Tratamentul endodontic la copii

0

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) este o modalitate sigura si eficienta de a pune capat multor dureri de dinti, dar si de a impiedica pierderea dintilor din cauza cariilor sau a unei traume.

Multi parinti se intreaba insa de ce sa recurga la tratamentul endodontic daca este afectat un dinte de lapte care va cadea oricum peste cativa ani. E foarte adevarat ca dintii temporari (de lapte) sunt inlocuiti de cei definitivi. Cu toate acestea, exista cateva motive mai mult decat importante pentru care, daca intervin carii sau infectii, trebuie sa incercam sa-i salvam prin tratament endodontic in loc sa-i extragem pur si simplu, in ideea ca oricum vor fi inlocuiti de cei definitivi.

vizita la stomatolog,bugetul si preturi

Pentru copii, dintii temporari au aceleasi functii pe care le au dintii definitivi pentru adulti – un dinte lipsa poate cauza la orice varsta probleme de vorbire si hranire. Dintii de lapte au, de asemenea, un alt rol important: servesc drept ghid pentru pozitionarea corecta a dintilor permanenti. Daca dintii de lapte nu sunt acolo pentru a-i ghida, cei permanenti au tendinta de a erupe intr-un mod necorespunzator, de multe ori fiind inclinati sau inghesuiti din cauza spatiului inadecvat. Acest lucru poate duce la probleme de ocluzie, care pot necesita tratamente ortodontice complexe mai tarziu.

Salvarea dintelui este intotdeauna cea mai buna solutie

Spre deosebire de duritatea smaltului, pulpa dintelui este este bogata in vase de sange si nervi. Cel mai adesea, problemele acestei zone sunt semnalate de sensibilitate si durere. Cand apar aceste simptome, sunt de regula necesare radiografii, pentru a confirma faptul ca pulpa este afectata. In aceste cazuri tratamentul endodontic se impune, pentru a impiedica dezvoltarea unui abces sau a unei infectii.

In cazurile mai severe, e posibil sa fie necesara extractia dintelui, ceea ce inseamna ca va poate fi recomandat un mentinator de spatiu pentru a umple golul. Nu uitati ca mentinatoarele de spatiu trebuie sa fie monitorizate in mod constant, pentru ca, in timp, au tendinta de a se deplasa. Exista insa si alte metode de tratament:

  • Tratamentul indirect al pulpei. In cazul in care daunele pulpei sunt minime, este posibila eliminarea unei mari parti din carie (dar nu pulpa), se aplica un antibiotic si apoi se sigileaza dintele din nou.

  • Pulpotomia. Alternativ, atunci cand caria se limiteaza la partea superioara a pulpei, se poate recomanda o “pulpotomie”. Aceasta implica eliminarea partii deteriorate a pulpei, stabilizarea portiunii sanatoase ramase, apoi dezinfectarea si sigilarea dintelui.

  • Pulpectomia. In cazul in care tesutul pulpar este infectat in intreaga structura a dintelui, poate fi necesara o pulpectomie, ceea ce presupune eliminarea in intregime a tesutului pulpar. Canalele sunt dezinfectate, apoi umplute si sigilate cu material inert. Ulterior, coroana (partea vizibila) dintelui va fi restaurata. Procedeul se aseamana cu tratamentul traditional de canal, cu o diferenta cruciala: materialul de sigilare folosit la copii poate fi dizolvat de catre organism. In acest fel, atunci cand dintele permanent trebuie sa erupa, radacinile dintelui de lapte pot fi absorbite in mod natural si dezvoltarea dintelui continua in mod normal.

Cum ne pregatim copilul pentru tratamentul endodontic?

Exista o multime de povesti despre tratamentele endodontice, dupa cum probabil stiti deja. E bine sa va detasati de aceste „legende”, tratamentul endodontic este o procedura care nu cauzeaza decat un mic disconfort, in schimb este de mare succes in ameliorarea durerii de dinti! Stomatologii sunt adeptii folosirii anesteziei pentru a bloca senzatia de durere, nemaivorbind ca au experienta in calmarea temerilor copiilor. In acelasi timp, de mare ajutor ar fi sa nu va lasati copilul sa va preia anxietatea. Tratamentul endodontic nu reprezinta nimic de temut: ganditi-va ca acum va va salva copilul de la dureri de dinti, iar pe termen lung, de diverse tratamente de corectie.

Controalele stomatologice periodice la medicul dentist pot preveni aparitia durerilor de dinti, prin idenfificarea si tratarea la timp a cariilor, care progreseaza foarte rapid spre pulpa in cazul copiilor. La Teddy Care va oferim consultatia gratuit, programati-va ACUM!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica cu privire la Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal.