare complete, igiena se face cu o compresa prinsa pe degetul aratator, prin stergere, cu apa simpla, ser fiziologic, ceai de musetel

- dupa 3 ani se poate folosi periuta pentru copii (mica). Se fac miscari simple de « dute-vino» pe suprafetele ocluzale ale dintilor temporari cu perii din plastic moi sau par natural. Se poate folosi o pasta fara fluor sau cu maxim 500ppmF/ml (cand a invatat sa scuipe). Se pune o cantitate de «o boaba de mazare mica» pe periuta.
- dupa 6ani se poate folosi o pasta cu 1000ppmF/ml.
- dupa 8ani se poate folosi ata interdentara
- odata cu aparitia dintilor permanenti miscarile de periaj se modifica, devin mai complexe (cereti sfatul unui medic dentist)
- periuta se schimba la 3 luni
- periajul se face dupa fiecare masa, obligatoriu seara inainte de culcare!

Tratamentul

a) preventiv al cariilor :
fluorizari locale cu geluri/lacuri cu fluorura de natriu si fosfat de Ca de 2 ori/an pana la 14 ani
- sigilari simple/largite (enameloplastie) de santuri si fosete

b) curativ al cariilor :
- indepartarea procesului carios cu pastrarea pe o perioada cat mai lunga a pulpei vitale si obturatii definitive din compozit, ciment ionomer de sticla, cape prefabricate
- tratamentul endodontic (unde este cazul) in cazul unor afectiuni pulpare, cu realizarea apexogenezei (cresterea in lungime a radacinii si inchiderea apexului, in mod normal) sau apexificari (inchiderea apexului dintelui prin tratament medicamentos, de catre un tesut osos, cement, dentina sau tesut conjunctiv).
- restaurarea protetica atunci cand distructia coronara este marita (distructie mai mare de 3 pereti).

Si,sa nu uitam de controlul periodic din sase in sase luni :) Succes !

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.