Aparatul dentar mobil

0

Consultatia ortodontica: cel mai potrivit moment
Recomandarea specialistilor este ca prima consultatie ortodontica sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani, odata cu inceperea eruptiei dintilor permanenti, deoarece un tratament precoce are avantajul de a semnala probleme ce pot fi corectate inainte de a se agrava.

Atunci cand copiii merg regulat la control, ortodontul poate lua decizia potrivita in timp util, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Cel mai eficient tratament ortodontic este cel realizat la varste mici!

Cum decurge o consultatie ortodontica
In timpul primei consultatii, medicul ortodont observa daca sunt anumite probleme care trebuie tratate, cum ar fi: dinti inghesuiti, muscatura deschisa, dinti iesiti in afara, zambet gingival etc.

Prima etapa a tratamentului este interceptarea si prevenirea anomaliilor dentare cu ajutorul aparatelor ortodontice inainte ca maxilarele sa-si incheie cresterea, pentru a le permite acestora o dezvoltare armonioasa.

consult ortodontic de specialitate

Aparatul dentar mobil

Exista multe semne  care indica nevoia unui consult ortodontic imediat, insa in jurul varstei de 7 ani cea mai des intalnita problema este aceea a maxilarelor prea mici pentru dimensiunea dintilor definitivi. In aceasta situatie, aparatul dentar mobil este cea mai eficienta solutie la aceasta varsta pentru repozitionarea maxilarelor si alinierea corecta a dintilor.

Aparatul dentar mobil este realizat dintr-o parte acrilica si din componente metalice cu rol de deplasare si sustinere; este indicat pe dentitie temporara sau mixta, de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani. Se foloseste indeosebi in prima etapa a tratamentului ortodontic, pana la eruptia completa a dintilor permanenti, dupa care tratamentul trebuie continuat cu un aparat dentar fix.

Aparatul dentar mobil este indicat in cazuri de malocluzii dentare si diformitati dento-faciale si trebuie purtat cateva ore pe zi, la indicatia medicului ortodont, in functie de problema pentru care este folosit.

In continuare va prezentam cazul lui Stefan, in varsta de 8 ani, care poarta aparat dentar mobil pentru remedierea problemelor cauzate de dezvoltarea deficitara a mandibulei (clasa a doua, diviziunea 2). Recomandarea ortodontului in cazul lui Stefan este aparatul Twin-Block (phase 1).

Totul s-a desfasurat foarte rapid, datorita sistemului de amprentare digitala si cooperarii de care a dat dovada Stefi.

amprentarea digitala o solutie pentru toate varstele

Urmatorul pas a fost obtinerea unui model de studiu cu ajutorul imprimantei 3D, pe baza caruia a fost realizat in laboratorul de tehnica dentara aparatul pe care il poarta acum cu mandrie si responsabilitate pacientul nostru!

aplicare aparat dentar mobil

Indicatii de purtare:

  1. Stefan trebuie sa poarte aparatul minim 3h/zi si pe timpul noptii
  2. Consultatia lunara este obligatorie
  3. trebuie sa respecte indicatiile legate de purtarea si scoaterea aparatului
  4. igiena dentara personala, dar si a aparatului (cu periuta de dinti si pasta) sunt obligatorii dupa fiecare masa
  5. atunci cand nu este purtat, trebuie pastrat intr-o cutiuta speciala (si nu intr-un servetel, se evita astfel pierderea sa)
  6. tratamentul nu trebuie intrerupt nici macar pentru o zi, altfel rezultatele sunt compromise: nepurtarea sa timp de o zi este echivalentul prelungirii cu o saptamana a tratamentului.
  7. dupa varsta de 11-12 ani, aparatul mobil va fi inlocuit cu un aparat dentar fix.

aparat dentar mobil

 

Este absolut necesar sa subliniem ca succesul tratamentului depinde in foarte mare masura de cooperarea pacientului si de modul in care acesta intelege, data fiind varsta, cat de important este sa urmeze intocmai recomandarile medicului.
Vreti sa aflati daca si copilul dvs. are nevoie de aparat dentar mobil? Programati-l la o consultatie ortodontica: 0348 42 12 22 / 0762 63 77 43!

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.