Amelogeneza imperfecta – Ce este ?

0

Amelogeneza imperfecta poate fi intalnita atat la nivelul dintilor temporari cat si al celor permanenti. Pacientii au dintii anormal colorati (galben, brun, cenusiu sau alb opac), smaltul prezinta defecte si este foarte subtire incat prezinta un risc crescut de aparitie a cariilor dentare, acestia se pot rupe in urma unor traumatisme de intensitate moderata.

Amelogeneza imperfecta reprezinta o anomalie relativ rara caracterizata de formarea anormala a smaltului dintilor. Termenul de amelogenaza imperfecta este rezervat defectelor ereditare ale smaltului si nu este asociat cu alte defecte ce pot afecta diferite parti ale corpului. Aceasta afectiune se poate manifesta diferit si poate fi caracterizata doar ca hipomineralizarea smaltului (prezenta in numar scazut a mineralelor in smalt) sau ca hipomaturarea smaltului (un defect de strucura al acestuia).

Amelogeneza imperfecta

Principalele tipuri

1. Tip 1(hipoplazie): din punct de vedere clinic, coroanele dentare pot varia de la o marime mai mica pana la normal; in cazul dintilor cu coroane mai mici pot chiar exista spatii interproximale (spatii intre dinti) mari. Smaltul, din punctul de vedere al culorii, poate varia de la alb opac pana la galben-brun.

2. Tip 2 (hipomaturare): culoarea smaltului variaza de la crem-opac pana la galben-brun intens; suprafata dintilor este rugoasa si frecvent se asociaza cu sensibilitatea dintilor la variatiile termice.

3. Tip 3 (hipocalcificat): culoarea smaltului este galben-brun, suprafata rugoasa a smaltului cu sensibilitate.

4. Tip 4 (hipomaturare/hipoplazie/taurodontism): sunt prezente pe dinti pete albe opace sau galben-brune, dintii pot parea mici si lipsiti de contacte interproximale.

Amelogeneza imperfecta – Tratament

Profilactic: aplicari locale cu produse fluorurate ce pot ajuta la prevenirea aparitiei sensibilitatii dentare dar din punct de vedere estetic nu rezolva problema.
Pentru imbunatatirea esteticii se poate recurge la efectuarea unor obturatii/fatetari directe din compozit pe dintii frontali, iar pe cei laterali daca structura dintelui ne permite putem opta intre obturatii din material compozit (fizionomice) sau obturatii din materiale ce elibereaza fluor, cimenturi ionomere de sticla.
In cazuri severe, unde nu se poate opta pentru o metoda directa de tratament se recurge la acoperirea dintilor cu coroane.

In concluzie, daca dintii copilului sau adolescentului tau prezinta aceste “semne” te asteptam la o consultatie stomatologica gratuita sa vedem care tratament i se potriveste.

Dr. Oana Ungureanu
Medic dentist Teddy Care

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.