Anestezia dentara in alaptare

0

Anestezia dentara in alaptare intre mit si realitate

In timpul sarcinii  si alaptarii, se intampla de multe ori ca mamicile sa se confrunte cu diverse afectiuni dentare. In majoritatea cazurilor, ele refuza sa se trateze, deoarece au auzit ca medicamentele sau anesteziile dentare afecteaza fatul (sau copilul si lactatia, dupa caz).

 

anestezia in alaptare

Astfel, multe mame care alapteaza amana vizita la stomatolog si indura dureri deosebit de puternice, ajungand deseori in situatia de a-si pierde dintii.

Cu toate acestea, adevarul este ca, in cele mai multe cazuri, nu este necesara intreruperea temporara sau permanenta a alaptarii pentru efectuarea tratamentelor dentare de care mamica are nevoie.

Majoritatea medicamentelor si a substantelor folosite in anestezia locala sunt compatibile cu alaptarea

Nici radiografiile, nici novocaina sau alte substante folosite in anestezia locala ( bupivacaina, lidocaina, mepivacaina) nu sunt incompatibile cu alaptarea, adica nu au niciun fel de efect negativ asupra copilului si nici nu reduc lactatia.

Anestezicele locale au ca efect o pierdere reversibila a sensibilitatii locale prin blocarea impulsurilor nervoase din zona injectiei/aplicarii – efectul este strict in aceasta zona. In plus:

- cantitatea de anestezic este mica

- timpul de lucru este scurt (este cazul unor interventii simple – carii, tratamente de canal sau extractii)

- medicul lucreaza la nivel local.

Anestezicul este absorbit lent in sangele mamei, apoi metabolizat in ficat, asa incat doar o cantitate infima mai ajunge apoi in celulele care produc laptele matern. (Substantele folosite in anestezia dentara sunt aceleasi ca in anestezia pentru cezariana sau nastere naturala, spre exemplu, doar cantitatea si concentratia difera.)

Inhalosedarea  nu pune, de asemenea, nicio problema in ceea ce priveste alaptarea, deoarece protoxidul de azot este eliminat rapid prin intermediul plamanilor.

Antibiotice si antiinflamatoare

Aceeasi problema si in ceea ce priveste aceste doua categorii: mamele sunt convinse ca nu le pot folosi in timpul alaptarii sau ca trebuie sa intrerupa alaptarea temporar/permanent in cazul in care o fac.

Adevar: Exista multe antibiotice care pot fi folosite fara probleme in timpul alaptarii, la fel si antiinflamatoare ca: paracetamol, ibuprofen, algocalmin.

Mamicile trebuie sa fie constiente ca riscurile sunt mai mari in cazul in care se confrunta cu o infectie dentara pe care nu o trateaza decat daca ar folosi antibiotic.

Sunt insa si situatii mai deosebite sau tratamente mai complexe fata de cele amintite in acest articol. In aceste cazuri, trebuie intotdeauna sa discutati cu medicul dvs. dentist, pentru a gasi impreuna solutia cea mai potrivita.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.