Afectiuni ale cavitatii bucale

0

In acest articol va prezentam cateva dintre numeroasele afectiuni ale cavitatii bucale – leziuni si manifestari care apar la nivelul mucoasei orale – pentru care este indicat sa cereti sfatul unui medic dentist.

Chistul de eruptie/hematomul de eruptie

Este analogul chistului folicular la nivelul partilor moi ale mucoasei orale. Poate apare odata cu eruptia dintilor temporari (frecvent molarii temporati), dar poate apare si in dentitia mixta, 6-7 ani, odata cu aparitia primilor incisivi definitivi sau a molarilor de 6 ani.In functie de continutul formatiunii, poate avea consistenta crescuta, de culoare albicioasa(chist), sau usor depresibil, cu continut sangvin (hematom).
Chistul de eruptie este o formatiune care se poate sparge singura, odata cu aparitia coroanei dintelui pe arcada. Daca produce manifestari locale ce ingreuneaza alimentatia copilului, se poate interveni printr-o mica incizie pentru a elibera continutul colectiei. In general au evolutii fara manifestari care sa atraga atentia daca igiena locala este buna.

Herpesul oral (herpes simplex)

Herpesul oral este cel mai comun tip de virus. Poate apare sub forma de buchete de vezicule mici pe mucoasa buzei, ca forma generalizata pe toata mucoasa bucala (stomatita herpetica) sau doar mici ulceratii pe mucoasa palatului.
Tratament: se recomanda medicatie antivirata pe cale generala, solutii si geluri antiseptice locale pentru calmare si o buna igiena a cavitatii bucale.

Leziunea aftoasa

O forma comuna de afectiune bucala. Este o leziune dureroasa de maxim 1mm-2cm, singulara sau multipla. Leziunea aftoasa se prezinta la inceput ca o pata mica rosie, usor in relief, care ulterior se transforma in vezicula ce se ulcereaza repede, cu margini neregulate galben-aurii si centrul rosu aprins. Poate avea forme variate, dar in general sunt rotunde. Se pot localiza pe buze, obraji, limba, palat. Toate grupele de varste pot fi afectate, de la copii pana la adulti, grupa feminina cu predispozitie crescuta.
Tratament: antiseptice si analgezice locale de tipul solutiilor si gelurilor, dar si antiinflamatoare pe cale generala. De asemenea, igiena bucala este foarte importanta.

afectiuni ale mucoasei bucale

Papilomul

Este o leziune benigna, asemanatoare unei conopide, de dimensiuni foarte mici. Poate atinge maxim 2 cm, de culoare rozalie sau albicioasa. Papilomul se poate intalni pe mucoasa palatinala, mucoasa linguala sau mucoasa buzei.
Tratament: excizie conservativa si antiseptice locale.

Mucocelul

O leziune benigna a mucoasei orale, de culoare asemanatoare mucoasei ce o inconjoara. Este asemanatoare unui chist si apare mai des la copii, adolescenti si adultii tineri. Poate atinge dimensiuni variate, de la 1mm la cativa centimetri, moale la palpare, dar poate fi si ferm. Mucocelul ee formeaza ca urmare a rupturii traumatice a unor canalicule salivare si se poate intalnii pe mucoasa buzei inferioare, pe mucoasa obrazului sau la nivelul planseului oral.
Tratament: excizie chirurgicala si antiseptice locale.

Fibromul traumatic

Fibromul traumatic este o formatiune nodulara intalnita in cavitatea bucala ca rezultat al iritarii mucoasei orale prin muscat sau alte elemente precum lucrari stomatologice (obturatii, coroane, punti, proteze) incorect realizate. Are culoare asemanatoare cu mucoasa inconjuratoare si are consistenta moale.
Tratament: excizie chirurgicala si indepartarea factorului iritativ.

Copilul sau adolescentul tau a avut una dintre aceste afectiuni ale cavitatii bucale?

Va recomandam sa consultati medicul dentist pentru oricare dintre aceste afectiuni ale cavitatii bucale si sa optati pentru varianta potrivita de tratament.
Programeaza-ti ACUM copilul sau adolescentul la o CONSULTATIE GRATUITA! Completeaza formularul de contact si beneficiezi de 5% reducere din valoarea planului de tratament. Inscrie-te acum aici!

Dr. Mihaela DIACONU
Medic Dentist Pedodont la Teddy Care

Sursa: World Of Dentistry

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.