Avulsia dentara la copii

0

Avulsia dentara sau luxatia totala extruziva reprezinta detasarea completa, eliminarea brusca, fortata, a unui dinte din alveola, cauzata frecvent de un accident. Avulsia dentara reprezinta 16% din traumatismele dentoparodontale, interesand toate varstele, dar cu o frecventa mai mare care apare intre 7 si 9 ani, atunci cand incisivii superiori sunt in eruptie.

Tratamentul dintilor avulsionati consta in replantarea acestora imediat, daca este posibil. Pentru a avea o rata de succes cat mai mare, replantarea trebuie efectuata intr-un timp cat mai scurt. In mod normal, fiziologic, dintele este conectat de osul alveolar printr-un tesut numit ligamentul parodontal. In momentul in care dintele este smuls din alveola, aceste ligamente parodontale se rup in jumatate. Jumatate din ligamente raman atasate de suprafata radiculara, iar cealalta jumatate la nivelul osului alveolar. Daca aceste doua jumatati pot fi mentinute vitale (in viata), dintele poate fi replantat, iar jumatatile ligamentelor se pot reatasa si astfel dintele isi va pastra vitalitatea. Jumatatea care ramane atasata de osul alveolar este aprovizionata in continuare cu sange si astfel ramane vitala. Cealalta jumatate, care ramane atasata de suprafata radiculara, pierde aprovizionarea cu sange, iar aceasta aprovizionare va trebui realizata artificial. Aceste ligamente trebuie sa fie protejate de 2 procese potential distructive: zdrobirea celulelor si pierderea metabolismului celulelor normale. Toate tratamentele efectuate, de la momentul accidentului si pana la replantarea finala, trebuie sa se concentreze asupra prevenirii acestor doua posibilitati.

Cheia unei replantari de succes este data de mentinerea vitalitatii celulelor parodontale, inca atasate de suprafata radiculara. Replantarea este tehnica prin care, un dinte, extras accidental, este reintrodus in alveola. Succesul replantarii depinde de:
- Timpul scurs de la producerea avulsiei si pana la replantare. Replantarea poate avea o rata mare de succes daca se realizeaza in primele 30-60 de minute de la accident. Daca apexul este incomplet format exista sanse mari pentru revascularizarea tesutului pulpar si pastrarea vitalitatii.
De multe ori dintii replantati prezinta anchiloze si resorbtii datorita replantarii intarziate.
- Starea in care se afla dintele, si in mod particular starea ligamentului parodontal de la nivelul suprafetei radiculare.
- Modalitatea de transport a dintilor avulsionati.

aparat dentar

Indicatii pentru parinti

In cazul dintilor de lapte.
Daca avulsia se produce in timpul dentitiei de lapte, afectand unul dintre cei 4 incisivi superiori, NU ESTE NECESARA  replantarea. Riscul de ranire al mugurelui dintelui permanent in curs de dezvoltare este mare.

In cazul dintilor permanenti:
1.    Replantarea poate fi efectuata la locul accidentului, chiar de catre parinti, cu conditia ca dintele sa fie curat si sa poata fi introdus facil in alveola, doar printr-o usoara presiune a degetului. Intotdeauna dintele se tine de coroana, nu se atinge radacina.

2.    Daca dintele nu se poate repozitiona in alveola, pacientul va fi transportat de urgenta la cabinetul de medicina dentara, unde se va efectua tratamentul corect al avulsiei dentare.

Exista 3 modalitati de transport a dintelui avulsionat la cabinetul dentar:

1. Dintele poate fi transportat chiar in cavitatea orala a pacientului. Aceasta metoda NU este recomandata in cazul  copiilor sub 6 ani, datorita riscului de inghitire al dintelui.
2.  A doua modalitate este ca acesta sa fie transportat in solutii saline, ser fiziologic sau  solutia pentru lentile de contact. De asemenea, un mediu foarte bun de transport este si laptele.
3.  O alta modalitate foarte buna de transport sunt cutiile create special in acest scop – SOS Box.

Aceste dispozitive contin o solutie cu care dintele va fi  “hranit” pe parcursul a 24 de ore, timp suficient pentru a ajunge la un cabinet dentar unde se va replanta dintele. Studiile recente au demonstrat ca,  pentru o rata cat mai mare  de pastrare a vitalitatii, dintii avulsionati ar trebui pastrati intr-un mediu care indeplineste toate conditiile alveolei dentare. La ora actuala, pe piata exista dispozitive de pastratre a dintilor avulsionati care indeplinesc toate conditiile necesare mentinerii vitalitatii acestora. Folosirea acestor dispozitive, care contin mediul ideal de pastrare a dintilor, a crescut foarte mult rata de succes a replantarilor dentare, la peste 90% , daca acestia sun replantati in mai putin de 1 ora de la accident.

Sfaturi pentru parinti:

- NU ATINGETI RADACINA!  Dintele se va tine numai de coroana.
- NU incercati sa curatati dintele! Este foarte important ca ligamentele parodontale remanente, inca atasate de dinte, sa fie prezervate.
- NU dezinfectati dintele cu alcool sau peroxizi. – Dintele nu trebuie sa fie infasurat in panza si nu trebuie lasat sa se usuce.
- PASTRATI dintele intr-una din solutiile amintite mai sus sau,  ideal, in cutiile special create in acest scop, si aduceti copilul la cabinetul dentar cat mai repede posibil!

Masuri de preventie:

- Folositi gutiere daca practicati sporturi de contact;
- Evitati bataille;
- Evitati alimentatia dura, ca oasele, painea uscata, covrigii;
- In masina purtati intotdeauna centura de siguranta.

Dr. Adriana Echimov
Medic Dentist la Teddy Care

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.