ico

Avulsia Dentara

Avulsia sau luxatia totala extruziva reprezinta detasarea completa, eliminarea brusca, fortata, a unui dinte din alveola, cauzata frecvent de un accident. Avulsia dentara reprezinta 16% din traumatismele dento-parodontale, interesand toate varstele, dar cu o frecventa mai mare apare intre 7 si 9 ani, atunci cand incisivii superiori sunt in eruptie.

stomatologieTratamentul dintilor avulsionati consta in replantarea acestora

Pentru a avea o rata de succes cat mai mare, replantarea/ reintroducerea dintelui in alveola trebuie efectuata intr-un timp cat mai scurt si dintele trebuie mentinut “in viata” prin pastrarea intr-un dispozitiv special numit SOS BOX. Cheia unei replantari de succes este data de mentinerea vitalitatii celulelor parodontale, inca atasate de suprafata radiculara.

Indicatii pentru parinti

Daca avulsia se produce in timpul dentitiei de lapte, afectand unul dintre cei 4 incisivi superiori, nu este necesara replantarea. Riscul de ranire al mugurelui dintelui permanent in curs de dezvoltare este mare.

In cazul dintilor permanenti:

1. Replantarea poate fi efectuata la locul accidentului, chiar de catre parinti, cu conditia ca dintele sa fie curat si sa poata fi introdus facil in alveola, doar printr-o usoara presiune a degetului. Intotdeauna dintele se tine de coroana, nu se atinge radacina.
2. Daca dintele nu se poate repozitiona in alveola, pacientul va fi transportat de urgenta la cabinetul stomatologic, unde se va efectua tratamentul corect al avulsiei dentare.
Dintele avulsionat trebuie transportat la cabinet in dispozitivul special SOS BOX ce contine o solutie cu care dintele va fi “hranit” pe parcursul a 24 de ore, timp suficient pentru a veni la cabinetul stomatologic unde se va replanta dintele.

Solicita mai multe detalii medicului stomatolog si achizitioneaza un SOS BOX pentru a fi pregatit sa salvezi dintele micutului tau!

Share Button
*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.