Bruxismul la copii: cauze si tratament

0

Se intampla des sa-ti auzi copilul scrasnind din dinti in timpul somnului? Afectiunea poarta numele de bruxism si, desi este frecventa in cazul copiilor, nu trebuie sa o ignorati!

Bruxismul este un obicei care consta in inclestarea dintilor si frecarea acestora intre ei. Bruxismul este de doua tipuri, diurn si nocturn, dar il puteti sesiza mai degraba noaptea, pentru ca atunci este mai puternic.

copilul tau scrasneste din dinti

Cel mai adesea, bruxismul inceteaza odata ce se finalizeaza eruptia dintilor permanenti – de altfel, stomatologii nici nu trateaza bruxismul la copiii mici daca nu creeaza probleme deosebite. In general, nu afecteaza dantura definitiva, dar e bine ca medicul stomatolog sa fie informat si sa tina copilul sub observatie pentru a se putea interveni in caz de nevoie.

Cauzele bruxismului

Nu s-au putut stabili cauze precise pentru acest obicei, desi au fost efectuate multe studii pe aceasta tema, insa bruxismul a putut fi asociat cu mai multi factori:
• Emotiile (pozitive sau negative), stresul: sarcinile solicitante, tensiunea, furia, supararea, durerea, frustrarea, agitatia, anxietatea, frica, evenimentele marcante sau schimbarile in familie ori la scoala etc.;
• Anumite tratamente medicamentoase;
• Somnul insuficient sau de calitate proasta;
Dintii nealiniati corect sau in eruptie, schimbarea dintilor de lapte cu cei permanenti, dezvoltarea inegala a oaselor maxilarelor;
• Blocarea partiala a cailor aeriene in raceli (amigdale marite) sau din cauza polipilor.

Cum se manifesta bruxismul?

De cele mai multe ori, copiii nici nu sunt constienti ca scrasnesc din dinti, mai degraba parintii sunt cei care observa acest obicei. Cel mai important indiciu ca un copil sufera de bruxism este scrasnirea dintilor in timpul somnului sau/si ziua, dar mai sunt si alte semne:
• durerile de maxilare, de cap sau de urechi dimineata la trezire;
• sensibilitate crescuta la cald si la rece;
• inclestari repetate ale dintilor;
• distrugerea smaltului;
• uzura si deformarea dintilor (pot aparea chiar si fracturi);
• leziuni ale obrajilor si ale limbii.

In momentul in care observati aceste semne la copilul dvs., mergeti cu el la stomatolog. In cele mai multe cazuri, nu este nevoie de tratament, dar stomatologul va examina dintii copilului pentru a vedea in ce stare sunt, apoi va va sfatui in legatura cu cea mai buna metoda de a pune capat acestui obicei, in functie de cauza acestuia (anatomica – alinierea dintilor, de exemplu, sau psihica – schimbari familiale, anxietate etc.). Tot stomatologul va poate sugera sa apelati la anumite terapii comportamentale sau tehnici de reducere a stresului, daca este cazul. Va mai poate fi recomandata o gutiera dentara de protectie, al carei rol este de a impiedica frecarea dintilor si a impiedica astfel distrugerea lor.

Ce puteti face?

Supravegheati-i pe copii, urmariti-le cu atentie comportamentul. Puneti-le intrebari despre ce li se intampla in timpul zilei, daca ii ingrijoreaza ceva sau ii supara cineva, asigurati-le un mediu linistit, relaxant si inconjurati-i cu multa dragoste, veti afla astfel cauzele acestui obicei si ii veti putea ajuta sa faca fata problemelor. O buna colaborare cu medicul stomatolog este esentiala pentru mentinerea bruxismului sub control. De obicei, acest obicei dispare odata cu eruptia dintilor permanenti, insa daca este cauzat de stres, copilul va continua sa scrasneasca din dinti pana cand cauza va fi indepartata.

Daca va confruntati cu aceasta problema, specialistii nostri va pot ajuta sa gasiti o solutie adecvata. Programati-va acum, la Teddy Care consultatia este GRATUITA!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.